Κλεοπάτρα Οικονομίδου: "Τα νέα παιδιά να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Για πολλές δεκαετίες τα δικαιώματα, η κοινωνική αποδοχή αλλά και η νομική υπόσταση ...

Cleopatra Economidou - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Για πολλές δεκαετίες τα δικαιώματα, η κοινωνική αποδοχή αλλά και η νομική υπόσταση των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα αποτελούσαν ένα ταμπού. Απόρροια αυτής της αντίληψης και πρακτικής ήταν η περιθωριοποίηση, η καταπίεση, οι διακρίσεις και πολλές φορές ο εκφοβισμός απλών ανθρώπων όχι για κάτι που έκαναν αλλά για κάτι που απλώς ήταν. 

Τα τελευταία όμως χρόνια αυτό το κλίμα δείχνει να αλλάζει καθώς, με μία σειρά πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών αλλά και με ορισμένες σημαντικές κινήσεις εκ μέρους της Πολιτείας, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας διεκδικούν και τους αναγνωρίζονται τα αυτονόητα: ισότητα, σεβασμός και διεύρυνση των νομικών δικαιωμάτων τους παράλληλα με το σεβασμό της προσωπικότητάς τους και το δικαίωμα στην καθημερινότητα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο. 

Η κ. Κλεοπάτρα Οικονομίδου, Υπεύθυνη Έργου και Επικοινωνίας του εξαιρετικά δραστήριου και έγκυρου φορέα σε ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ", ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μίλησε αποκλειστικά στο "The Columnist" για τη δράση της υπηρεσίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά, την ομόφυλη συντροφικότητα στην Ελλάδα του 2017, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και πολλά άλλα. 

- Τι είναι ακριβώς το "11528-Δίπλα σου", ποιοι είναι οι βασικοί φορείς υλοποίησής του και σε ποιους απευθύνεται; 

Κ.Ο.: "Σκέφτομαι ότι το "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ" με έναν τρόπο γίνεται κάτι μοναδικό για το κάθε άτομο, κάτι δικό σου. Και θα σας πω αμέσως τι εννοώ με βάση και τα λεγόμενα ανθρώπων που είτε απευθύνονται σε εμάς είτε είναι συνεργάτες μας. 

"Αν ήταν πρόσωπο θα ήταν εκείνο που εμπιστεύομαι περισσότερο!" 
Κοπέλα γύρω στα 20, που με πλησίασε στο φετινό Athens Pride

"Ο υποστηρικτικός καθρέφτης που αυξάνει το οπτικό πεδίο των ανθρώπων απέναντι στις "νεκρές γωνίες" των σχέσεων μέσα στην οικογένεια." 
Συνεργάτιδα, σύμβουλος ψυχικής υγείας κα Κουτελά Ειρήνη, M.S.c. 

"Μία σειρά από ευτυχείς συγκυρίες. Ένα όνειρο που χρειάστηκε κόπο και πολλές αρνήσεις σε κλειστές πόρτες, μέχρι να βρει τον δρόμο του." 
Η Διοικούσα Επιτροπή που συγκροτείται από το Athens Pride, το Thessaloniki Pride (οργάνωση-Leader για το 2017-2018), τη Θετική Φωνή και την Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ). 

Για μένα προσωπικά είναι η ευθύνη μου, εκεί όπου με την επαγγελματική μου ειδικότητα αισθάνομαι γεμάτη, τυχερή και περήφανη. Πρακτικά όμως, η ψυχοκοινωνική δομή "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ" απευθύνεται σε gay, λεσβίες, αμφί, τρανς άτομα, σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς, αλλά και σ’ όποιο άτομο έχει ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και θα ήθελε να συζητήσει με κάποια/ον ειδικό. Για την περίοδο 2017-2018 λειτουργεί χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η υπηρεσία λειτουργεί σε πανελλήνια εμβέλεια, διαθέτει τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης (11528), δυνατότητα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (skype: diplasou.11528) και δυνατότητα δωρεάν δια ζώσης προσωπικών συνεδριών με σκοπό την ψυχοκοινωνική στήριξη και τη συμβουλευτική. Τόσο οι κλήσεις όσο κι οι δια ζώσης συνεδρίες τηρούν τις αρχές δεοντολογίας κι είναι εμπιστευτικές κι ανώνυμες."

