Η "Γυμνή Σάρκα" του Δημήτρη Πανταζή στο Romantso

Η Πλατφόρμα Τέχνης και Πολιτισμού KROMA , ξεκινά δυναμικά το 2018, συνεχίζοντας το καλλιτεχνικό της project "KROMA One-Off: Εκθέσ...


Η Πλατφόρμα Τέχνης και Πολιτισμού KROMA, ξεκινά δυναμικά το 2018, συνεχίζοντας το καλλιτεχνικό της project "KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας". Η θεματική έκθεση του Δημήτρη Πανταζή με τίτλο "Γυμνή Σάρκα" αποτελεί το τρίτο KROMA One-Off και παρουσιάζεται την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 18:00. 

Ο Δημήτρης Πανταζής επανασυστήνεται μέσα από επιλεγμένα έργα της τελευταίας δεκαετίας, ενταγμένα όμως σε ένα διαφορετικό εννοιολογικό πλαίσιο. 

Η αντιπαράθεση μορφικών απεικονίσεων με μη μορφικές επιφάνειες (τυπώματα σε χαρτί) επαναφέρει την προβληματική για την Ηθική στην Τέχνη. 

Στα οκτώ σε αριθμό ζωγραφικά έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων, το ανθρώπινο κορμί απογυμνωμένο και έκθετο έρχεται σε ένα αποκαλυπτικό διάλογο με την επιστήμη της Ψυχανάλυσης.
 
Από την άλλη μεριά τα επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα προσπερνούν το ζήτημα της ζώσας ψυχής, επιλύοντας έτσι τα όποια προβλήματα θρησκευτικού περιεχομένου που προκύπτουν. 

Η σύγκρουση αυτή όμως δύναται να ορθώσει λόγο και πέρα από τα προφανή συμπεράσματα σχετικά με το δίπολο επιστήμης-θρησκείας. Η σχέση της υποκειμενικότητας με την κοινότητα, της αμαρτίας με την ορθοδοξία, καθώς και της Ύπαρξης με το Θεό είναι κάποια από απο τα προσκείμενα στην αρχική ιδέα περί Ηθικής, ζεύγη που συγγενικά προκύπτουν. 

Αναλογιζόμενοι την επάνοδο πουριτανικών αντιλήψεων κοινωνικής συμπεριφοράς, η έκθεση αυτή καθρεπτίζει το δικαίωμα του Παγκόσμιου Ανθρώπου για ελευθερία όχι μόνο στον τομέα των Εικαστικών Τεχνών μα και σε κάθε πεδίο σκέψης που αφορά στην Ύπαρξη (οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από μια Αρχή). 

Παράλληλα, πραγματοποιείται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, βασισμένο στην έκθεση και τα έργα της. Το παιδί γνωρίζει τον καλλιτέχνη και συζητάει μαζί του. Μαθαίνει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί και έχει την δυνατότητα με οδηγό την φαντασία, να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Άπειρον. 

Επί τη ευκαιρία των εκδηλέσεων KROMA One-Off, κάθε φορά τυπώνονται συλλεκτικά έντυπα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. 

Μουσική: Φιλική συμμετοχή Spaced Cowboy

Romantso Αναξαγόρα 3-5, 10552 Αθήνα, Greece 
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 
Ώρες: 18:00 - 23:00 
Είσοδος δωρεάν 
Website
Facebook Event


KROMA ONE-OFF 

Γιατί KROMA One-Off: Εκθέσεις μιας μέρας;

• η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών μιας έκθεσης προτιμά την ημέρα των εγκαινίων
• παρουσία του καλλιτέχνη και γνωριμία με το κοινό
• εντάσσει την Τέχνη στην καθημερινότητα
• είναι μια νέα πρόταση εξόδου που ενισχύει τη σχέση του κοινού με τον Πολιτισμό
• απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μέσω των παράλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• σκοπός των εκθέσεων είναι να πλαισιώνονται από πολλές παράλληλες δράσεις όπως live performances, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα προβολών, workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μια πληθώρα φεστιβάλ και δημιουργικών δράσεων

Το KROMA επιθυμεί να φέρει την τέχνη εκεί που συχνάζει ο κόσμος αντί να καλεί τον κόσμο σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για αυτήν. Να απολαύσουν την εικαστική δημιουργία στα στέκια τους, να μπορούν να συναντιούνται και να ανταλλάζουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με όσα βλέπουν.

