Οι πόρτες για το αληθινό Rock and Roll

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ray: "Εσύ, Jim, δουλεύεις κάτι αυτήν την περίοδο;" Jim: "Ναι... Γράφω μερικά τραγούδια.....


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ray: "Εσύ, Jim, δουλεύεις κάτι αυτήν την περίοδο;"
Jim: "Ναι... Γράφω μερικά τραγούδια..."

Αυτή η στιχομυθία μιας τυχαίας συνάντησης του Jim Morrison με τον Ray Manzarek μία όμορφη καλοκαιρινή ημέρα του 1965 στην στην παραλία Venice του Los Angeles έμελλε να αλλάξει μια για πάντα την ιστορία της rock μουσικής. Ο Jim άρχισε να σιγοτραγουδά το "Moonlight Drive", ο Ray ενθουσιασμένος του πρότεινε επί τόπου τη δημιουργία μιας μπάντας και ο άνθρωπος που σαν σήμερα ήρθε στη ζωή το 1943 είχε ήδη έτοιμο το όνομα αυτής.

Μέσα σε μονάχα έξι χρόνια δράσης, οι Doors κατάφεραν να αλλάξουν τον ρου της Rock and Roll, πηγαίνοντας κόντρα στο έως τότε... κατεστημένο, κάτι που κανείς δεν είχε τολμήσει μέχρι εκείνη την περίοδο των 60s. Πολλά από τα μεγάλα ονόματα της rock όπως οι Beatles και οι Beach Boys έκαναν μονάχα αυτό που επέτασσε η μόδα: στοιχεία ποπ στη μουσική τους, συγκεκριμένα outfits και στυλάτη κόμη, με κοριτσάκια να ουρλιάζουν σαν τρελά με το που τους έβλεπαν, σε ένα πλαίσιο κάπως συντηρητικό. Το παιχνίδι όμως άλλαξε άρδην όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι Doors, οι οποίοι εισήγαγαν στην παγκόσμια μουσική αυτό που λέμε ψυχεδελική rock.

Το σημαντικότερο επίτευγμα των Αμερικάνων ήταν ακριβώς ότι έσπασαν τα ταμπού της παράδοσης και "ξεμπούκωσαν" την τέχνη δίνοντάς της την ελευθερία έκφρασης που η ίδια είχε ανάγκη, απαλλαγμένη από τη λογοκρισία του παρελθόντος. Ιδιαίτερα η Rock and Roll ουσιαστικά ταίριαξε με το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και καθετί απαγορευμένο στις τότε συντηρητικές Πολιτείες, κάτι που ναι μεν δεν ακούγεται ιδιαίτερα κολακευτικό, από την άλλη όμως συμβολίζει αυτού του είδους την ελευθερία του να λέει κανείς και να πράττει αυτό που πραγματικά θέλει, χωρίς να υπολογίζει στους καταπιεστικούς φραγμούς.

Ο πατέρας του Jim στην ακρόαση του πρώτου άλμπουμ των Doors έπιασε το πρόσωπό του από ντροπή και έκλεισε αμέσως τον ήχο, γράφοντας στο γιο του μία επιστολή στην οποία του ζητούσε να σταματήσει το τραγούδι αλλά και οποιαδήποτε ενασχόληση με τη μουσική, διότι δεν είχε ταλέντο. Ο George Stephen Morrison δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί ότι στη μεγάλη επανάσταση της rock, πρωτεργάτης ήταν το ίδιο του το παιδί. Ένα παιδί που μέχρι πριν λίγο καιρό τότε ανέβαινε σε μία σκηνή και ντρεπόταν να κοιτάξει το κοινό, γυρνώντας συχνά την πλάτη του κατακόκκινος. Κι όμως, αυτό το ντροπαλό παλικάρι θα έφερνε τα πάνω-κάτω στην ιστορία του Rock and Roll.

Πέραν αυτού, οι Doors εισήγαγαν στη rock έναν νέο ήχο κυρίως χάρη στα μαεστρικά πλήκτρα του Ray Manzarek ενώ το συγκρότημα επιχείρησε και κατάφερε εν τέλει το πάντρεμα του συγκεκριμένου είδους μουσικής με τα blues (αρκεί κανείς να ακούσει λίγο από "Morrison Hotel"). Η επιρροή που άσκησαν (και) σε καθαρά μελωδικό επίπεδο οι Doors στους συνεχιστές ή και στις ήδη υπάρχουσες μπάντες ήταν πραγματικά μεγάλη και επιβεβαίωσε ότι το συγκρότημα από το Los Angeles άλλαξε την κοσμοθεωρία της rock. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η rock μουσική δεν θα είχε τη μορφή που έχει σήμερα, ούτε θα απολάμβανε την ελευθερία της στην πορεία των χρόνων, εάν δεν υπήρχαν οι Doors να τολμήσουν την επανάσταση εκείνη. Θα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο "Lizard King" θα μπορούσε να περηφανεύεται, αν ζούσε σήμερα, σε μία μέρα που θα έκλεινε 73 χρόνια ζωής. Ο Jim δεν γιόρτασε ποτέ ξανά γενέθλια από το 1970 και μετά, αλλά η rock μουσική ουδέποτε δεν τον ξέχασε. Γιατί rock χωρίς Doors και χωρίς Jim δεν υπάρχει...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 45222792597808892

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item