Ο Σπύρος Οικονομόπουλος αποκλειστικά στο "The Columnist"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΤΖΟ Εάν έστω ψιθυρίσεις το όνομά του σε αυτί φιλάθλου της ΑΕΚ, θα νιώσει υπέροχα. Αν βέβαια έχει ζήσει κ...
http://www.thecolumnist.gr/2017/10/columnist.html
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΤΖΟ
Εάν έστω ψιθυρίσεις το όνομά του σε αυτί φιλάθλου της ΑΕΚ, θα νιώσει υπέροχα. Αν βέβαια έχει ζήσει κιόλας εκείνο το μνημειώδες πρωτάθλημα του 1989, θα γεμίσει με συγκίνηση και θα ξαναθυμηθεί εικόνες που οποιοσδήποτε "κιτρινόμαυρος" ζητά απεγνωσμένα να ξαναζήσει. Ο Σπύρος Οικονομόπουλος είναι ένας άνθρωπος που έχει γράψει τη δική του ιστορία κάτω από τα γκολπόστ της Ένωσης. Έχοντας γερό στομάχι από τα λίγα, υπέμεινε επί σειρά ετών στον πάγκο και όταν ήρθε η ώρα μετά από πολλά χρόνια, "άρπαξε" την ευκαιρία από τα μαλλιά, με συγκλονιστικές εμφανίσεις και τέσσερις κρίσιμες αποκρούσεις πέναλτι, χάρισε στην ΑΕΚ τον τίτλο τη σεζόν 1988-89 και του απονεμήθηκε δικαίως το προσωνύμιο "Mr Πρωτάθλημα 1989".
Η τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν στην Ακράτα Αχαΐας, έξω από ένα νυχτερινό κέντρο όταν ακόμη ήμουν πιτσιρίκι και δεν... ήξερα από αυτά. Η επόμενή μας συνάντηση χρονολογήθηκε σχεδόν 15 χρόνια μετά, όταν πια εγώ ήμουν δημοσιογράφος κι εκείνος μετανάστης στην Αυστραλία, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Ήπιαμε καφέ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, καθίσαμε, συζητήσαμε και μου είπε όμορφα πράγματα όπως θα δείτε παρακάτω.
Ο Σπύρος Οικονομόπουλος μιλά αποκλειστικά στο "The Columnist" για τη μεγάλη του αγάπη την ΑΕΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο, τη διαιτησία και πολλά άλλα.
- Πώς είναι να βλέπεις την ΑΕΚ να διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του πρωταθλητή;
"Είναι ευχάριστο. Είναι χρόνια που η ομάδα έμεινε πίσω, αλλά πλέον έχει έρθει ο κ. Μελισσανίδης, έχουν αλλάξει τα πράγματα, η ΑΕΚ ισχυροποιήθηκε και γύρισε εκεί που έπρεπε. Έχουν γίνει σωστές προσθήκες προπονητή και παικτών. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι ομάδες που πρέπει να είναι στην κορυφή. Δεν γίνεται βέβαια να είναι τέσσερις ομάδες στην κορυφή, αλλά προβλέπω ότι όλη τη χρονιά η ΑΕΚ θα κυλήσει σε καλή κατάσταση".
- Παρακολουθείς την ομάδα όσο είσαι στην Αυστραλία;
"Αυτό είναι λίγο δύσκολο, διότι έχουμε τη διαφορά ώρας και επειδή δουλεύω πάρα πολύ πρωί, την ώρα που συνήθως παίζουν οι ομάδες, ό,τι παρακολουθώ και από ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και από το αγγλικό που επίσης με ενδιαφέρει, είναι μέσω YouTube με φάσεις και τέτοια. Δεν μπορώ να δω ολόκληρο παιχνίδι και να βγάλω εικόνα".
