Η Βαβυλώνα έπεσε

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων σχετικά με υποθέσεις σεξουαλικ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων σχετικά με υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων στη βιομηχανία του Hollywood. Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε με τις αποκαλύψεις για τη δράση του μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και την κακοποίηση δεκάδων ηθοποιών και συνεχίστηκε με τη γνωστοποίηση περιστατικών για ηθοποιούς που κακοποιήθηκαν κατά την παιδική τους ηλικία.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταιν
Όπως έγινε γνωστό η δράση του μεγαλοπαραγωγού λάμβανε χώρα δεκαετίες και είχε θύματα διάσημες ή μη γυναίκες του κινηματογραφικού χώρου. Κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ενάντια στον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είχαν γίνει γνωστές ήδη από τις αρχές του '90. Σύμφωνα ωστόσο με ανώνυμες πηγές είχε πετύχει εξωδικαστικά τουλάχιστον "οχτώ διακανονισμούς".

Μερικές μόνο από την μακρά λίστα των ηθοποιών που έχουν καταγγέλει τον άλλοτε πανίσχυρο άνδρα του Χόλυγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταιν για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος τους.
Τα ίδια ισχύουν και για τον αμερικανό σκηνοθέτη Τζέιμς Τόμπακ ο οποίος κατηγορείται από 38 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση. Σύμφωνα με έρευνα των Los Angeles Times, ο σκηνοθέτης συνήθιζε να "περιφέρεται στους δρόμους του Μανχάταν αναζητώντας ελκυστικές νέες γυναίκες". Τους υποσχόταν ότι θα κάνουν καριέρα χάρη στις διασυνδέσεις του, με σκοπό να τις πείσει να συναντηθούν μαζί του. 

Το τελευταίο, χρονικά, περιστατικό έχει να κάνει με τις αποκαλύψεις περί παιδικής κακοποίησης στο Hollywood. Την αρχή έκανε ο Κόρεϊ Φέλντμαν, πρωταγωνιστής των ταινιών "Goonies", "Gremlins" και "Stand By Me", ο οποίος έπαιξε και στην ταινία "The Lost Boys" του Τζόελ Σουμάχερ με συμπρωταγωνιστές τους Κίφερ Σάδερλαντ και Κόρεϊ Χάιμ. 

Ο Φέλντμαν, σύμφωνα με τη Sun, μίλησε για την αμερικανική νομοθεσία (σωστά διαβάζετε), που έχει αποτρέψει πολλούς ηθοποιούς από το να κατονομάσουν τους ανθρώπους που τους κακοποίησαν, όταν ήταν παιδιά. Αποκάλυψε όμως ότι ο Κόρεϊ Χάιμ βιάστηκε στα γυρίσματα της ταινίας "Lucas" το 1986, όταν ήταν 11 ετών. Ο Χάιμ, ο οποίος έδωσε μάχη με τα ναρκωτικά μετά τα όσα έζησε, και πέθανε σε ηλικία 38 ετών το 2010, φέρεται να δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων στα γυρίσματα της ταινίας. Οι δηλώσεις του Φέλντμαν το 2010 στο ABC αναδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου: "Υπάρχει ένα πρόσωπο που φταίει για τον θάνατο του Κόρεϊ Χάιμ και αυτό συμβαίνει να είναι ένας ισχυρός του Hollywood. Πρέπει να κατονομαστεί, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι αυτός που θα το κάνει. Υπάρχει ένας κύκλος μεγαλύτερων ανδρών που βρίσκονται γύρω από αυτά τα παιδιά. Αυτοί έχουν τη δύναμη και τις διασυνδέσεις στην βιομηχανία του θεάματος."

Σε παρόμοιο μοτίβο και οι δηλώσεις του Ελάιζα Γούντς, πρωταγωνιστής ως "Φρόντο" της τριλογίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών": "Όταν είσαι άβγαλτος και δεν έχεις εμπειρίες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, όταν το που λαχταράς είναι να δεις τα όνειρα σου να γίνουν πραγματικότητα είσαι το πιο εύκολο θύμα για τους ανθρώπους με διεστραμμένα παρασιτικά ενδιαφέροντα."

Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κατά το παρελθόν έχουν βγεί στην επιφάνεια δεκάδες σκάνδαλα για το πώς έχτισαν τη καριέρα τους "λατρεμένοι" σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ελάιζα Γουντ για την σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του θεάματος
Ο Γουάινσταϊν αλλά και οι όμοιοί του εκμεταλλεύθηκαν μία κουλτούρα που συχνά υμνεί, διευκολύνει, σπανίως καταγγέλλει και συνήθως συγχωρεί τις συμπεριφορές τις οποίες τόσο συχνά υιοθετούν. Μιλάμε πλέον για "εθνική ομερτά". Πρόκειται για μια κουλτούρα συνενοχής που ευνοήθηκε από ένα σύστημα μισογυνισμού και ανηθικότητας αντιλαμβανόμενο τις γυναίκες ως τρόπαιο που δίνει η επιτυχία και όσες αντιδρούν ως αντιδραστικές και αθέμιτες στο χώρο τους. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω γιατί προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία βιομηχανία που οικοδομήθηκε γύρω από φανταστικά πρόσωπα και πλασματικά σενάρια κατάφερε, για τόσο καιρό, να προσποιείται ότι όλα είναι καλά. 

Αυτή δυστυχώς, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πολλοί νέοι άνθρωποι ευελπιστούν πως στο Hollywood θα ζήσουν το αμερικάνικο όνειρο όπως ο "Rocky" ή πως η ζωή τους θα είναι ένα αθεράπευτο ρομάντζο όπως το "Μια βραδιά στο Νότινγκ Χίλ" και πως η εξέλιξή τους σε αστέρες του κινηματογράφου θα είναι αξιοκρατική, βασιζόμενη στο υποκριτικό τους ταλέντο. Γρήγορα όμως διαψεύδονται. Και η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι σκληρή και πολλές φορές οδυνηρή. 

Στη χώρα των ελεύθερων και στο σπίτι των γενναίων η μπόχα έχει φθάσει ως τον ουρανό. Η δόξα και η επιτυχία απαιτούν φόρο σώματος και ψυχής. Η Βαβυλώνα η Μεγάλη που πότισε όλα τα έθνη με το κρασί του θυμού της πορνείας της… μόλις έπεσε.

Πέτρος Παπανικολάου

Related

What's hot? 4402257673677310139

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item