Το Μεγάλο μας Σπίτι και το Πράσινο Σπίτι συνομιλούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Στο πλαίσιο δύο στρογγυλών τραπεζών, Έλληνες και Γάλλοι ειδικοί θα αναπτύξουν το διήμερο 4-5 Μαΐου στο Auditorium Theo Angelopoulos το...


Στο πλαίσιο δύο στρογγυλών τραπεζών, Έλληνες και Γάλλοι ειδικοί θα αναπτύξουν το διήμερο 4-5 Μαΐου στο Auditorium Theo Angelopoulos του IFG διαφορετικές όψεις του τρόπου με τον οποίο η υποδοχή του παιδιού, με την παρουσία του συνοδού του και σε μια ατμόσφαιρα προοδευτικής ανακάλυψης του άλλου, δημιουργεί τις συνθήκες μιας ήπιας πρωτογενούς πρόληψης. Το ντοκιμαντέρ Grandir à Petits Pas (Μεγαλώνοντας με Μικρά Βήματα - Jean-Michel Carré, 2011) θα παρουσιάσει μαρτυρίες των προσώπων υποδοχής και των επισκεπτών του Πράσινου Σπιτιού που σκιαγραφούν γλαφυρά το σκοπό και τη φιλοσοφία του. 

Η ομάδα του Μεγάλου μας Σπιτιού επιθυμεί να συμβάλει, με τις ανταλλαγές που θα προκύψουν στη διάρκεια της διημερίδας, στη μετάδοση μιας άλλης αντίληψης για την πρωτογενή πρόληψη και την προσέγγιση του μικρού παιδιού και της οικογένειας. 

Το Μεγάλο μας Σπίτι είναι ένας χώρος υποδοχής, συναντήσεων και πρώιμης κοινωνικοποίησης που απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 4 ετών με τα οικεία τους πρόσωπα, που λειτουργεί στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2015 από μια ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας που το εμπνεύστηκαν από τις ανά τον κόσμο δομές τύπου Maison Verte (Πράσινο Σπίτι). Έτσι ονομάζεται η πρώτη δομή την οποία εγκαινίασε η Françoise Dolto, εμβληματική μορφή της παιδικής ψυχανάλυσης, με συνεργάτες της το 1979, και η οποία λειτουργεί από τότε στο Παρίσι. 

Το Μεγάλο μας Σπίτι διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Με αυτή την αφορμή, σε διάλογο με τους προσκεκλημένους από το Πράσινο Σπίτι, θα παρουσιαστεί ο τρόπος λειτουργίας και οι πρώτες εμπειρίες από την υποδοχή των παιδιών με τους γονείς τους. Η τριπλή αναφορά στην παιδαγωγική, το κοινωνικό και την ψυχανάλυση στο χώρο του Μεγάλου μας Σπιτιού στηρίζει μια καθημερινότητα απρόβλεπτη, ανοικτή τόσο στη μοναδικότητα κάθε παιδιού και τα ερωτήματα που θέτει με τον τρόπο του, όσο και στα ερωτήματα που συχνά προκύπτουν για τους γονείς με τον ερχομό ενός παιδιού στη οικογένεια. 

Το Μεγάλο μας Σπίτι και οι χώροι αυτού του τύπου επιδιώκουν να προωθήσουν μια κουλτούρα συναντήσεων και ανταλλαγών που ευνοούν τους πρώτους αποχωρισμούς και το ομαλό πέρασμα του παιδιού στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο όταν έρθει η ώρα για αυτό. 

Παρασκευή 4 Μαΐου 

18:00 Υποδοχή των συμμετεχόντων 

Έναρξη: Ελισάβετ Κούκη

18:30 1ο Στρογγυλό τραπέζι: Υποδοχή 

Συντονίστρια: Ελισάβετ Κούκη 

Αγγελική Συλλιγαρδάκη, Εύη Κατάκη: Συναντήσεις σ’ έναν ενδιάμεσο χώρο και χρόνο. Τι φιλοξενούμε όταν υποδεχόμαστε στο Μεγάλο μας Σπίτι; 

Έφη Κονίδα, Βίκυ Μαλισόβα: Το μετέωρο βήμα: Εκεί που τα όρια επιτρέπουν την ακρόαση του πολύ μικρού παιδιού. 

Dominique Desplechin: Η υποδοχή γένους αρσενικού 

Michèle Mexme: To Πράσινο Σπίτι, μια έκπληξη δίχως τέλος 

Διάλειμμα  

20:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ Μεγαλώνοντας με Μικρά Βηματάκια (Grandir à petits pas) του J.M. Carré 

Συντονιστής: Γιάννης Μαυρομιχάλης 

Εισαγωγή στο ντοκιμαντέρ: Christine Roy 

Σχολιασμός: Μαρία Κακογιάννη 

Σάββατο 5 Μαίου 2018 

10:30 2ο Στρογγυλό τραπέζι: Πρόληψη 

Συντονίστρια : Βίκυ Μαλισόβα 

Κορίνα Καπετανάκη, Διονυσία Παναγίδου: Το υποκείμενο και το συλλογικό στο κατώφλι του Μεγάλου μας Σπιτιού. 

Νίκος Παυλάτος: Συναντήσεις, δεσμοί, διάλογοι: η σιωπηλή πρόληψη 

Διάλειμμα 

Christine Roy: Ένας χώρος που δρα απρόοπτα. 

Κωνστάνς Αθανασιάδου: Το όνομα, παράθυρο στον κοινωνικό χώρο 

13:00 Κλείσιμο εργασιών: Ελισάβετ Κούκη 

Το Μεγάλο μας σπίτι στεγάζεται σε οίκημα που παραχωρεί ο δήμος Αθηναίων

Related

What's hot? 6525266027539963575

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item