- Ποια είναι τα πιο συχνά ζητήματα που απασχολούν όσους επικοινωνούν μαζί σας;

Κ.Ο.: "Κάθε τηλεφώνημα είναι μοναδικό, όπως μοναδικές και ξεχωριστές είναι κι οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κι οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Μας καλούν συχνότερα LGBTQI άτομα κι οι γονείς τους ή μέλη της οικογένειάς τους. Αρκετά αιτήματα έρχονται ακόμη από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες στον χώρο των κοινωνικών υπηρεσιών και της ψυχικής υγείας κι από ανθρώπους που γενικότερα αναζητούν έγκυρες κι επιστημονικές απαντήσεις. Το δεοντολογικό πλαίσιο του απορρήτου και της εχεμύθειας, στο οποίο υπόκειται η υπηρεσία μας δεν μου επιτρέπει να αποκαλύψω πολλά, αυτό όμως που μπορώ να μοιραστώ με ασφάλεια είναι ότι 1 στα 5 περιστατικά που λαμβάνουμε ενέχει βία, κακοποίηση κι έκφραση μίσους. Η ανάγκη λειτουργίας του “11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” είναι επιτακτική, καθώς αποτελεί πρότυπο ψυχοκοινωνικής δομής για τη χώρα μας, που προσεγγίζει με επιστημονικότητα τα ζητήματα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, φροντίζοντας για το ίδιο το άτομο, αλλά και για την οικογένεια."

- Πρόσφατα το "Δίπλα σου" έτρεξε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, μία δεκαπενθήμερη καμπάνια στο μετρό της Αθήνας που στόχο είχε την εξοικείωση της κοινής γνώμης με την έννοια της ομόφυλης συντροφικότητας. Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κόσμου στους στόχους που είχατε θέσει; Υπάρχουν σχέδια για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον; 

Κ.Ο.: "Η καμπάνια "ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ" είναι το άλλο μισό της ψυχοκοινωνικής δομής "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ". Για εμάς το ένα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το άλλο. Η καμπάνια συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και την ορατότητα γύρω από το ζήτημα της ομόφυλης συντροφικότητας, αλλά και στην πρόληψη απέναντι στο μίσος. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια που ζουν μαζί, μοιράζονται κοινά όνειρα και θέλουν να κάνουν ή έχουν ήδη οικογένεια. Όμως πείτε μου, βλέπετε συχνά γύρω σας, στην καφετέρια, στο σινεμά, στην παραλία, gay ή λεσβιακά ζευγάρια να ζουν τη ζωή τους; Νομίζω, όχι και τόσο συχνά. Καμπάνιες και δράσεις, όπως το "ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ" , βάζουν ένα λιθαράκι στην ομόφυλη ορατότητα, καλλιεργώντας σταδιακά ένα λιγότερο εχθρικό περιβάλλον γύρω μας και συμβάλλοντας στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ισότητα, αλλά και στο ίδιο το δικαίωμα όλων τα ζευγαριών να ζουν άνετα τη ζωή τους. Ήταν υπέροχο που το Ίδρυμα Μποδοσάκη στήριξε την πρωτοβουλία μας. Στο μέλλον ετοιμάζουμε παρόμοιες επικοινωνιακές ενέργειες γύρω από την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Θέλουμε ο κόσμος να αποκτήσει επίγνωση, να δει γύρω του, αλλά και μέσα του. Για μας είναι αυτονόητο ότι η αγάπη είναι αγάπη κι ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουμε ίσα δικαιώματα κι έχουμε αντίστοιχες υποχρεώσεις. Ειδικά με την σταδιακή αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς, θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι το minimum που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δεδομένου ότι τα ισχυρά συντηρητικά αντανακλαστικά φορέων είναι περισσότερο ανθεκτικά απ’ ότι φαντάζεστε."

