Το παρόν δίχως παρελθόν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  Λένε πως το παρελθόν είναι ο καλύτερος οδηγός για το μέλλον. Ο καλύτερος δάσκαλος, αφού βλέπεις τα...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Λένε πως το παρελθόν είναι ο καλύτερος οδηγός για το μέλλον. Ο καλύτερος δάσκαλος, αφού βλέπεις τα λάθη σου, τα αξιολογείς και φροντίζεις να μη τα επαναλάβεις. Τι γίνεται όμως όταν συγχέουμε το παρελθόν με το παρόν και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον; Όταν το παρελθόν "γεμίζει" το μυαλό, μη αφήνοντας χώρο για κάθε τι καινούργιο;

Το παρελθόν μας είναι στιγμές. Στιγμές καλές, κακές, ευχάριστες, δυσάρεστες. Όσα κάναμε και όσα δεν τολμήσαμε να κάνουμε. Όνειρα εκπληρωμένα και ανεκπλήρωτα. Καταστάσεις που προκάλεσαν συναισθήματα. Μια εικόνα, ένα τοπίο, ένα άρωμα, ένα δωμάτιο, ένα γνώριμο πρόσωπο. Στιγμές που πέρασαν και δε θα γυρίσουν ξανά.

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αναπολεί, να προσπαθεί να προχωρήσει παρακάτω αλλά ακόμα να αποζητά ανθρώπους και καταστάσεις; Κάποτε όλοι γαντζωθήκαμε από μια στιγμή. Δώσαμε μεγαλύτερη σημασία από όσο έπρεπε σε ανθρώπους και καταστάσεις βάζοντας δύσκολα στον εαυτό μας. Ταλαιπωρηθήκαμε, πληγωθήκαμε, υποτιμήσαμε τις δυνάμεις μας. Και είναι όλα αυτά που τώρα αποτελούν εμπόδια για το μέλλον.

Τα κατάλοιπα του παρελθόντος είναι αυτά που μας κρατάνε πίσω. Μας γεμίζουν αμφιβολίες και ανασφάλειες. Μας αποτρέπουν να ρισκάρουμε και να αντιμετωπίσουμε με θάρρος όσα μας φέρνει η ζωή. Όσο όμως ζούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ευτυχήσουμε στο παρόν.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως το να επιμένεις και να υπομένεις απαιτεί μεγάλη δύναμη και παίρνουν κουράγιο από αυτό. Απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη όμως να ξέρεις πότε πρέπει να αφήσεις κάτι πίσω σου και να το κάνεις. Να κάνεις, όχι μια νέα αρχή, αλλά ένα νέο τέλος.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Κάποια λάθη έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από κάποια άλλα, αλλά αποτελούν και αυτά μέρος της "διαπαιδαγώγησής" μας. Όσο και να μετανιώνουμε για λάθη του παρελθόντος, το παρελθόν δεν αλλάζει. Αντί να σπαταλάμε την ενέργεια μας σκεπτόμενοι πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα εάν είχαμε κάνει διαφορετικές επιλογές, ας επικεντρωθούμε στο πως θα μπορέσουμε να καλυτερέψουμε τα πράγματα ΤΩΡΑ.

Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας κατάματα. Δεν γίνεται στη παραμικρή δυσκολία να βρίσκουμε εξιλαστήριους θύτες από το παρελθόν μας. Αυτό λέγεται δειλία.

Ας μη πιστεύουμε όλα όσα σκεφτόμαστε. Το μυαλό μας παίζει βρώμικα παιχνίδια και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκέψεις μας δεν είμαστε εμείς.

Ας αντιληφθούμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος για το κάθε τι και τον καθένα που συναντάμε στη ζωή μας. Κάποιοι θα μας δοκιμάσουν, θα μας χρησιμοποιήσουν και κάποιοι θα μας διδάξουν. Αλλά θα βρεθούν άνθρωποι και θα συμβούν γεγονότα που θα βγάλουν τον καλύτερο εαυτό μας.

Το σημαντικότερο όμως, δεν πρέπει να κρατάμε κακία. Ξέρω πως είναι δύσκολο, για κάποιους ακατόρθωτο, αλλά ας επιλέξουμε να μη ζούμε με το μίσος στη καρδιά γιατί έτσι θα καταλήξουμε να πληγώνουμε τον εαυτό μας περισσότερο από τους ανθρώπους που μισείς. Πρέπει αυτό που νιώθουμε να το αφήσουμε φύγει, να βρούμε τη γαλήνη, να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας.

Από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή είναι να βάλεις τη λογική πάνω από το συναίσθημα. Και αυτό γιατί ουσιαστικά έρχεσαι σε κόντρα με τον ίδιο σου τον εαυτό. Για να καταφέρουμε όμως να απεμπλακούμε από τους δαίμονες του παρελθόντος, είναι αναγκαία αυτή η "μάχη". Κρατάς τα καλά, διώχνεις τα άσχημα και προχωράς. Άλλωστε δε μπορείς να ξεκινήσεις ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου αν δεν κλείσεις τα παλιά.

Πέτρος Παπανικολάου

Related

What's hot? 7479937012964592835

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item