- Μιας και μιλήσαμε για Αυστραλία, τι ακριβώς κάνεις εκεί στα ξένα;
"Δουλεύω στο διεθνές αεροδρόμιο του Σίνδεϊ, στην αεροπορική εταιρεία Qantas Airways. Από εκεί και πέρα, έχω δύο ομάδες όπου είμαι προπονητής τερματοφυλάκων, τους οποίους έχω από 13 χρονών και πάνω".
- Τι είναι αυτό που διαθέτει φέτος η ΑΕΚ και πείθει πραγματικά ότι μπορεί να κυνηγήσει τον τίτλο;
"Κατ' αρχήν, έχει δύναμη. Υπάρχει μία σταθερή και ισχυρή διοίκηση που δεν βρίσκεται πότε εδώ και πότε εκεί. Φυσικά, καλός προπονητής και σωστές προσθήκες ποδοσφαιριστών. Το ευχάριστο είναι ότι διαθέτει έναν κορμό που αποτελείται και από Έλληνες ποδοσφαιριστές και δεν είναι μία ομάδα που έχει όλο ξένους και μόνο έναν-δυο Έλληνες. Φαίνεται γενικά ότι οι παίκτες μεταξύ τους είναι δεμένοι. Όταν υπάρχει ένα καλό κλίμα από πάνω, ό,τι πηγαίνει προς τα κάτω μετά είναι καλό".
Ήταν συνήθεια να αποκρούει πέναλτι εκείνη τη μαγική σεζόν 1988-89 |
- Έπαιξες σε μία άλλη εποχή, με το ποδόσφαιρο εντελώς διαφορετικό. Η εξέλιξή του σου αρέσει ή σε απογοητεύει το γεγονός ότι όλα πια έχουν γίνει τόσο εμπορικά;
"Αυτή είναι μία κατάσταση την οποία κανείς δεν μπορεί να την ελέγξει. Το κάθε πράγμα παίρνει το φυσιολογικό του δρόμο. Η παγκοσμιοποίηση και η εμπορευματοποίηση όλων των πραγμάτων δεν μπορούσε να μην μπουν και στο ποδόσφαιρο. Σε κάποια πράγματα, είναι καλό. Σε κάποια όμως όχι. Έχει σταματήσει το συναίσθημα. Λίγοι παίκτες πλέον το έχουν. Για παράδειγμα, Λίβερπουλ - Τζέραρντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γκιγκς. Από εκεί και πέρα το χάος. Γίνεται παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα. Κάποτε, θυμάμαι, ήταν αδιανόητο ο Δομάζος να πάει σε άλλη ομάδα ή ο Δεληκάρης ή ο Κούδας ή ο Μίμης ο Παπαϊωάννου. Γίνανε κάποιες μεταγραφές τότε, όπως ο Δομάζος που ήρθε στην ΑΕΚ, αλλά δεν νομίζω ότι ο Δομάζος θα πήγαινε ποτέ στον Ολυμπιακό. Δεν θα μπορούσε να γίνει. Ίσως να μην το δεχόταν και ο κόσμος, αλλά δεν θα πήγαινε και ο ίδιος από μόνος του. Αυτό έχει αλλάξει, ο ρομαντισμός. Τώρα, το ότι οι ποδοσφαιριστές παίρνουν πολλά λεφτά γι' αυτούς είναι καλό. Έχει ξεφύγει, βέβαια, αλλά αυτός είναι ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης".
- Το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος πώς το κρίνεις;
"Έχει πέσει, εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν αποδυναμωθεί οι ομάδες. Το να είναι μόνο ένας σύλλογος ισχυρός με οποιονδήποτε τρόπο, δεν λέει κάτι. Το να υποφέρει ο Παναθηναϊκός αυτήν τη στιγμή, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ότι έχουν βέβαια ανέβει κάποιες άλλες ομάδες τώρα τελευταία όπως ο Πανιώνιος και ο Αστέρας, οι οποίοι έχουν φτιάξει σύνολα που τα τελευταία χρόνια είναι αξιόμαχα. Αυτό από μόνο του όμως δεν φτάνει. Δεν υπάρχει, πιστεύω, βοήθεια από το Κράτος και δεν εννοώ μόνο οικονομική. Εννοώ νόμους, καταστάσεις, υποδομές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να παίζεται ποδόσφαιρο μόνο για τους φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτό, μόνο στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν. Δεν μπορούν να μαζευτούν 100 άτομα από κάθε ομάδα να τους περιθωριοποιήσουν και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δεν υπάρχει δηλαδή σωστός προγραμματισμός από την αρχή".
