Μεγαλύτερο ερωτηματικό όλων...η ετοιμότητα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Η έλευση της τρέχουσας εβδομάδας "σήμανε", με κάθε επισημότητα πια, τουλάχιστον για τις ελληνι...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Η έλευση της τρέχουσας εβδομάδας "σήμανε", με κάθε επισημότητα πια, τουλάχιστον για τις ελληνικές ομάδες, την εκκίνηση της φετινής τους χρονιάς, αφού όλες, και οι πέντε μπαίνουν σε ευρωπαϊκή τροχιά (ΟΚ, οι τέσσερις έστω, καθώς ο Πανιώνιος μετράει ήδη έναν προκριματικό γύρο στην πλάτη του)... 

Και μπορεί το ελληνικό πρωτάθλημα, η Super League, να αργεί ακόμα να ξεκινήσει, μέχρι να πιάσουμε για τα καλά τον Αύγουστο δηλαδή, όμως η χρονιά αρχίζει τώρα, όχι μόνο τύποις, αλλά πραγματικά, βάσει κινήτρων και στόχων. Κανείς άλλωστε δεν θέλει να ξεκινήσει την σεζόν του με μια... κατραπακιά ενός αναπάντεχου αποκλεισμού, χάνοντας κιόλας παράλληλα την δυνατότητα για συμμετοχή στους ομίλους μιας εκ των δυο ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, με ό,τι αυτές συνεπάγονται στο άμεσο ή και όχι μέλλον: κέρδη από τηλεοπτικά, βαθμοί στις ευρωπαϊκές κατατάξεις, ματς με "δυνατά" ονόματα αντιπάλων στις εκάστοτε ελληνικές έδρες κλπ. 

Το ζήτημα πάντα παραμένει η ετοιμότητα (ή μη) των συλλόγων μας, το οποίο πάντως σηκώνει αμφιβολίες, ενώ το ημερολόγιο δείχνει αισίως 25 Ιουλίου. ΟΚ, ούτε το καλοκαίρι έχει φύγει, ούτε... χάσαμε τις μέρες, για να πεις ότι δεν προλαβαίνουν οι ομάδες να συμπληρώσουν το παζλ των ρόστερ τους, ωστόσο όσο το δυνατόν γρηγορότερα έχει γίνει η καθιερωμένη τους προετοιμασία, σε συνδυασμό με τα μεταγραφικά "πάρε-δώσε", τόσο το καλύτερο αποδεικνύεται γι’ αυτές και στην αρχή αλλά πολύ περισσότερο, στην διάρκεια της σεζόν (και) στο σκέλος των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων… 

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κάποιο συνταρακτικό νέο, χρόνο με το χρόνο πάντως και ενώ υποχωρούμε όλο και περισσότερο στις κατατάξεις της UEFA, γίνεται πλέον όλο και πιο αντιληπτό, φτάνοντας αισίως στα τέλη Ιουλίου, πριν καλά καλά φορέσουν τα… χειμωνιάτικα, να παίζουν από τώρα την επιτυχία της εκάστοτε χρονιάς. 

Φαινομενικά, το δυσκολότερο έργο, αρχής γενομένης από σήμερα, το έχει η ΑΕΚ, όπου μαζί με τον Ολυμπιακό, θα ξεκινήσουν την ευρωπαϊκή τους φετινή περιπέτεια στους δυο προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιθανώς μαζί με τον Άγιαξ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ήταν η δυσκολότερη αντίπαλος που μπορούσε να τύχει στην "Ένωση", η οποία καλείται πλέον να παλέψει για την πρόκριση και το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η τουλάχιστον την επιστροφή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2011/12.


Μπορεί η ΤΣΣΚΑ να έχασε τις προάλλες με 1-3 απ’ την Λοκομοτίβ εντός έδρας, γεγονός που αύξησε κάπως τις ελπίδες των φίλων της ΑΕΚ για ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, αυτό ωστόσο ουδόλως υποβαθμίζει την δυσκολία που θα έχει η ομάδα τους κόντρα σε ένα σαφώς ανώτερο σύνολο, που μεσοεπιθετικά τουλάχιστον, με Βέρνμπλουμ, Βιτίνιο, Γκολόβιν, Τζαγκόεφ, δεν… πιάνεται! Το "κλειδί" πιθανώς να είναι να κρατήσει τουλάχιστον το μηδέν πίσω στην έδρα της απόψε, κάτι που θα της δώσει ένα μικρό αβαντάζ για τον επαναληπτικό, αν και μάλλον ευκολότερο φαίνεται το να "χτυπήσει" στις κόντρες και τις αντεπιθέσεις – με κάποιο μικρό ρίσκο – όταν απέναντι έχεις μια σχετικά… "γερασμένη" άμυνα, όπου παίζουν (σε σχήμα 3-5-2) ο 38χρονος Ιγκνασέβιτς και τα αδέρφια Μπερεζούτσκι (αμφότεροι στα 35 τους). 

