Ζήτημα ψυχολογίας...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Περιέχει στοιχεία αδικίας και απ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Περιέχει στοιχεία αδικίας και απρόβλεπτου, αυτή ωστόσο είναι εν τέλει και η ομορφιά του. Ο Παναθηναϊκός απογοήτευσε και πάλι με το τελικό αποτέλεσμα στον αγώνα Κυπέλλου της Πέμπτης με αντίπαλο τον Ηρακλή. "Στραβοπάτημα" που δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι το "τριφύλλι" μπορεί και να κινδυνεύσει να μείνει εκτός θεσμού, αλλά κυρίως με την ψυχολογική "γροθιά" που δέχεται η ομάδα, τρεις μόλις ημέρες μετά την ισοπαλία (σαν ήττα) στη Βέροια.

Οι παίκτες του Αντρέα Στραματσόνι κακοί δεν ήταν. Δεν έκρυψαν και την μπάλα, αλλά έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα και επισκέφθηκαν ουκ ολίγες φορές τα καρέ του Ηρακλή και θα μπορούσαν -και άξιζαν βάσει εικόνας- να πάρουν τη νίκη έστω και με 1-0. Η μπάλα όμως έτσι είναι και όσο δεν τη βάζεις στο πλεκτό, όσο καλός κι αν είσαι, όσες ευκαιρίες κι αν κάνεις, η Ιστορία θα γράψει το σκορ. Τους βαθμούς τους παίρνει όποιος σκοράρει και κερδίζει, όχι όποιος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο.

Deja vu το ματς της Βέροιας, με τη διαφορά ότι οι "πράσινοι" δεν σκόραραν (και δεν ισοφαρίστηκαν). Δημιουργούσαν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, ωστόσο έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους (το πόδι τους για την ακρίβεια) ώστε να μην μπει γκολ. Τα τελειώματα σε φάσεις που δεν χρειάζονται και παγκοσμίου κλάσης προσόντα απεδείκνυαν ότι ο Παναθηναϊκός πάσχει για τα καλά το τελευταίο διάστημα.

Φυσικά, οι παίκτες δεν ξέχασαν ξαφνικά ούτε τι σχήμα έχει η μπάλα ούτε πώς παίζεται. Η ποιότητα που διαθέτουν επιθετικά οι "πράσινοι" είναι δεδομένη και δεν είναι δυνατόν να διανοηθούμε ότι τίθεται ζήτημα ανικανότητας. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο τελείωμα των φάσεων ανάγεται, θεωρώ, καθαρά στο επίπεδο της ψυχολογίας. Φαίνεται ξεκάθαρα μέσα στο γήπεδο η νευρικότητα που χαρακτηρίζει την ομάδα στο σύνολό της, καθώς και τον κάθε ποδοσφαιριστή ατομικά. Επικρατεί μία νοοτροπία αγχώδης που μόνο σε νίκες δεν μπορεί να οδηγήσει.

Και καλό είναι, όσο κι αν δικαιούνται να φωνάζουν για το πέναλτι που δεν τους δόθηκε, οι "πράσινοι" να επικεντρωθούν στο αληθινό τους πρόβλημα. Διότι, αν έχεις χάσει ένα κάρο ευκαιρίες και στέκεσαι σε ένα λάθος του διαιτητή, τότε είσαι καταδικασμένος να μην πετύχεις. Γιατί, αποδεικνύεις ότι πάσχεις και σε θέμα νοοτροπίας, πράγμα εγκληματικό όταν θέλεις να λες ότι κάνεις πρωταθλητισμό.

Με τούτα και με κείνα, ο Παναθηναϊκός "στραβοπάτησε" για τέταρτο σερί παιχνίδι, μετά την Ξάνθη, τη Λιέγη και τη Βέροια. Τέσσερα αποτελέσματα που τον αφήνουν πίσω στο κυνήγι και των τριών στόχων! Αποτελέσματα που μπορούν κάλλιστα να στοιχίσουν στο τέλος της σεζόν. Η χρονιά όμως έχει πολύ δρόμο ακόμη. Και ο Αντρέα Στραματσόνι καλείται να καταπολεμήσει κυρίως το ζήτημα της ψυχολογίας, γιατί από τακτικής πλευράς, ο Παναθηναϊκός τα πηγαίνει καλά. Αν φτιάξει το κλίμα, θα έρθουν πολύ άμεσα τα γκολ και οι νίκες. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν πρέπει να αργήσουν, διότι κάθε "γκέλα" πλέον στοιχίζει. Ειδικά από τη στιγμή που την άλλη Κυριακή, το "τριφύλλι" πάει Καραϊσκάκη. Κακή ψυχολογία εκεί ισούται με έγκλημα.

Υ.Γ.: Ελπιδοφόρος η εμφάνιση του νεαρού Θοδωρή Μίγγου. Με βήματα σταθερά και με αδιάκοπη δουλειά, μπορεί να κερδίσει θέση από φέτος κιόλας στο rotation της ομάδας. Χρειάζονται όμως χειρισμοί λεπτοί και το μυαλό στο κεφάλι.

Μάριος Μάντζος
E-mail: marmantzos20@gmail.com

Related

What's hot? 3222399617019578505

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item