Εσπερίδα με θέμα "Παιδεία ελευθερίας, κοινωνία επιλογών" στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων "Ιδεολογία, Εκπαίδευση, Ανταγωνιστικότητα και Μ.Μ.Ε.", το Hellenic American...Στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων "Ιδεολογία, Εκπαίδευση, Ανταγωνιστικότητα και Μ.Μ.Ε.", το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα: "Παιδεία ελευθερίας, κοινωνία επιλογών". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, στις 18:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). 

Βασικοί ομιλητές είναι η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, τ. Ευρωβουλευτής, τ. βουλευτής και τ. υπουργός, ο κύριος Τάσος Αβραντίνης, συγγραφέας, νομικός, αντιπρόεδρος της "Δράσης" και τ. δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και ο κύριος Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University. Την συζήτηση θα συντονίσει ο κύριος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ελληνικό Τμήμα. 

Σκοπός της εσπερίδας είναι να διερευνηθεί μεταξύ άλλων η σημασία της απελευθερωμένης παιδείας, δηλαδή, της αυτόνομης σχολικής μονάδας που λειτουργεί ως αντίβαρο της κεντρικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρόκειται για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσω της οποίας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, θα διαμορφωθεί μία κοινωνία επιχειρούντων πολιτών. 

Σημείο εκκίνησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπως εξηγεί ο κύριος Κόσκος, είναι το άρθρο 16 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ο σκοπός της παιδείας, μεταξύ άλλων, είναι η διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών. Είναι η δημιουργία του ενεργού πολίτη που διαθέτει κριτική σκέψη και τολμά να αποφασίζει ανάμεσα σε διάφορες επιλογές, που τολμά να αναλαμβάνει τον κίνδυνο της αποτυχίας του και να καινοτομεί. Μόνο που, όπως λέει ο κύριος Κόσκος, "το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να παράγει κυρίως δημόσιους υπαλλήλους, όχι να προετοιμάζει ενεργούς πολίτες". 

Δεύτερη αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η γενική άποψη που διατυπώθηκε από αρκετούς ομιλητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε προηγούμενες εσπερίδες, ότι η σημερινή κρίση οφείλεται στην κρατικοποίηση της κοινωνίας και τον περιορισμό του θεμελιώδους δικαιώματος του πολίτη να αναπτύσσει την προσωπικότητά του μέσα από επιλογές που τις κάνει ελεύθερα. Επομένως, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και μία κοινωνία επιχειρούντων πολιτών μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής κοινωνίας από την κρίση και στην είσοδό της στους νέους δρόμους της ανάπτυξης. 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Ηλεκτρονικές προεγγραφές μέσω eventbrite Είσοδος ελεύθερη Πληροφορίες: http://dialog.haec.gr/ 
Hellenic American College: 210 3680950, www.haec.gr events@haec.gr 
Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2103680052) 
www.hau.gr/culture culture@hau.gr

Related

What's hot? 2732193976719321611

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item