- Κάναμε μία κουβέντα off the record για τη διαιτησία, μπορείς να μας πεις δυο κουβέντες γι' αυτό το θέμα;
"Η διαιτησία η οποία δεν είναι επαγγελματική, πώς περιμένεις να είναι αμερόληπτη; Δεν μπορείς να περιμένεις ο διαιτητής να είναι ισχυρός και να εκλέγεται από την επαγγελματική διαιτησία, χωρίς να εξαρτάται από την ΕΠΟ. Για ποιο λόγο να εξαρτάται από την ΕΠΟ; Κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια ότι η εκάστοτε ΕΠΟ μπορεί να επηρεάζεται από κάποιο σύλλογο ισχυρό. Τι αποτέλεσμα λοιπόν να έχουμε μετά; Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο θυμάμαι ότι το συζητούσαν από τότε που εγώ κόντευα να τελειώσω την καριέρα μου (σ.σ. μέσα δεκαετίας '90). Έλεγαν ότι "πια η διαιτησία πρέπει να είναι ανεξάρτητη και επαγγελματική". Είκοσι χρόνια μετά, δεν είναι.
Στη συνέχεια, επειδή υπάρχει αυτή η νοοτροπία του "πότε εγώ έχω τη δύναμη, πότε ο άλλος", η διαιτησία έχει μπει στη μέση, πυροβολείται ακόμη και όταν θα κάνει ένα ανθρώπινο λάθος. Επειδή όμως εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μία ιστορία και ένα καθεστώς, το οποίο επηρεάζει και το ξέρουμε, όταν μία ομάδα βοηθιέται μία φορά κατά λάθος, είναι κατά λάθος. Όταν γίνεται συνέχεια, ε υπάρχει γραμμή".
- Έχεις παίξει στην πιο δύσκολη θέση μέσα στο γήπεδο. Είσαι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει γι' αυτή. Ποια είναι η άποψή σου για την ιστορία με τον παραγκωνισμό του Καπίνο, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα;
"Είναι δύσκολο να πεις για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν το έχω παρακολουθήσει και ακριβώς, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά, τώρα, δεν αξίζει σε έναν τερματοφύλακα να περιθωριοποιείται για μία εμφάνιση στην οποία δεν έχει και 100% ευθύνη. Άντε να έχει στο πρώτο γκολ. Δεν αξίζει και είναι λάθος.
Βέβαια, θα πω κάτι πάνω σε αυτό το οποίο αφορά και εμένα. Την εποχή που έπαιζα εγώ, όταν ένας προπονητής δεν σε γούσταρε, δεν μπορούσες να πας να παίξεις με τους 20άρηδες. Οπότε αναγκαστικά μπορεί να καθόσουν και έναν χρόνο στον πάγκο χωρίς να παίξεις ούτε παιχνίδι. Τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, όχι συγκεκριμένα για τον Καπίνο, πάει και παίζει. Το πρωτάθλημα των 20άρηδων δεν θεωρώ ότι είναι ανίσχυρο, διότι προετοιμάζεις μία νέα γενιά για την πρώτη ομάδα. Τουλάχιστον από αυτήν την άποψη, παίζει παιχνίδια. Μπορεί ο ίδιος να νιώθει ότι έχει υποβιβαστεί, αλλά παίζει έστω κι έτσι.