Συνομιλώντας με τον Δημήτρη…

Δημήτρη, τι συμβολίζει για σένα το γυμνό σώμα;  

Το γυμνό σώμα στη ζωγραφική μου συμβολίζει την κατάρρευση της ιδανικής εικόνας του υποκειμένου. Η συνειδητοποίηση γεγονότων, φόβων και παρορμήσεων που κρύβονται στο σκοτάδι της λήθης είναι ο δρόμος για την κατάκτηση της ατομικής ελευθερίας, διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται. Το διακύβευμα αυτό προσπαθώ να εικονογραφήσω με τους πίνακές μου. Τόσο δύσκολο όσο και οδυνηρό 

Γιατί διάλεξες να βάλεις τα έργα σου δίπλα σε επιφάνειες με γεωμετρικά μοτίβα; Πώς συνδυάζονται με την ηθική, τα ιδανικά και το ιερό; 

Οι ισομεγέθεις επιφάνειες που τοποθετώ δίπλα σε κάθε ζωγραφικό έργο ξεχωριστά (τυπώματα σε χαρτί), δημιουργούν ως σχέση μια εννοιολογική σύγκρουση. Η σεξουαλικότητα των γυμνών σωμάτων αντιπαρατίθεται στην ηθική μιας αέναης επανάληψης γεωμετρικών μοτίβων, συνδεδεμένης με την εσχατολογία θεοκρατικών συστημάτων. Πρόκειται για μια ιερή τέχνη, που παρακάμπτει τεχνηέντως το ζήτημα της μορφής, με αναφορά σε έναν κόσμο αμόλυντο, ιδανικά κατασκευασμένο μακριά από τον φθαρτό. Αυτό το μονοπάτι [γαλλ. chemin], σε αντιδιαστολή με το ερευνητικό βλέμμα των έργων, αποσκοπεί στη δημιουργία παράγωγων διπόλων, με κατάληξη όλων αυτών το θεολογικό πρόβλημα της Ύπαρξης [, υπό + Αρχή : οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από μια Αρχή]. 

Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσω της έκθεσης αυτής; 

Με μια πρώτη ματιά αυτό που προτείνει η έκθεση είναι η παρουσίαση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων, όσον αφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ανάμεσα στις δυο εικαστικές προτάσεις υπάρχει ένα κενό, μια «γκρίζα ζώνη». Εκεί, σε αυτό το διάστημα μπορεί νοητά ο θεατής να τοποθετήσει το διαζευκτικό σύνδεσμο ή, διαχωρίζοντάς τα. Όμως προσωπικά, επιλέγω μια άλλη λύση : το συνδετικό και, κάνοντας λόγο για συνύπαρξη και αλληλεγγύη. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα άλλο επίπεδο, με τη σημαντική παρουσία του Spaced Cowboy. Μουσική και ζωγραφική, ήχος και εικόνα συνενώνονται για μια ολιστική προσέγγιση της τέχνης, πιστής στην ενότητα της αισθητικής εμπειρίας. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ Ο Δημήτρης Πανταζής γεννήθηκε το 1979 στην Κέρκυρα. Αριστούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (1999-2004 / Εργαστήριο Γ. Ψυχοπαίδη) και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (2015-2017 / επιστημονικό πεδίο "Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός Χώρου"). 

Ατομικές Εκθέσεις

2018 Γυμνή Σάρκα, KROMA One-Off.003, Ρομάντσο, Αθήνα. (κατάλογος)
2015 Ομολογίες του Σώματος, Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα, (κατάλογος)
2013 Ego, Δημαρχιακό Μέγαρο Γλυφάδας, Αθήνα
2007 Θερμογραφίες, Μικρά Ασία, Αθήνα

Ομαδικές Εκθέσεις

2016 Η πρόληψη μέσα από την Τέχνη, 16 Φωκίωνος Νέγρη, Αθήνα, (κατάλογος)
2016 Stand up for… , The Loft, Αθήνα
2014 Ζωγραφική ΙΙΙ, Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα

Έργα του ανήκουν στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο στο Μουσείο Φρυσίρα και σε ιδιωτικές συλλογές.

Related

What's hot? 873825086593788228

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item