- Τί ρόλο έχουν τα social media στον ευρύτερο σχεδιασμό των δράσεών σας;

Κ.Ο.: "Πολύτιμο εργαλείο, που το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε τις δράσεις μας και να διαμορφώσουμε έναν, όσο είναι δυνατόν, ασφαλή τόπο, όπου τα άτομα που μας ακολουθούν να αισθάνονται ασφάλεια. Τυχαίνει, άνθρωποι που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας να έρχονται πρώτα στην σελίδα μας στο Facebook για να μας ζητήσουν κάποιες πρώτες πληροφορίες κι έπειτα αποφασίζουν να καλέσουν στο τηλέφωνο. Αυτό συμβαίνει συχνά στις περιπτώσεις LGBT+ προσφύγων, που δυσκολεύονται με την γλώσσα, αλλά χρησιμοποιώντας τα αγγλικά ή τα γαλλικά, μέσω της σελίδας μας έχουμε καταφέρει να τους κατευθύνουμε. Γενικά, η κοινωνική ζωή πια, περνά μέσα από τα social media, οπότε δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε κι εκεί #diplasou."

- Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το 2015 είχαμε στην Ελλάδα 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας εκ των οποίων τα 185 αφορούσαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το 2016 οι αριθμοί ήταν 95 και 57 αντίστοιχα. Πώς σχολιάζετε αυτή την σημαντική μείωση καταγεγραμμένων περιστατικών και πόσο σοβαρό θα χαρακτηρίζατε το πρόβλημα των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και φύλου στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; 

Κ.Ο.: "Η εντύπωση που έχω ευθυγραμμίζεται με εκείνη που έχει διατυπωθεί ήδη από το Δίκτυο κι αφορά στο γεγονός, ότι πολλά άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με περιστατικά βίας συχνά είτε δεν το αντιλαμβάνονται, δηλαδή, δεν χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως βίαιο είτε ακόμη κι αν καταλαβαίνουν ότι αυτό που βιώνουν είναι βία, τείνουν να μειώνουν την σημασία της ή τη σημαντικότητα του ίδιου του περιστατικού, οπότε δεν προχωρούν σε καταγγελία. Αυτό στο οποίο προσωπικά θα ήθελα να σταθώ είναι ο ρόλος που παίζουν οι μάρτυρες των περιστατικών αυτών, όλες κι όλοι εμείς δηλαδή. Κατά πλειοψηφία τα περιστατικά που καταγράφονται γίνονται σε δημόσιο ανοιχτό χώρο, που γύρω υπάρχει κόσμος που κυκλοφορεί. Συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και παραμένουμε απαθείς. Από την άλλη ο πραγματικός αριθμός περιστατικών ρατσιστικής, ομοφοβικής ή τρανσφοβικής βίας είναι πολύ μεγαλύτερος, όπου συγκρινόμενος με τα ποσοστά χωρών του εξωτερικού φαίνεται μικρός, αλλά δεν είναι. 
Το πρόβλημα των διακρίσεων στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που δυστυχώς δεν θα το βρεις αποτυπωμένο σε ποσοστά ερευνών και σε επίσημα αρχεία κι αυτό γιατί παράμετροι, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός κι η ταυτότητα φύλου, δεν αποτελούν σημαντικές μεταβλητές για να συμπεριληφθούν στις επίσημες μετρήσεις. Έπειτα, η εσωτερικευμένη ντροπή κι ο φόβος περιορίζει την αλήθεια για την βία και την κακοποίηση στο κατώφλι του σπιτιού μας κι εκεί μένει κρυμμένη. Μαθητές, κορίτσια, αλλά κυρίως αγόρια, μοιράζονται στο τηλέφωνο ιστορίες για το τι συμβαίνει στο σχολείο τους, όπου 8 στα 10 περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού έχουν αιτία την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου. Όλα αυτά είναι επιτακτική ανάγκη να καταγγέλλονται, να καταγράφονται και να λέγονται με το όνομά τους, χωρίς ντροπή, ενοχή ή οτιδήποτε άλλο."

