Ένας νέος μετράει τ' άστρα από την Ελλάδα ως τη Χιλή

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ  Η εξερεύνηση του σύμπαντος και των αστεριών έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μετά και τις τελευταίες ανακαλύψ...


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ 

Η εξερεύνηση του σύμπαντος και των αστεριών έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στον Άρη. Ποιος όμως γνωρίζει το επάγγελμα του αστροφωτογράφου; Βρήκαμε τον νέο που με τη δράση του στο συγκεκριμένο αντικείμενο προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τα αστέρια, τόσο μέσω εκθέσεων αστροφωτογραφίας, όσο και μέσω ντοκιμαντέρ για πλανητάρια.

Ο λόγος για τον Φάνη Ματσόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα σε μικρή ηλικία, κυρίως λόγω της ενασχόλησης του πατέρα του με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. "Από μικρός μου άρεσε να φωτογραφίζω τοπία κι όταν μεγάλωσα συνδύασα τις γνώσεις που είχα αποκομίσει από τα τηλεσκόπια προκειμένου να βγάλω τις πρώτες μου αστροφωτογραφίες".

Ο νεαρός αστροφωτογράφος εξηγεί την διαφορά της αστροφωτογραφίας από μια συμβατική φωτογραφία: "Για να βγει μια καλή αστροφωτογραφία χρειάζεται πολύς χρόνος κατά τη λήψη και συστηματική επεξεργασία έτσι ώστε να εμφανίζονται όλα τα σωματικά αντικείμενα". Την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την δουλειά του Φάνη Ματσόπουλου έχουμε μέσω των εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει, οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία χρόνια στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε διάφορες πινακοθήκες και πολιτιστικά κέντρα, καθώς και στο αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις, ο Φάνης είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το βίντεο και το 3D Animation. Έτσι, μεγαλώνοντας αποφάσισε να συνδυάσει το ενδιαφέρον του για τα αστέρια, αλλά και για το βίντεο, δημιουργώντας τα πρώτα του ντοκιμαντέρ για πλανητάρια. Στο κομμάτι αυτό όμως, αντιμετωπίζει ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες και εξηγεί: "Οι απαιτήσεις των ταινιών είναι πολύ μεγάλες. Σκεφτείτε ότι η ποιότητα είναι δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που βλέπουμε στο σινεμά. Επομένως, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και τεχνογνωσία, η οποία αποκτάται μόνο με την εμπειρία".

Η εξέλιξη του Φάνη στα ντοκιμαντέρ για πλανητάρια επέφερε την συνεργασία του με το ESO (European Southern Observatory), ένα από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου. Τo ESO διαχειρίζεται ορισμένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του πλανήτη, εκ των οποίων ένα επισκέφτηκε ο Φάνης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το αστεροσκοπείο. Πρόκειται για το Alma, το οποίο βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, και λίγοι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέχρι σήμερα. "Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός πως το ESO, ένας τόσο μεγάλος οργανισμός, βασίζεται σε μένα για τη δημιουργία πλανηταριακών παραστάσεων που διανέμονται και προβάλλονται σε όλο τον κόσμο. Η εμπειρία μου στην Χιλή ήταν απίστευτη. Τα τοπία είναι εντελώς διαφορετικά απ’ όσα βλέπουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το Alma βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρων και χρειαστήκαμε μάσκες οξυγόνου για να μπορέσουμε να δουλέψουμε εκεί. Σίγουρα πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία".

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μέσο με το οποίο προβάλλονται τα εν λόγω ντοκιμαντέρ είναι το πλανητάριο. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο εδράζει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ υπάρχουν δύο μικρότερα σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. "Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η οθόνη με ημισφαιρικό σχήμα, ώστε να δώσει την αίσθηση στον θεατή ότι βρίσκεται μέσα στην προβολή", αναφέρει ο Φάνης. Πέραν των τριών αυτών πλανητάριων υπάρχει και το φορητό ψηφιακό πλανητάριο, το οποίο έχει λυόμενο θόλο διαμέτρου έξι μέτρων και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε πόλη του ζητηθεί.

Η δημιουργία ντοκιμαντέρ για πλανητάρια αντιμετωπίζει στασιμότητα στην Ελλάδα. Ο κύριος λόγος, όπως εξηγεί ο Φάνης, είναι ότι στη χώρα μας έχουμε ελάχιστα πλανητάρια και κανείς δεν επενδύει σε αυτό το κομμάτι. Επιπλέον, ακόμα κι αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί στο δημιουργικό κομμάτι θα πρέπει να μπει κατευθείαν στα "βαθιά", καθώς η δημιουργία ντοκιμαντέρ απαιτεί τεράστια εξειδίκευση.

Συνοψίζοντας, άξιο αναφοράς είναι το επόμενο πρότζεκτ του Φάνη Ματσόπουλου. Στόχος του είναι η δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ που θα καλύπτουν σταδιακά βασικά αστρονομικά θέματα με σκοπό να τα διαθέσει άμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Παράλληλα με αυτό, το επόμενο ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης από συσκευές Virtual Reality, γεγονός που εισάγει τη δουλειά του νεαρού παραγωγού στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Αντώνης Ψαριανός

Related

What's hot? 3170655652683905967

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item