Μια όμορφη βραδιά στο "Pantheon"

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ  Η παράσταση "Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία" βασίζεται στην αμερικάνικη ταινία "My fai...

The Columnist

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ 

Η παράσταση "Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία" βασίζεται στην αμερικάνικη ταινία "My fair lady" του 1964. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το σημερινό της τίτλο με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. 

Η ιστορία πραγματοποιείται στην Αγγλία του 1912. Ο καθηγητής γλωσσολογίας Ουίλιαμ Χίγκινς (Κώστας Κόκλας) συναντά τυχαία, μία βροχερή ημέρα, τον φίλο του Συνταγματάρχη Πίκεριγκ (Παύλος Χαϊκάλης) και, καθώς συζητούν, η παρακατιανή νεαρή Ελίζα Ντουλιτλ (Δήμητρα Ματσούκα) τους πλησιάζει για να τους πουλήσει λουλούδια. Ο κύριος Χίγκινς, περιφρονώντας τον τρόπο που το φτωχό αυτό κορίτσι χρησιμοποιεί τον λόγο αλλά και συμπεριφέρεται, προσπαθεί να την απομακρύνει αλλά τελικά βάζει στοίχημα με τον Συνταγματάρχη Πίκεριγκ ότι μπορεί να την κάνει κυρία της καλής κοινωνίας σε μόλις τρεις μήνες χωρίς κανένας να καταλάβει την προέλευση της.

Η εξέλιξη της παράστασης θυμίζει την Μαρία την άσχημη, με το κορίτσι αυτό να πρέπει να μετατραπεί από κορίτσι "του λιμανιού" σε κορίτσι "του σαλονιού". Η Δήμητρα Ματσούκα ερμηνεύει τον ρόλο της Ελίζα Ντούλιτλ με έναν μοναδικό τρόπο αναδεικνύοντας το ταλέντο της, με highlights τις δραματικές σκηνές. Ο Κώστας Κόκλας είναι ο αυταρχικός εργένης που το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να προσβάλλει τον κόσμο με το να τον καθιστά ακόμα πιο ενοχλητικό μέχρι και στους ξένους. Ο Παύλος Χαϊκάλης έχει τον ρόλο που μπορούμε να πούμε ότι του ταιριάζει απόλυτα, με τις δικές του μοναδικές ατάκες και το χιούμορ του, το οποίο "σπάει" το δραματικό μέρος της ιστορίας. Τέλος, ένας από τους ηθοποιούς-τραγουδοποιός που ξεχωρίζει στη σκηνή, αναδεικνύοντας την φωνή του, είναι ο Ησαΐας Ματιάμπα, που καθήλωσε όλο το κοινό με τα τραγούδια του.  


Σκηνικά, κουστούμια και ηχητικά εφέ είναι αυτά τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα που φέρνουν την παράσταση σε άλλο επίπεδο. Παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που σε μεταδίδει από τον έναν χώρο στον άλλο χωρίς να κάνει τον κόσμο να αναμένει την αλλαγή αυτή. Αντιθέτως, την καλύπτει με διάφορους τρόπους. Η μεταφορά από τον κόσμο των "φτωχών" και των "πλούσιων αριστοκρατών" γίνεται με τον ίδιο ξεχωριστό τρόπο. 

Η παράσταση παίζεται ήδη από την 1η Δεκεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε έως τις 15/01 στο θέατρο "Pantheon" κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα.

Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Related

What's hot? 5181907160131335917

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item