- Πόσο έχουν βοηθήσει η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου το 2014 και η νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 την εξέλιξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τί θεωρείτε ότι απομένει ως προς την περαιτέρω νομική κατοχύρωση και κοινωνική αποδοχή των μελών της; 

Κ.Ο.: "Η νομική κατοχύρωση θωρακίζει το άτομο, αποτελεί όπλο στη φαρέτρα μας και σίγουρα όταν εξασφαλίζεται η ισότητα για μία μερίδα του πληθυσμού είναι κέρδος για το σύνολο της κοινωνίας μας. Αναμένουμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που όπως μαθαίνουμε, σύντομα θα φτάσει στο Κοινοβούλιο. Είμαι αισιόδοξη γύρω από αυτό, τόσο γιατί τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κι οι οργανώσεις κι οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, όσο και γιατί γνωρίζω πως στην πορεία συνεργάστηκαν σε μία επιτροπή άτομα της κοινότητας, που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο. Οι διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι γνωστές κι ακούγονται στα Pride που οργανώνονται στη χώρα κάθε χρόνο. Τα βασικά ζητήματα αφορούν στην ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία του τόπου μας, στην ισότητα στον γάμο και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια."

- Το ζήτημα των "έμφυλων ταυτοτήτων" που περιελάμβανε η φετινή θεματική εβδομάδα του υπουργείου Παιδείας στα Γυμνάσια ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων με πολλούς μάλιστα γονείς να είναι από επιφυλακτικοί έως κάθετα αρνητικοί απέναντι στην πρωτοβουλία θεωρώντας ότι λειτουργεί ως ένα είδος προπαγάνδας κι επηρεασμού της σεξουαλικής συνείδησης των παιδιών τους. Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες; 

Κ.Ο.: "Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει διάλογο γύρω από αυτό το ζήτημα στα σχολεία είναι πολύ θετική και το "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ" που έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας μάλιστα, στήριξε συμβουλευτικά μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών, που μας απευθύνθηκε μέσω email. Οι μαθητές, κορίτσια και αγόρια, είναι προτιμότερο να μάθουν με εγκυρότητα από το σχολείο τους και να το συζητήσουν με τους καθηγητές, τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, παρά να βρουν στο ίντερνετ αμφιβόλου ποιότητας πηγές να εμπιστευτούν για να ερωτήματα, που έτσι κι αλλιώς, τους προβληματίζουν. Βέβαια, απαιτείται μια πιο προσεκτική προσέγγιση, καθώς η θεματική εβδομάδα δεν αρκεί ούτε κι είναι το ίδιο εύκολο για όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εν λόγω ζητημάτων, ενώ η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία παραμένει ζητούμενο. Το "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ" παρέχει συμβουλευτική γύρω από θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς κι είμαστε εδώ, να αξιοποιήσουμε προτάσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα και να βοηθήσουμε."

