Σεμινάρια και πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Σεμινάριο Data Journalism: β' κύκλος  Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου Σεμιναρίων "Data Journalism" (Εισαγωγικό Επίπεδο),...


Σεμινάριο Data Journalism: β' κύκλος 

Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου Σεμιναρίων "Data Journalism" (Εισαγωγικό Επίπεδο), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), θα πραγματοποιήσει τον δεύτερο και πιο εφαρμοσμένο κύκλο του (Intermediate level) . Οι συναντήσεις, θα υλοποιηθούν την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 10:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτηρίου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας και Ξενοφώντος 2 – Σύνταγμα) και θα είναι ανοιχτές στους επαγγελματίες του χώρου, στις σχολές - φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Θα απαιτείται προεγγραφή και μετά από άσκηση/αξιολόγηση θα παρασχεθεί Πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης. 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου (3/05), και την επόμενη του Σεμιναρίου μέρα (3/05) θα διεξαχθεί Ημερίδα – Εργαστήριο πάνω στο καυτό θέμα των Fake News στον ίδιο χώρο, με την συνεργασία της FightHoax. 

Aπό το Σεμινάριο "Data Journalism" θα προκύψουν ομάδα ή ομάδες στους οποίους θα ανατεθεί Εφαρμοσμένη Άσκηση, έναντι ακαδημαϊκής πιστοποίησης, που αντικείμενο θα έχει Θέμα Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού που θα είναι παραδοτέο το Φθινόπωρο του 2018. Οι ομάδες αυτές πιθανώς να χρειαστεί να ταξιδέψουν Στρασβούργο ή Bρυξέλλες για να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Τα σχετικά έξοδα θα επιδοτηθούν. 

Το σεμινάριο δέχεται και άτομα που δεν έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο, ωστόσο διαθέτουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο εξοικείωσης πάνω στη Δημοσιογραφία Δεδομένων. Κατόπιν εγγραφής θα τους διατεθεί υλικό προετοιμασίας από τον προηγούμενο κύκλο. 

Ακαδημαϊκός επικεφαλής εκ μέρους του ECI θα είναι ο ερευνητής Χάρης Παπαγεωργίου. Η διδακτική ομάδα θα παρουσιάσει τις νέες δυνατότητες που δίνονται στους επικοινωνητές να ασκήσουν ερευνητική δημοσιογραφία, να αντλήσουν πληροφορίες και θεματολογία καθώς και να προασπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την Ποιοτική Δημοσιογραφία και τα συμφέροντα της Δημόσιας Σφαίρας. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα μπορούν να τεκμηριωθούν/ερευνηθούν με αλφανουμερικά στοιχεία, η δημοσιογραφία δεδομένων ανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά δεδομένα (και όχι μόνον). 

Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη ηλεκτρονική εγγραφή η οποία συμπληρώνεται ΕΔΩ.

To Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. 

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα του σεμιναρίου ΕΔΩ.

Ημερίδα Fake news 2.0 / Η μάχη των αλγορίθμων

Μετά την Δημιουργία (2017) του V.A.N. (Violence Against Newspersons), που είναι ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο για την βία, όλων των ειδών, που ασκείται εις βάρος των ανθρώπων του Τύπου, το Εuropean Communication Institute, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με την FightHoax, γιορτάζουν φέτος την 3η Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου) συνδυάζοντας τους πόρους τους για μία Ημερίδα – Εργαστήριο πάνω στο καυτό θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών προκλήσεων / κινδύνων που αναδύονται τόσο για την καθημερινότητα των Πολιτών όσο και την Δημοκρατία. Οι εκδηλώσεις για το διεθνές World Press Freedom Day, θα κορυφωθούν με την ημερίδα "Polk Project" στις 25 Μαΐου, όπου θα παρουσιαστεί το χρονικό της δολοφονίας του δημοσιογράφου του CBS George Polk (1948) με την χρήση νέων τεχνολογιών. 

Η επόμενη γενιά των ψευδών ειδήσεων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, καθώς και τα ελληνικά "όπλα" για την αντιμετώπισή τους θα εξεταστούν σε ημερίδα - workshop που διοργανώνεται στις 3 Μαΐου (11:00), στην Αίθουσα Τελετών του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα (Ξενοφώντος 2 και Αμαλίας), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. 

Στο επίκεντρο της ημερίδας θα βρεθεί η εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ελληνική καινοτόμος ομάδα της FightHoax, δημιούργημα του Βαλεντίνου Τζέκα και των συνεργατών του, που έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή ως δυνητική απάντηση στο πλανητικών διαστάσεων αυτό πρόβλημα. Σημειώνεται η ενάργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των Ευρωεκλογών καθώς και η Συνεργασία του European Communication Institute στο πλαίσιο του DISINFO Lab με την FightHoax. H εν λόγω εφαρμογή, το επέκεινα της οποίας για τους Ευρωπαίους Πολίτες έχει αναπτυχθεί και προταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τους ECI / Fighthoax, μπορεί να αξιολογεί ενημερωτικές καταχωρήσεις σε σχέση με την αξιοπιστία τους, βασιζόμενη σε μία σειρά γλωσσικές και στατιστικές παραμέτρους, μέσα σε δευτερόλεπτα. 

Ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος του Δημόκριτου θαχαρτογραφήσει το μέλλον των fake news σε μία επισκόπηση της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μάριος Νόττας θα αναλύσει τα όσα μας έμαθε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica για τις καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού. Στην συνέχεια του Εργαστηριακού μέρους, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Θανάσης Βεργούλης, θα παρουσιάσει τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των ψευδών επιστημονικών μελετών. 

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στους επαγγελματίες του χώρου, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας καθώς και στην κοινωνία, ωστόσο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των περιορισμένων θέσεων της Αίθουσας Τελετών του Ευρωκοινοβουλίου, θα ισχύσει σύστημα επιβεβαίωσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ως πρώτο βήμα να συμπληρώσουν την φόρμα που θα βρούν εδώ

To Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI – European Communication Institute) είναι Συνέργεια Ευρωπαϊκών Δημοσίων Οντοτήτων, στην ανώτατη παιδεία, τις τεχνολογίες γλώσσας / πολιτισμού και την έρευνα. Προσφέρει δίγλωσσες Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αθήνα και την Βιέννη σε ειδικότητες Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. 

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα της ημερίδας ΕΔΩ

Related

What's hot? 7095817359141936353

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item