Μία εξωγήινη ερωτική πηγή έμπνευσης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Πολλές φορές σκέφτομαι πώς θα ήταν η μουσική, πώς θα εξελισσόταν, εάν δεν υπήρχαν εκείνοι οι άνθρωποι που...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Πολλές φορές σκέφτομαι πώς θα ήταν η μουσική, πώς θα εξελισσόταν, εάν δεν υπήρχαν εκείνοι οι άνθρωποι που τη στελέχωσαν και τη στιγμάτισαν στα χρόνια τα παλιά. Απάντηση δεν βρίσκω και ίσως τελικά να μη θέλω και να ξέρω. Γιατί πραγματικά εκείνοι οι άνθρωποι είχαν κάτι το μαγικό, κάτι το μοναδικό, που ασκεί την επιρροή του σε όλη τη διάρκεια το χρόνων σε όσους επιχειρούν να ακολουθήσουν, ακόμη και όταν πια εκείνοι οι άνθρωποι δεν βρίσκονται εδώ στη Γη, αλλά ερμηνεύουν ζωντανά στη "γειτονιά των αγγέλων".

Ο David Bowie είναι ένας από αυτούς. Ο θάνατός του, σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο, έμελλε να ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" για το καταραμένο όπως εξελίχθηκε για τη μουσική 2016. Από εκείνη την ημέρα και μετά, το σύμπαν υποδέχθηκε έναν νέο αστερισμό στο όνομά του, που σχηματίζει τη χαρακτηριστική αστραπή που ήταν το σήμα κατατεθέν του τεράστιου αυτού καλλιτέχνη.

Ο Bowie εξάλλου ήταν ίσως και ο πρώτος μουσικός που μίλησε για τη ζωή σε άλλους πλανήτες. Το αχανές διάστημα ήταν η κύρια πηγή έμπνευσής του, κάτι που μαρτυρείται από πληθώρα μεγάλων του επιτυχιών όπως το Space Oddity, που κυκλοφόρησε δέκα μέρες πριν ο άνθρωπος πατήσει για πρώτη φορά στο φεγγάρι, το Starman και το Life On Mars, καθώς και από την περσόνα του Ziggy Stardust, ενός εξωγήινου ροκ σταρ που λειτουργεί σαν αγγελιοφόρος των μηνυμάτων που οι μορφές που ζουν μακριά από τη Γη θέλουν να στείλουν στον πλανήτη μας.

Ο Ziggy εκτός από εξωγήινος ήταν και ένας bisexual σούπερ σταρ. Η σεξουαλικότητα για τον Bowie δεν ήταν ένα πράγμα στεγνό, με συγκεκριμένα ταμπού και αυστηρούς κανόνες. Ήταν μία εξερεύνηση. Ήταν ίσως ο πρώτος μουσικός που τόλμησε ανοιχτά να δηλώσει bisexual, ειδικά σε μία εποχή (δεκαετία '70) που κάτι τέτοιο δεν γινόταν εύκολα αποδεκτό. Η έννοια του σεξ και των ερωτικών προτιμήσεων δεν είχε ορισμό για εκείνο και δεν το έκρυψε ποτέ στη μουσική του, εμπνέοντας έτσι με τον πιο κατάλληλο τρόπο γενιές καλλιτεχνών για να τολμήσουν κι αυτοί, έχοντας σαν "όπλο" τους το ότι "και ο Bowie το έκανε".

Το παρουσιαστικό και η θεατρικότητα την οποία είχε ο Bowie ήταν ακόμη δύο στοιχεία που τον έκαναν ξεχωριστό. Η υπερβολική πολυχρωμία στα ρούχα του, η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί στοιχείο κακής αισθητικής, εφαρμόστηκε από εκείνον με τέτοιο τρόπο που το κατέστησε μία νέα τάση της μόδας και φυσικά επηρέασε ανάλογα μετέπειτα καλλιτέχνες, ιδίως της pop. Και φυσικά, ποιος μπορεί να παραγνωρίσει την ποικιλία alter-ego του και τις επί σκηνής περσόνες όπως ο Major Tom, ο Ziggy Stardust, ο Aladdin Sane και ο Thin White Duke!

Η μεγαλύτερη επιτυχία, αυτό που τον κατέστησε τελικά έναν αληθινό θρύλο, ήταν το γεγονός ότι η επιρροή του ξεπέρασε τα στενά όρια της μουσικής. Σίγουρα, οι μελωδίες και ο τρόπος που ερμηνεύτηκαν τα κομμάτια είχαν το δικό τους ξεχωριστό influence και άνοιξαν τις πόρτες για την είσοδο στην glam rock, ωστόσο ο Bowie πέτυχε κάτι πιο ευρύ, πιο ισχυρό και εν τέλει πιο σημαντικό για την εξέλιξη της μουσικής: μίλησε για πράγματα που δεν είχε θίξει κάποιος καλλιτέχνης μέχρι τότε και έδωσε το έναυσμα για τις επόμενες γενιές να πατήσουν σε αυτό το στήριγμα και να εξελίξουν περαιτέρω την τέχνη της μουσικής.

Μάριος Μάντζος
E-mail: marmantzos20@gmail.com

Related

What's hot? 724166657889457563

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item