- Πριν από λίγο καιρό ο Leo Varadkar έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, μίας χώρας βαθιάς συντηρητικής όπου η Καθολική Εκκλησία διαδραμάτιζε ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική πραγματικότητα. Αντιθέτως στην Ελλάδα, αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπων όχι απλώς της πολιτικής αλλά του δημοσίου βίου γενικότερα είναι ελάχιστες. Πώς το εξηγείτε; 

Κ.Ο.: "Αυτή τη στιγμή τρεις πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών, που ανήκουν στην LGBT κοινότητα ζουν με ορατότητα. Ο Xavier Bettel, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που προσφάτως, ο σύζυγός του φωτογραφήθηκε στις Βρυξέλλες στο Βασιλικό Κάστρο μαζί με όλες τις πρώτες κυρίες των παγκόσμιων αρχηγών χωρών στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Ο Leo Varadkar, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας, ο οποίος δεν είναι απλά ο πρώτος gay πρωθυπουργός της χώρας του, αλλά είναι ακόμη ο πρώτος γιος μετανάστη που καταφέρνει να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς κι ο πρώτος τόσο νεαρός σε ηλικία, είναι μόλις 38 ετών. Τέλος, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας, η Ana Brnabic, λεσβία, που ζει με ορατότητα και το μόνο που θέλει, όπως λέει η ίδια, είναι να κάνει σωστά τη δουλειά της και να κρίνεται απ’ αυτήν. Κι αυτό θα πρέπει να κάνουν όλες κι όλοι οι πολιτικοί μας εν τέλει. Οπότε, μπορεί τα υψηλά ποσοστά μίσους, ντροπής και μη αποδοχής να μας ανησυχούν, μιας κι απεικονίζουν το πόσο ομοφοβική, τρανσφοβική, αλλά και γενικότερα -φοβική είναι η κοινωνία μας, αλλά σιγά σιγά αλλάζουν τα πράγματα."

- Ποιο είναι το δικό σας μήνυμά σε όλα εκείνα τα νέα παιδιά που είτε διστάζουν να στηρίξουν ανοιχτά τον προσανατολισμό τους είτε γίνονται θύματα εκφοβισμού λόγω ακριβώς αυτής της επιλογής τους να τον γνωστοποιήσουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους;  

Κ.Ο.: "Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι δεν είναι μόνες, μόνοι, μόνα τους. Αν έχουν ανάγκη να μιλήσουν σε κάποια/ον ειδικό ή αν θέλουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους γύρω από τον τρόπο που αισθάνονται με το σώμα τους και τους άλλους, μπορούν να μας καλέσουν στο 11528 και σε εμάς να μιλήσουν ανοιχτά κι άνετα. Στα τηλέφωνα απαντούν μόνο κι αποκλειστικά ψυχολόγοι που είναι ειδικά καταρτισμένες/οι σε LGBTQI θέμα και γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο, ενώ είναι ενήμερες/οι με τα πιο πρόσφατα ευρήματα ερευνών Πανεπιστημίων κι ερευνητικών κέντρων. Ακόμη, αν αισθάνονται οκ με τον εαυτό τους, αλλά κρίνουν ότι οι γονείς τους, τα αδέλφια τους ή κάποιος καθηγητής τους χρειάζεται στήριξη στην προσπάθειά της/του να ξεπεράσει την ομοφοβία ή την τρανσφοβία του, τη ντροπή, την ενοχή, το φόβο, ή οτιδήποτε, ας δώσει το τηλέφωνό μας σ’ αυτό το άτομο, ώστε να μας καλέσει και να πάρει την κατάλληλη επιστημονική κι έγκυρη ενημέρωση, την πληροφορία και τη στήριξη που χρειάζεται. Σε σχέση με το coming out δεν υπάρχει μία μοναδική, σωστή κι αλάθητη συνταγή. Για το πότε και σε ποιο άτομο είναι καλύτερα να κάνετε coming out ανεπιφύλακτα εμπιστευτείτε κάποια/κάποιον από τις/τους ψυχολόγους μας, ώστε να σας κατευθύνουν, όπως έχουν ήδη κάνει πολλές φορές στο παρελθόν με γνώμονα την ασφάλειά σας και με σεβασμό στην αλήθεια σας."

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τη δράση και τη βοήθεια που προσφέρει ο φορέας μπορείτε να ενημερωθείτε στο site "11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ"

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 7159614706638546097

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item