Κοινωνία και νέα γενιά στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σαφές νομικό υπόβαθρο προσδίδει η επικύρωση του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από ψηφοφορία...
http://www.thecolumnist.gr/2018/09/blog-post_21.html
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σαφές νομικό υπόβαθρο προσδίδει η επικύρωση του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από ψηφοφορία της Ολομέλειας του Σεπτεμβρίου 2018, στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps ή ESC) που είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το 2016 και εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Το γεγονός μάλιστα ότι πάνω από 160.000 νέοι Ευρωπαίοι ηλικίας 18-30 ετών έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 9η θέση στο σχετικό πίνακα μεταξύ 33 χωρών, αποδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος με δεδομένο ότι ο στόχος των 100.000 συμμετεχόντων έως το 2020 που είχαν θέσει αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπεράστηκε ήδη.
Η ιδέα της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης έχει ως βασικούς πυλώνες από την μία την διακηρυγμένη ιδρυτική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και λαών που διέπει την Ενωμένη Ευρώπη και από την άλλη τη νέα γενιά. Στην πλατφόρμα, στην οποία μπορούν να εγγραφούν τόσο νέοι 18-30 ετών όσο και αναγνωρισμένοι οργανισμοί οι οποίοι θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από υπηρεσίες της ΕΕ για την διατήρηση της "Ποιοτικής Σήμανσης" που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το ΕΚ επιβάλλει σαφή διάκριση μεταξύ εθελοντικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας. Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα και η υποδοχή και ένταξη των μεταναστών είναι μερικοί μόνο από τους τομείς τους οποίους περιλαμβάνει η πρωτοβουλία.
Όσον αφορά στην περίοδο του εθελοντισμού, αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τους 12 μήνες, δεν υπάρχει μισθός όμως προβλέπεται ρητά ότι η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία σε συνεργασία με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ θα καλύπτουν τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης, διαμονής, γευμάτων και ιατρικής περίθαλψης των συμμετεχόντων.
Όσοι επιλεγούν για τον επαγγελματικό τομέα του προγράμματος, δηλαδή για εργασία, πρακτική ή μαθητεία, η διάρκεια είναι από 2 έως 12 μήνες με σύμβαση εργασίας που θα υπόκειται στην εργατική νομοθεσία της χώρας στην οποία θα εργάζονται.
Σε κάθε περίπτωση η κατανομή των πόρων από τον προϋπολογισμό ύψους 375, 6 εκ. Ευρώ (με 198 από αυτά να προέρχονται από το πρόγραμμα Erasmus+) που προβλέπεται για την περίοδο 2018-2020, το 90% αφορά στο εθελοντικό κομμάτι του προγράμματος και το 10% στο επαγγελματικό. Το ποσό πάντως αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, σε 1,26 δισ. Ευρώ για τη δημοσιονομική περίοδο 2021-2027.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω δεδομένα, η πρωτοβουλία του ESC εμπεριέχει πολλαπλά οφέλη για την Ευρώπη, πρωτίστως όμως αυτά αφορούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους που δεν είναι άλλοι από τους νέους Ευρωπαίους πολίτες που είτε ήδη λαμβάνουν είτε πρόκειται να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.
Σε μία κοινωνία λοιπόν ανισοτήτων και περιορισμένων ευκαιριών, ιδιαίτερα για την νέα γενιά, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με την αυστηρή επιτήρηση στους συμμετέχοντες οργανισμούς θέτει πρώτα από όλα σαφή όρια μεταξύ έμμισθης εργασίας και εθελοντισμού, καθώς πολλές φορές ενώ υφίστανται κενές θέσεις εργασίας, αυτές καλύπτονται από εθελοντές και σε συνθήκες ξεκάθαρης εκμετάλλευσης, απαράδεκτες από άποψη εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, οι νέοι Ευρωπαίοι ερχόμενοι σε επαφή με διάφορα επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία σε πρακτικό επίπεδο, εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους. Και βέβαια κανείς δε θα μπορούσε να παραβλέψει την ευκαιρία για καλλιέργεια αλλά και ενίσχυση ατομικών δεξιοτήτων και δυνατοτήτων, όπως η αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα σύνθεσης και ομαδικής συνεργασίας, χρήσιμων όχι μόνο σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
© European Union , 2017/Source: EC - Audiovisual Service /Photo: Fabio Frustac |
Από εκεί και πέρα, κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα ως προς τον θετικό αντίκτυπο αυτής της πρωτοβουλίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, μπορούμε να πούμε ότι δημιουργείται ένα γόνιμο έδαφος για τη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη μέσα σε ένα πλαίσιο ατομικής και συλλογικής ευθύνης μακριά από εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες πάντα σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνείδησης των νέων γενεών.
Ειδικά ως προς το τελευταίο είναι αναμφισβήτητο ότι η εξωστρέφεια και η διαδραστικότητα, στοιχεία που προάγει η πρωτοβουλία, θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τους πολίτες της Ένωσης οι οποίοι, αν και μοιράζονται μία κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, δραστηριοποιούνται σε κοινωνίες διαφορετικής δομής, αντιλήψεων και κουλτούρας. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για μία διαφορετική προσέγγιση εκ μέρους οργανισμών και επιχειρήσεων σε ζητήματα όπως η κοινωνική ευθύνη και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αυτονόητα θετικές επιπτώσεις στην αποδοτικότητά τους κι επομένως συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί καθώς η επιτυχία της ιδέας του ESC εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, εφόσον αφορά χώρες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους με ετερόκλητα νομοθετικά πλαίσια και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Όμως ο δρόμος που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνδυασμό με την διαρκή και εποικοδομητική συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.
Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com
Email: jskpapadopoulos@gmail.com