Με την υπογραφή του "Max"...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ  Από την Τετάρτη το βράδυ η Γιουβέντους βρίσκεται σε έναν ακόμη τελικό του Champions League. Ο ένατος για ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ 

Από την Τετάρτη το βράδυ η Γιουβέντους βρίσκεται σε έναν ακόμη τελικό του Champions League. Ο ένατος για την ομάδα από το Τορίνο, ωστόσο έχει μόλις δύο κατακτήσεις. Μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις της "Μεγάλης Κυρίας" με τη Μονακό για την ημιτελική φάση, τίθενται σοβαρές βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Όπως δήλωσε ο Αλέγκρι μετά το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, η Ευρώπη σέβεται την Γιουβέντους και η Γιουβέντους την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε πίσω στο καλοκαίρι του 2014, μία περίοδο-ορόσημο για τη σημερινή Γιουβέντους. Αυτό διότι τότε έγινε η αλλαγή προπονητή. Ο τότε κόουτς Αντόνιο Κόντε ήθελε νέο συμβόλαιο για ένα έτος, αλλά η Γιουβέντους ήθελε να τον δεσμεύσει για τρία χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο Κόντε και στη θέση του να προσληφθεί ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, κάτι που δημιούργησε μουρμούρες και δυσαρέσκεια στις τάξεις των οπαδών. Το hashtag #fuckoffmax έδινε και έπαιρνε εκείνη την περίοδο, ένας ακραίος τρόπος για να δείξουν οι οπαδοί τη δυσφορία τους. 

Όμως αυτό άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο. Στην φιέστα για το πρωτάθλημα του 2015 οι οπαδοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δουλειά του Αλέγκρι, με τον προπονητή της ομάδας να εκφράζει ένα ευχαριστώ με δάκρυα στα μάτια. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί μία εκπληκτική χρονιά. ο Αλέγκρι κατάφερε να παίξει όμορφο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο -κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα- και να πάει την ομάδα σε τελικό Champions League μετά από 12 χρόνια. Πολλοί τότε έλεγαν πως δεν έκανε και κάποια φοβερή δουλειά, καθώς είχε έτοιμο το ρόστερ από τον Κόντε. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, αφού κατάφερε να περάσει την δική του φιλοσοφία στην ομάδα, άλλαξε το σύστημα του Κόντε και η Γιουβέντους έπαιζε καθαρά το δικό του ποδόσφαιρο. Σε αντίθεση με το τελευταίο εξάμηνο του προκατόχου του, όπου παιζόταν το πιο βαρετό και ανούσιο ποδόσφαιρο, ο Αλέγκρι πέρασε την δύναμη και την ταχύτητα στην ομάδα που έφεραν και το ωραίο ποδόσφαιρο και τα καλά αποτελέσματα. Αυτό οδήγησε τους οπαδούς -όπως και τον γράφοντα- να ανακαλέσουν για τον ίδιο που πια έδινε την ελπίδα για κάτι καλύτερο. 

Σήμερα, δεν είναι η ομάδα του Κόντε. Δεν είναι καν οι παίκτες του Κόντε. Η Γιουβέντους ανήκει ξεκάθαρα στον Αλέγκρι που της προσέδωσε πάρα πολλά. Τής προσέδωσε ένα όμορφο ποδόσφαιρο βασιζόμενος σε παίκτες ουσίας. Βασίστηκε ως επί το πλείστον στην πολύ σκληρή άμυνα. Κιελλίνι και Μπονούτσι φαίνονται απροσπέλαστοι, με τους αναπληρωματικούς αμυντικούς να τους καλύπτουν επάξια σε περίπτωση απουσίας τους. Στο κέντρο δεν υπάρχει κάποιο φοβερό όνομα, κάποιος κεντρικός που θα θυμόμαστε για πάντα, αλλά είναι αυτό ακριβώς που θέλει ο Αλέγκρι. Δύο κεντρικοί, κυρίως Κεντίρα και Πιάνιτς, που θα είναι καλοί ανασταλτικά και που θα μπορέσουν να περάσουν την μπάλα στην επίθεση. Εκεί όπου βρίσκεται ο Ντιμπάλα, ο οποίος με τις συμβουλές του προπονητή του μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Κουαδράδο και Μάντζουκιτς τον συμπληρώνουν στα πλάγια, με τελικό αποδέκτη της μπάλας τον Ιγκουαίν. Αυτός ο... χοντρός που στοίχισε πάνω από 90 εκ. ευρώ στην ομάδα, αποδεικνύει μέρα με την μέρα το πλούσιο ταλέντο που έχει για επιθετικός. Όλοι αυτοί φτιάχνουν ένα σύνολο ωραίο και αποτελεσματικό. 

Αυτό φάνηκε στα παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα. Αν και η Μπάρτσα πήγαινε σαν φαβορί στα παιχνίδια με την Γιουβέντους, αυτό άλλαξε όταν μπήκε το πρώτο γκολ. Η Μπάρτσα δεν έδειξε ικανή, σε κανένα από τα δύο παιχνίδια, να πάρει την πρόκριση. Αυτή η άμυνα άλλωστε δεν έλεγε να σπάσει με τίποτα. Αυτή η επιτυχία έδωσε άλλη πνοή στην πορεία της Γιούβε στο φετινό Champions League και οι οπαδοί της άρχισαν να πιστεύουν πιο σοβαρά σε μια κατάκτησή του.

Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Μπουφόν, τον καλύτερο τερματοφύλακα στην ιστορία αυτού του αθλήματος. Αυτός ο τύπος διανύει το 40ο έτος της ηλικίας του και δείχνει να είναι σε εξαιρετική φόρμα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σήμερα είναι καλύτερος από ότι ήταν πριν 8 χρόνια περίπου, τότε που η Γιουβέντους ανάρρωνε από τον υποβιβασμό. Σε 12 παιχνίδια στο φετινό Champions League έχει δεχθεί μόλις 3 γκολ (!), γεγονός που αποδεικνύει το ποιος είναι ο Μπουφόν. Ίσως το ίδιο το άθλημα του χρωστάει ένα Champions League. 

Εν κατακλείδι, η "Μεγάλη Κυρία" κατάφερε φέτος να παίξει ουσιώδες ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαία στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης, μάλιστα δεν έχει ηττηθεί φέτος στην διοργάνωση. Απέκλεισε τις τρεις αντιπάλους της τόσο άνετα ώστε καμία από αυτές να μην μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση και απέδειξε πως, με όπλο την εξαιρετική άμυνα, φέτος είναι πιο έτοιμη από πότε για να γυρίσει στον θρόνο της.

Χάρης Αλεβίζος

Related

Champions League 2606270928699433097

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item