Εγώ, θυμάμαι, έτρωγα πάγκο έναν χρόνο και δεν έβλεπα ούτε παιχνίδι. Σε κανά φιλικό και αν. Και χάνεις τελείως την επαφή. Αυτό είναι μία άλλη σύγκρουση εποχών, σχετικά με αυτό που λέγαμε νωρίτερα".
- Μου έδωσες ασίστ διότι θα σε ρωτούσα για το πόσο γερό στομάχι χρειάζεται αυτή η θέση. Εσύ το είχες και με το παραπάνω.
"(Χαμογελά) Ιδιαίτερα σε μία χώρα με νοοτροπία που είσαι ήρωας σε ένα δευτερόλεπτο και στο επόμενο είσαι άχρηστος. Το έχω ζήσει. Στο εξωτερικό, τουλάχιστον, βλέπεις ότι υπάρχει μία πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση. Οι άνθρωποι είναι λίγο πιο ήρεμοι. Υπάρχουν και χώρες που μοιάζουν με τη δική μας νοοτροπία, αλλά η Ελλάδα έχει δυστυχώς αυτήν την ιδιαιτερότητα.
Γι' αυτό είπα για το Κράτος πριν, διότι όλα ξεκινούν από εκεί. Όταν στο σχολείο δεν διδάσκεται ο αθλητισμός, ο σωστός τρόπος ανταγωνισμού και το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι και στην ήττα, η οποία είναι μέσα στο παιχνίδι, και στη νίκη, πώς περιμένεις μετά να υπάρχει Έλληνας φίλαθλος με μυαλό να σκέφτεται;
Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Όταν δεν διδάσκεται στο σχολείο το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν πεζός και πώς με το αυτοκίνητο. Σκοτωνόμαστε στους δρόμους επειδή μιλάμε στο τηλέφωνο, επειδή μιλάμε στον πίσω, επειδή πρέπει να καβαλήσουμε τον μπροστινό γιατί πρέπει να φτάσουμε στη δουλειά μας 15 δευτερόλεπτα νωρίτερα. Και στην Εθνική Οδό, όταν τρέχουμε. Το να φύγεις από την Αθήνα και να πας στην Κόρινθο με 20-30 χιλιόμετρα παραπάνω, φτάνεις δύο λεπτά νωρίτερα! Αυτή είναι η διαφορά, δύο λεπτά, όχι μία ώρα! Άρα, λοιπόν, για ποιο λόγο να πας να σκοτωθείς; Για να φτάσεις δύο λεπτά νωρίτερα;
Όλα αυτά πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Δεν διδάσκονται και εκεί είναι οι ευθύνες του Κράτους. Δεν είναι μόνο "πάρτε λεφτά". Κάνε κάτι για να βοηθήσεις".
- Ένα τελευταίο σχόλιο για τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ.
"Δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν είμαι εδώ να παρακολουθώ. Να ξέρεις, ένας τερματοφύλακας κρίνεται και από τις προπονήσεις. Δεν είναι μόνο οι αγώνες. Και δεν έχεις τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να δεις και τους άλλους που δεν παίζουν. Το ότι υπάρχει υλικό, το οποίο αν δουλέψει αξιοποιηθεί, θα πάει καλά, είναι δεδομένο. Εγώ πιστεύω ότι και ο Ανέστης είναι πολύ καλός. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που τον αμφισβητούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον του, έχει τα προσόντα και σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει. Όλα θέλουν το χρόνο του, αυτό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν έχουμε υπομονή ούτε για τις ομάδες. Χτίζονται οι ομάδες, δεν ξεφυτρώνουν. Πάρε παράδειγμα τη Λίβερπουλ με τον Κλοπ. Πρέπει να περιμένεις λίγο, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως και στον Ολυμπιακό, διώξανε τον προπονητή επειδή έχασε από την ΑΕΚ και πήραν το Λεμονή τον οποίο είχαν διώξει γιατί είχε χάσει κι αυτός από την ΑΕΚ".
Μάριος Μάντζος
E-mail: maramantzos20@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/marmantzos20
Twitter: www.twitter.com/marmantzos20