Αχιλλεόπουλος: "Η λευχαιμία καλπάζει, μπορούμε να βοηθήσουμε"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ - ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΤΖΟ Λίγες είναι οι φορές που αναλογιζόμαστε πόσο απλό είναι το να σώσει κανεί...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ - ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΤΖΟ

Λίγες είναι οι φορές που αναλογιζόμαστε πόσο απλό είναι το να σώσει κανείς τη ζωή ενός συνανθρώπου του. Δεν κοστίζει τίποτε παραπάνω από λίγο χρόνο. Συναντήσαμε τον Γιάννη Αχιλλεόπουλο, έναν άνθρωπο του αθλητισμού, ο οποίος μας μίλησε επ' αυτού, καθώς εκτός από λίμπερο της ανδρικής ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ, είναι και εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Σε μία πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση, ο 28χρονος Πατρινός παρουσίασε πληρέστατα τα όσα γνωρίζει από την ενημέρωση που έχει λάβει και τα λόγια του μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πολλούς συνανθρώπους μας.

Ο ίδιος ενημερώθηκε μέσω του ΚΕΔΜΟΠ - "Χάρισε Ζωή" (www.xarisezoi.gr) όπου υπάρχει πλήρης παρουσίαση της δράσης του κέντρου και της γενικότερης διαδικασίας προσφοράς μυελού των οστών, δίνοντας απαντήσεις σε όλες σχεδόν τις απορίες που μπορεί οι ενδιαφερόμενοι να έχουν.

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από τα λόγια του Γιάννη Αχιλλεόπουλου στους διευθυντές του "The Columnist":

"Εγώ μιλάω σήμερα σαν ένας άνθρωπος που έχει απλά ενημερωθεί. Δεν πρέπει να είσαι γιατρός για να μπορέσεις να σώσεις μία ζωή. Το χειρότερο πράγμα είναι η άγνοια, που δημιουργεί φόβο και αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση. 

Εγώ άρχισα να ενημερώνομαι και να είμαι κοντά στο θέμα, όταν ένας δότης χάρισε ζωή σε έναν δικό μου άνθρωπο, και φυσικά τον ευχαριστώ πολύ. Δεν πρέπει ωστόσο να χρειαστεί να γίνει βίωμα κάποιου για να μπορέσει να ευαισθητοποιείται σε τέτοια πράγματα. Όλα όμως έχουν να κάνουν με την ενημέρωση. Αν δεν γνωρίζεις πράγματα, δεν μπορείς να προσφέρεις.

Η λευχαιμία καλπάζει. Στατιστικά, κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος (!) και το 80% είναι παιδιά! Γι' αυτό, πρέπει όλοι μας να αυξήσουμε τα δείγματα. Είναι πάρα πολύ εύκολο και ανώδυνο. Αρκεί να είσαι μεταξύ 18-50 ετών και με απλή αίτηση και δείγμα από το σάλιο σου γίνεσαι σε πέντε λεπτά μέλος και εν δυνάμει δότης, εάν βρεθεί ιδιοσυμβατότητα. Πρέπει να το κάνουμε ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να σωθεί κάπως που θα νοσήσει.

Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε τύχει να διαβάσει κάτι και να ενημερωθεί για το ζήτημα, θα ευαισθητοποιηθεί. Πολλά δημόσια πρόσωπα προσπαθούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά χρειάζεται κι άλλο. Σκεφτείτε πόσοι θα ακολουθήσουν αν για παράδειγμα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έλεγε ότι "διάβασα κι ενημερώθηκα"! Και ειδικά ο αθλητισμός έχει τη δυναμική να βοηθήσει πολύ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κι αυτά μεγάλη απήχηση οπότε μπορούν να συμβάλουν.

Η ζωή είναι το πιο ευχάριστο δώρο στους ανθρώπους, έλεγε ο Σοφοκλής. Σημαίνει κίνηση και δημιουργία, μα πάνω από όλα είναι η ελεύθερη επιλογή. Ένας ασθενής δεν μπορεί να επιλέξει. Εμείς όμως μπορούμε! Εύχομαι στο 2018 να γίνετε δότες και να έχετε την τύχη να χαρίσετε σε κάποιον ζωή".

Related

What's hot? 4562916663089493081

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item