"Γασπάρ της νύχτας" του Αloysius Bertrand

  Φαντασίες με τον τρόπο του Rembrandt και του Callot (Εκδόσεις Νήσος, 2016)  Κύκλος | Η λογοτεχνία πέρα μακριά  – Πού είναι η ψυ...

 
Φαντασίες με τον τρόπο του Rembrandt και του Callot (Εκδόσεις Νήσος, 2016) 
Κύκλος | Η λογοτεχνία πέρα μακριά 

– Πού είναι η ψυχή σου, να καβαλικέψω; – Η ψυχή μου, φαρί που καταπόνησε ο μόχθος της μέρας, ξαποσταίνει πια τώρα στη μαλαματένια στρωμνή των ονείρων. 
Ο Νάνος, Aloysius Bertrand 

Το 1842, ένα χρόνο μετά από το θάνατο του συγγραφέα του, η πρώτη έκδοση του Γασπάρ της Νύχτας δεν συναντά παρά μόνο τη σιωπή: πουλήθηκαν με το ζόρι 20 αντίτυπα. Είναι αλήθεια όμως, ότι οι πρώτοι αναγνώστες δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για την ανακάλυψη αυτής της συλλογής που είχε ταυτόχρονα την εμφάνιση ενός πεζού κειμένου με μιας αληθινά καθαρής ποιητικής γραφής. 

Μέσα σ’ αυτά τα πεζά ποιήματα συνοψίζεται όλη η ιδιόρρυθμη γοητεία ενός σκοτεινού ρομαντισμού, που επινοεί εκ νέου την γλώσσα ενός μυθικού Μεσαίωνα, βγάζοντας σαν από τα μαγικά τους καπέλα, περιπέτειες που φάνταζαν ξεχασμένες: συνάξεις μαγισσών, απαίσιους νάνους, κρεμασμένους στην κρεμάλα ακόμα, διεφθαρμένους μοναχούς και...ο διάβολος που περιπλανιέται και παραπλανεί. 

Ο σύγχρονος αναγνώστης απολαμβάνει αυτό το παρελθόν που αναβιώνει έναν θαμμένο κόσμο, χαρίζοντάς του λαμπερά χρώματα. Μοιάζει με την αποκρυπτογράφηση ενός αρχαίου χειρόγραφου. 

Με τη συμμετοχή των:
Πόλα Καπόλα, εκδότρια
Γιώργος Βάρσος, μεταφραστής και Αναπληρωτής Καθηγητής του Γαλλικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημήτρης Ρομπολής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γαλλική και Συγκριτική Λογοτεχνία του Γαλλικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιώτα Ιωαννίδου, μεταφράστρια και καθηγήτρια γαλλικής

Σε συνεργασία με το "Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μετάφραση-Μεταφρασεολογία" της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο και με τις εκδόσεις Νήσος.

15.02.2018, 19.00΄ | Βιβλιοθήκη Octave Μerlier – ΙFG

Είσοδος ελεύθερη

Related

Aloysius Bertrand 48124065074076974

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item