Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ο Παναθηναϊκός υπέστη την Κυριακή την πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα, η οποία τον "γκρέμισε&qu...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ο Παναθηναϊκός υπέστη την Κυριακή την πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα, η οποία τον "γκρέμισε" από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα πριν καν καλά-καλά τη χαρεί. Μία ήττα που τον πλήγωσε και καλείται να τη διαχειριστεί με τον πλέον ψύχραιμο τρόπο, ούτως ώστε να μην πάρει την κάτω βόλτα και χάσει την κούρσα ξανά από νωρίς. Όπως και πέρυσι, στη Νέα Σμύρνη, έτσι και φέτος η πρώτη μηδενική συγκομιδή για το "τριφύλλι" έρχεται ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο: από παιδαριώδη λάθη του Λουκ Στιλ.

Γενικότερα, απεχθάνομαι τη στοχοποίηση. Το να πεις σε κάποιον "εσύ φταις" όταν το παιχνίδι παίζεται από έντεκα συνολικά άτομα, δεν είναι δα και το πιο εύστοχο. Δυστυχώς, στο ματς της Κυριακής, τα λάθη του Στιλ που οδήγησαν στα δύο γκολ της Ξάνθης επέφεραν και την ήττα. Και αυτό είναι απλή αποτύπωση της πραγματικότητας. Όχι γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ποιότητα να κυνηγήσει και να ανατρέψει το αποτέλεσμα, αλλά διότι όταν δέχεσαι τέτοιου είδους γκολ (που η Ξάνθη θα πρέπει να ευχαριστεί το Θεό που κατάφερε να τα πετύχει μαζί στον ίδιο αγώνα!), σου κόβονται τα πόδια και δεν έχεις πλέον τα ψυχικά αποθέματα να προσπαθήσεις. Στο πρώτο τέρμα, το σοκ φάνηκε να ξεπερνιέται με το Λέτο. Αλλά το δεύτερο ήταν πραγματική "μαχαιριά" και ουσιαστικά τελείωσε τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι χρόνος υπήρχε και μάλιστα πολύς. Ήταν αδύνατο όμως ο Παναθηναϊκός να ορθοποδήσει.

Η γενικότερη μουρμούρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για τον Στιλ δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχει βάση. Ο Βρετανός είναι ικανός για το καλύτερο αλλά ήδη από πέρυσι έχει αποβάλει την πλήρη εμπιστοσύνη που ενέπνεε την πρώτη χρονιά στο "τριφύλλι", καθώς τα λάθη του (ακόμη και σε στιγμές που η ομάδα δεν το έχει πληρώσει) έχουν πληθύνει, κακά τα ψέματα.

Προσωπικά, αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Στιλ δεν είναι καλός τερματοφύλακας. Ακούστηκε και αυτό, αλλά δεν το υιοθετώ. Νομίζω, όποιος θυμάται τις εμφανίσεις του στην πρώτη σεζόν, μπορεί να επιβεβαιώσει την ποιότητα που διαθέτει κάτω από τα "πράσινα" δοκάρια. Ποια η διαφορά όμως του τότε με το τώρα; Το ότι ο Στιλ ξεκίνησε τη σεζόν 2014-15 σαν δεύτερη επιλογή. Χρειάστηκε να δουλέψει και να παλέψει πολύ για να κερδίσει τον Στέφανο Κοτσόλη στη "μάχη" για τη "θέση 1". Είχε την ανάγκη να αποδείξει πράγματα σε όλους και αυτό έκανε. Ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος, είχε την πίεση που χρειάζεται να έχει κάποιος παίκτης για να αγωνίζεται ούτως ώστε να μη χάσει τη θέση του και απέδιδε εξαιρετικά. Από τη στιγμή που ο Άγγλος "κατασκήνωσε" στα γκολπόστ και ο ανταγωνισμός εκεί έγινε όχι απλά μηδαμινός, αλλά μηδενικός, δεν είχε πλέον λόγο να παλεύει για να αποδείξει κάτι. Ακόμη και τη στιγμή αυτή που μιλάμε, μετά τα όσα λάθη έχει κάνει, γνωρίζει και ο ίδιος καλά ότι δεν κινδυνεύει άμεσα από κάτι.

Κι εδώ ο Παναθηναϊκός πληρώνει ξανά το ίδιο λάθος. Το έκανε πέρυσι, το έκανε και φέτος. Δεν απέκτησε τερματοφύλακα ανάλογης ή μεγαλύτερης ποιότητας από του Στιλ, ούτως ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και πίεση. Το περσινό λάθος μπορείς να πεις ότι δικαιολογείται. Όταν όμως επαναλαμβάνεται και φέτος, είσαι άξιος της μοίρας σου.

Η διαρροή ονομάτων για τη "θέση 1" (Καρίσο, Σορεντίνο, Οτσόα) μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ευεργετικά για το "τριφύλλι", υπό την έννοια ότι θα κρούσει τον κώδωνα στον Στιλ και θα τον κάνει να δουλέψει πιο σκληρά για να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Γιατί τα ονόματα που ακούστηκαν δεν νομίζω ότι μπορούν βάσει ποιότητας να συμβιβαστούν μένοντας στη "σκιά" του Στιλ. Και το ξέρει καλά και ο ίδιος ο Βρετανός.

Το ζήτημα πλέον για τον Παναθηναϊκό ξαναβγαίνει στο προσκήνιο. Όχι πως δεν το γνωρίζαμε αλλά τονίσθηκε ξανά την Κυριακή: Η ομάδα θέλει τερματοφύλακα! Και καλείται να αποκτήσει έναν τον Ιανουάριο, τουλάχιστον ίδιας ποιότητας με τον Στιλ για να τον "παίζει" στα ίσια. Όχι για να πιάνει απλά χώρο στο Κορωπί.

Μάριος Μάντζος
E-mail: marmantzos20@gmail.com

Related

What's hot? 3952309259953093691

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item