Εξωτερική εμφάνιση: επηρεάζει ή επηρεάζεται από την αυτοπεποίθησή μας;

ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ  Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ σημαντικό παράγοντα στήριξης της αυτοπεποίθησης . Μπ...


ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΓΙΑ ΖΙΩΓΑ 

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ σημαντικό παράγοντα στήριξης της αυτοπεποίθησης. Μπορεί τα πρότυπα ομορφιάς να αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά το να συμβαδίζει κανείς με αυτά παραμένει διαχρονικός στόχος. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της εμφάνισής μας, που επηρεάζει, ίσως περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα, την αυτοπεποίθησή μας είναι το σωματικό βάρος

Το ιδανικό σωματικό βάρος ποικίλει ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς. Για παράδειγμα στις μέρες μας το ιδανικό βάρος των γυναικών κυμαίνεται στα 50-60 κιλά ανάλογα με το ύψος και των ανδρών στα 70-80. Αντιθέτως, στην αρχαιότητα τα πιο "γεμάτα" σώματα θεωρούνταν πιο ελκυστικά καθώς έδειχναν πιο υγιή και είχαν καλύτερες προϋποθέσεις για να γονιμοποιήσουν. Διαφορές, ωστόσο, εντοπίζονται ακόμα και σήμερα ανά τον κόσμο. Στην Αφρική, για παράδειγμα, πρότυπο αποτελούν οι γυναίκες με παραπάνω κιλά, λόγω του υποσιτισμού που μαστίζει τη χώρα. 

Στις σύγχρονες κοινωνίες διαπιστώνουμε συχνά ότι ένα όμορφο σώμα δεν συνοδεύεται πάντα από θετική εικόνα του εαυτού. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες που ασχολούνται με το μόντελινγκ, όταν δεν καταφέρνουν να κλείσουν μια δουλειά που θέλουν, θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά όμορφες. Άνθρωποι του θεάματος επεμβαίνουν διαρκώς (ακόμα και σε νεαρή ηλικία) στην εμφάνισή τους με πλαστικές, για να δείχνουν πιο ελκυστικοί. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν χαρακτηρίζονται από μία θετική εικόνα εαυτού, παρότι πρόκειται για άτομα με άψογη εξωτερική εμφάνιση. Αυτό συμβαίνει γιατί το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης στηρίζεται σε δύο παράγοντες: 

• την αποδοχή και το θαυμασμό των άλλων
την πίστη στον εαυτό

Στους παραπάνω ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το πρώτο κομμάτι, αλλά όχι το δεύτερο. 

Αυτό που νιώθουμε επηρεάζει την εμφάνισή μας; 

Όταν έχουμε καλή διάθεση συνήθως ασχολούμαστε περισσότερο με εμάς και με την εμφάνισή μας. Όμως συμβαίνει και το αντίστροφο, όταν δηλαδή μας ικανοποιεί η εμφάνισή μας έχουμε και καλύτερη διάθεση

Η εμφάνιση αν και είναι κάτι "επιφανειακό" γιατί αφορά κυρίως την εξωτερική μας ομορφιά, λειτουργεί σαν ένα παράθυρο για την εσωτερική μας ομορφιά. Τα πρότυπα όπως είπαμε αλλάζουν γι αυτό ο καθένας μας περιποιείται τον εαυτό του με τον δικό του τρόπο και σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. 

Κάτι που θα έχει διάρκεια στο χρόνο και δεν θα μας αφήνει να επηρεαζόμαστε από πρόσκαιρες αλλαγές είναι να μάθουμε να αγαπάμε, να αποδεχόμαστε και να πιστεύουμε στον εαυτό μας πρώτα εμείς και μετά οι άλλοι. 

Όταν κατακτήσουμε την αποδοχή, την αγάπη και την πίστη στον εαυτό θα τον: 

φροντίζουμε περισσότερο
γυμνάζουμε
θρέφουμε υγιεινά
διατηρούμε καθαρό
πάμε κοντά σε ανθρώπους που του δείχνουν εκτίμηση κι αγάπη
κάνουμε χαρούμενο
βάζουμε προτεραιότητα

Έτσι δημιουργείται ένας κύκλος θετικών συναισθημάτων και ωφέλιμων συνηθειών τα οποία απεικονίζονται τόσο στο σώμα μας όσο και στο χαμόγελό μας. Όπως η αγάπη και η αποδοχή βοηθούν ένα παιδί να μεγαλώσει, με τον ίδιο τρόπο βοηθούν και έναν ενήλικα να εξελιχθεί μέσα στα χρόνια! 

Βάγια Ζιώγα
Ψυχολόγος

Related

What's hot? 4876951054086847615

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item