Δημήτρης Λαζάρου: "Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού παλεύουν όχι τόσο με τη νόσο όσο με την ψυχή τους"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτων από καρκίνο μεταξύ...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών και νούμερο δύο στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθιστώντας τον ως μία από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες, αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα, μορφές της νόσου. 

Χαρακτηριστικά είναι τα αριθμητικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί από το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Έρευνα του Καρκίνου (GCO) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) τόσο για τη χώρα μας όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά μόνο στην Ελλάδα το 2012 είχαμε 4.934 νέα κρούσματα και 2.138 θανάτους. Το ίδιο έτος στην ΕΕ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 358.967 και 90.665 ενώ παγκοσμίως οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 521.907 και τα νέα περιστατικά άγγιξαν τα 1.671.149. 

Οι παραπάνω θλιβεροί αριθμοί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις αγωνίες, τα δάκρυα, τον πόνο αλλά και τις ελπίδες ανθρώπινων ψυχών, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους λόγους για τους οποίους η εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού είναι υπόθεση όλων μας. 

Μέσα σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η κοινωνία των πολιτών είναι παρούσα σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και επίπονο αγώνα κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα από την ομαδική εικαστική έκθεση "Η Πρόληψη Μέσα Από την Τέχνη", που σκοπό έχει να τονίσει την καταλυτική σημασία της πρόληψης σε αυτήν την πολύ σοβαρή ασθένεια. 

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της έκθεσης, Δημήτρης Λαζάρου, μίλησε αποκλειστικά στο "The Columnist", το οποίο είναι και χορηγός επικοινωνίας αυτής της προσπάθειας, για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα, τους συντελεστές της έκθεσης ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και το δικό του μήνυμα σε όλες εκείνες τις γυναίκες που παλεύουν σκληρά με τη νόσο. 

- Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης εικαστικής έκθεσης "η Πρόληψη μέσα από την Τέχνη" που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδίως των γυναικών, για τον καρκίνο του μαστού. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα. 

Δ.Λ.: "Τον Οκτώβριο του 2015 σε μια συζήτηση που είχα με την εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο Μελίνα Λαϊνά προέκυψε η ιδέα να παρουσιαστούν από την ιστοσελίδα με την οποία συνεργάζεται, σύγχρονοι εικαστικοί, που θα παρουσίαζαν ένα έργο τους, μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης, όσον αφορά τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Προέκυψε λοιπόν το διαδικτυακό project "Η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ". Κατά τη διάρκειά του, είχα την τιμή να έχω δήλωση από τον κ. Σωτήρη Φέλιο, καθώς και παρουσίαση ενός έργου της συλλογής του, το οποίο παρουσιάζεται τώρα στην έκθεση, ενώ λίγο αργότερα με τίμησε ακόμη περισσότερο, απαντώντας καταφατικά στην πρότασή μου και παραχωρώντας τον χώρο της Φωκίωνος Νέγρη 16, προκειμένου να μετουσιωθεί το διαδικτυακό project σε ομαδική εικαστική έκθεση."

- Ποιο είναι το προφίλ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και ποιοι οι βασικοί θεματικοί άξονες που πραγματεύονται στα έργα τους; 

Δ.Λ.: "Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εικαστικοί είναι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών με πολλές ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό τους, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν εκθέσει με επιτυχία έργα τους και σε ατομικό επίπεδο, καθώς και σε διεθνές επίπεδο. Πάνω απ’ όλα πιστεύω στο ταλέντο τους και στη δύναμη των έργων τους. Άλλωστε ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μου , παρουσιάζοντας έργα δυνατά, που συνάδουν με το θέμα της έκθεσης, αλλά και τον αξιοζήλευτο χώρο, όπου παρουσιάζονται. Όσον αφορά τους θεματικούς άξονες των έργων τους, πέρα από το γενικό θέμα, θεωρώ ότι ο λόγος κάθε εικαστικού μέσα από το έργο του, αρθρώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και ο θεατής καλείται να τους ακολουθήσει σε ένα ταξίδι που κρύβει πόνο κι ευαισθησία, λόγω θέματος, αλλά κι ελπίδα κι αισιοδοξία." 

Κολάζ από έργα καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση "Η Πρόληψη μέσα από την Τέχνη"

- Την έκθεση στηρίζουν αρκετοί σύλλογοι και φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Με ποιους τρόπους συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και πόσο σημαντική είναι η αρωγή τους, κατά τη γνώμη σας; 

Δ.Λ.: "Δε συμμετέχουν οικονομικά, γιατί δεν ήταν το ζητούμενο της έκθεσης και του τρόπου με τον οποίο την οργάνωσα. Συμμετέχουν, στηρίζοντας την με την παρουσία τους στα εγκαίνια και στις δράσεις της έκθεσης, με την ανάρτηση πληροφοριών για την έκθεση στις επίσημες ιστοσελίδες τους, καθώς και με ένα ξεχωριστό μήνυμά τους στον κατάλογο της έκθεσης. Ακόμη κι αυτή η στήριξη κι αρωγή τους είναι πολύ σημαντική και για την έκθεση, αλλά και για τον σκοπό της έκθεσης που είναι η ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης στη συγκεκριμένη νόσο. Να σημειώσω εδώ, ότι πέρα από τις οργανώσεις και τους συλλόγους, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και η κυρία Νατάσα Παζαΐτη, η οποία, πέραν από το εξαιρετικό της κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης, επισκέφτηκε την έκθεση τη βραδιά των εγκαινίων, παρά το επιβαρυμένο της πρόγραμμα και συνομίλησε με τους εικαστικούς και τους επισκέπτες."

- Πώς θα χαρακτηρίζατε την, μέχρι τώρα, ανταπόκριση του κοινού; 

Δ.Λ.: "Πολύ θετική, μιας και μας τίμησε πλήθος κόσμου στα εγκαίνια αλλά και τις επόμενες μέρες, μετά τα εγκαίνια, το ενδιαφέρον για την έκθεση παραμένει αμείωτο."

- Τέχνη και κοινωνία των πολιτών: μία σχέση αμφίδρομη; 

Δ.Λ.: "Ναι, γιατί η Τέχνη αποτυπώνει την κοινωνία μας, μια και οι εικαστικοί ζουν, αναπνέουν μέσα σε αυτήν κι εμπνέονται από αυτήν, αλλά και η κοινωνία γεννάει την ανάγκη να υπάρχει Τέχνη, εφόσον θέλει να θεωρεί τον εαυτόν της κοινωνία."

- Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα σε όλες εκείνες τις γυναίκες οι οποίες παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού; 

Δ.Λ.: "Μιλώντας επιστημονικά, θα σας αναφέρω αυτό που έχω διαβάσει σχετικά με τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού, ότι δηλαδή σήμερα 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη και αυτό οφείλεται όχι μόνο στις καλύτερες θεραπείες, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση. 
Μιλώντας από καρδιάς, πιστεύω πως οι γυναίκες που παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού, παλεύουν όχι τόσο με τη νόσο, όσο με την ψυχή τους που πρέπει να την κάνουν να σταθεί δυνατή απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η ψυχολογία τους που πρέπει να είναι θετική και να ενισχύεται θετικά κι από τους ανθρώπους που τις περιβάλλουν. Ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι εφικτό, μια και η δίψα για ζωή κι επιτυχίες αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ανθρώπων." 

Η ομαδική εικαστική έκθεση "Η Πρόληψη μέσα από την Τέχνη" θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 23 Οκτωβρίου στο χώρο της Φωκίωνος Νέγρη 16.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 7387633174830055863

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item