Γιατί δεν μπορώ να χαρώ, ενώ όλα μου πάνε καλά;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ Πόσο συνηθισμένοι είμαστε στην ευτυχία; Πόσο συχνά αισθανόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς στη ζωή μας ...


ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ

Πόσο συνηθισμένοι είμαστε στην ευτυχία; Πόσο συχνά αισθανόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς στη ζωή μας και δε θέλουμε να αλλάξει τίποτα; Ίσως όχι πολύ συχνά αλλά ακόμα και όταν το νιώσουμε, υπάρχουν φορές που μία σκέψη έρχεται να σαμποτάρει όλη μας την αισιοδοξία. Η σκέψη ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι από τη μία στιγμή στην άλλη θα αλλάξει. 

Γιατί όμως μας διακατέχει αυτή η ανησυχία που δε μας αφήνει να χαρούμε τις όμορφες στιγμές μας και πως λειτουργεί; 

Δεν το αξίζω 

Για να καλωσορίσουμε τις θετικές καταστάσεις στη ζωή μας και τις χαρούμενες στιγμές χρειάζεται να νιώθουμε ότι τις αξίζουμε. Πολλές φορές θεωρούμε ότι όσο κι αν προσπαθήσουμε για κάτι, στο τέλος θα συμβεί κάτι κακό. Χρειάζεται να αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας ότι έχει προσπαθήσει πολύ για να πετύχει κάποια πράγματα και του αξίζει να τα απολαύσει. 

Ψυχολογική προετοιμασία 

Πιστεύουμε ότι αν προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για το χειρότερο σενάριο, θα απογοητευτούμε λιγότερο όταν αυτό έρθει ή θα νιώσουμε ανακουφισμένοι αν δεν έρθει. Αυτή η πρακτική δεν ωφελεί για δύο λόγους: 

α) γιατί προσηλωνόμαστε στον αρνητισμό και την καταστροφή και αφήνουμε τα θετικά γεγονότα και συναισθήματα να περνούν, χωρίς να τα ζούμε 

β) γιατί πολλές φορές αυτή η αρνητική σκέψη μας αγχώνει τόσο πολύ που καταλήγουμε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη δουλειά μας, στις σχέσεις μας και σε άλλους τομείς της ζωής μας και έτσι να επιβεβαιώνουμε την απαισιοδοξία μας. 

Φαύλος κύκλος 

Καταστρέφοντας τα επιτυχημένα κομμάτια της ζωής μας και επιβεβαιώνοντας την απαισιοδοξία μας για άλλη μια φορά, καταλήγουμε να εμπιστευόμαστε το "ένστικτο" αυτό της αποτυχίας και να θεωρούμε ότι δε μας έχει προδώσει ποτέ, καθώς πάντα κάτι πάει στραβά. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η ανησυχία κι η απαισιοδοξία μας οδηγούν σε αποτυχία και η αποτυχία μας οδηγεί σε εκ νέου απαισιοδοξία. 

Πως μπορούμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να απαλλαγούμε από τις αρνητικές μας σκέψεις; 

Αποδοχή αρνητικών γεγονότων 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα αρνητικά γεγονότα είναι μέρος της ζωής μας. Σε όλους μας θα συμβεί κάποια στιγμή να χάσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, να χάσουμε τη δουλειά μας, να χωρίσουμε ή να βιώσουμε καταστάσεις που μας στεναχωρούν. Συνήθως αυτά είναι γεγονότα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα, είτε γιατί προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε, είτε γιατί συμπεριλαμβάνουν τις επιθυμίες και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων για τα οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα είναι ένα μέρος της ζωής μας, όχι όλη μας η ζωή! 

Προσήλωση στη θετικότητα 

Η αρνητική σκέψη, όπως είδαμε και παραπάνω, μόνο αρνητικότητα μπορεί να φέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θετικότητα. Όσο πιο θετικά σκεφτόμαστε και νιώθουμε, τόσο πιο θετικά είναι και αυτά που βιώνουμε. Τα όμορφα πράγματα στη ζωή μας θα έρθουν και εμείς χρειάζεται να είμαστε εκεί και να τα περιμένουμε, να τα υποδεχτούμε και να τα απολαύσουμε όπως τους αξίζει και μας αξίζει! 

Απολαμβάνω σήμερα 

Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας στο τώρα! Η ικανοποίηση μπορεί να προκύπτει από τα πιο απλά μέχρι και από τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή μας. Αρκεί να ζούμε στο εδώ και τώρα, να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή και να είμαστε έτοιμοι να αντλήσουμε τη χαρά, την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό που έχει να μας προσφέρει. Στο κάτω κάτω, ας σκεφτούμε ότι αυτή είναι η ανταμοιβή μας για όσα έχουμε προσπαθήσει και έχουμε κατακτήσει

Ο εαυτός μας αξίζει αυτή την απόλαυση!

Βάγια Ζιώγα
Ψυχολόγος

Related

What's hot? 8033658370290646954

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item