Για τον Ολυμπιακό, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή στο "σεντόνι" μετά από μια χρονιά απουσίας σε αυτό. Το περσινό πάθημα από την Χάποελ Μπερ Σεβά έγινε μάλλον…. "μάθημα", όπως δείχνει άλλωστε και η ολοκλήρωση των μεταγραφικών υποχρεώσεων των Πειραιωτών ουσιαστικά από τα μέσα Ιούλη. Βέβαια, το πόσο έτοιμοι θα είναι οι πρωταθλητές, πόσο θα έχει "δέσει" η ομάδα, αλλά και το τι ρόλο θα παίξουν από τώρα τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, είναι ερωτήματα που μόνο ο Μπέσνικ Χάσνικ μπορεί (με ερωτηματικά μάλιστα) να απαντήσει. 

Επίσης, μεγάλη σημασία θα έχει για τον Ολυμπιακό, κρίνοντας από το εχθρικό κλίμα που θα συναντήσει στο Βελιγράδι, η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του. Απέναντι σε ένα «σφηχτό» σύνολο, το οποίο όμως σαφώς και υπολείπεται σε ποιότητα σε σχέση με τους "ερυθρόλευκους", τα σκληρά μαρκαρίσματα, η ένταση, οι δυνατές μονομαχίες, σίγουρα δεν θα λείψουν από το αποψινό ματς. Όσο για τα επιχειρήματα περί άγχους και πίεσης, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτά στέκουν, καθώς αν θέλεις να βρίσκεσαι στην κλήρωση του Μονακό στα τέλη Αυγούστου, ομάδες του επιπέδου της Παρτίζαν έχεις την υποχρέωση, εύκολα ή δύσκολα, να την αφήσεις πίσω σου. Είναι άλλωστε μόλις το πρώτο εμπόδιο, καθώς θα ακολουθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας ακόμα προκριματικός στις επόμενες εβδομάδες… 

Όσο για τον Παναθηναϊκό, η πιθανή διασταύρωση με την αζέρικη Γκαμπάλα, πριν ακόμα αυτή αποκλείσει την Γιαγκελόνια, έδωσε μπόλικη τροφή για σχόλια, πειράγματα, καθώς και την εντύπωση από αρκετή μερίδα φιλάθλων ότι πλέον υπάρχει η ευκαιρία για εκδίκηση εξαιτίας της προ διετίας έκπληξης (αποκλεισμός στα εκτός έδρας γκολ, 0-0 και 2-2). Παρά την πτωτική πορεία των «πρασίνων» τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στην κατάταξη της UEFA, η ιστορία τους και το παρελθόν τους δεν τους επιτρέπουν να «κολλάνε» σε καμία Γκαμπάλα με δόσεις ρεβανσισμού. Κάτι τέτοιο μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μην ξεχνάμε πως απώτερος στόχος του και εκείνου είναι να βρίσκεται και φέτος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. 

Και για να ξεπεραστεί το πρώτο εμπόδιο, η προσήλωση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στον στόχο της πρόκρισης. Αν και τα μεταγραφικά μέτωπα σε όλες τις γραμμές δεν έχουν κλείσει, ο Μαρίνος Ουζουνίδης με τη δουλειά του έχει δείξει πως μπορεί να βάλει τον Παναθηναϊκό απ’ την αρχή της σεζόν στην σωστή πορεία, αλλά και να μην κινδυνεύσει εκ νέου με κάποια έκπληξη απ’ τους Αζέρους. 

Τέλος, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικούς δρόμους την προσεχή Πέμπτη. Απ΄τη μια ο μεν ΠΑΟΚ, κόντρα σε μια ομάδα που παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη, είναι υποχρεωμένος να περάσει… και τίποτα άλλο, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα της δυναμικής του για φέτος και για το αν είναι πραγματικά έτοιμος να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο στην Ελλάδα. Αντίστροφα, ο Πανιώνιος, άκρως σοβαρός και χωρίς διάθεση να… αστειευτεί, πέρασε εύκολα με δυο νίκες την σλοβένικη Γκόριτσα, περιμένοντας πλέον την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που παραδοσιακά δυσκολεύει τις ελληνικές ομάδες. 

Ακόμα και έτσι όμως, με τα όσα έχουμε δει από την ομάδα της Νέας Σμύρνης, πόσο απίθανο θα είναι να ξαναδούμε ένα ακόμα ποδοσφαιρικό έπος απ’ τους "κυανέρυθρους"; Γιατί μπορεί η ομάδα του Ισραήλ να έχει το όνομα, αλλά όσο να’ ναι, τις… χάρες των Νεοσμυρνιωτών τις έχουμε δει για τα καλά τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας μόνο θετικές εντυπώσεις και όταν εκείνοι αντιμετωπίζουν ονόματα μεγαλύτερα του δικού τους…

Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 6185944607995897828

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item