Ζώντας σε μία νέα πραγματικότητα...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας περνά αλλεπάλληλα σοκ με φαινόμενα τα οποία αποτελούν τους χειρότερους ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας περνά αλλεπάλληλα σοκ με φαινόμενα τα οποία αποτελούν τους χειρότερους εφιάλτες και παρακαλάμε να μη ζήσουμε ποτέ. Δυστυχώς, ουκ ολίγοι Έλληνες, τα ζουν, μερικοί δυστυχώς παραπάνω από τα όρια.

Κάτι οι φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, κάτι οι πλημμύρες που προκλήθηκαν ακόμη και στην "καρδιά" του Ιουλίου σε μερικές περιοχές της Αττικής όπως το Μαρούσι και η Κηφισιά, λίγο πιο πίσω οι θλιβερές εικόνες σε σημεία όπως η Μάνδρα και τις τελευταίες ώρες οι γεμάτοι μανία "Ξενοφών", "Ζορμπάς" και σία, που δημιουργούν πλάνα τα οποία παραπέμπουν πιο πολύ σε υπερατλαντικά φαινόμενα παρά σε κλασσικό ελληνικό και βαλκανικό καιρό.

Σε περίοδο ειρήνης, ελληνικές περιοχές μοιάζουν βομβαρδισμένες και πολλές φορές οι τραυματίες, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μπορεί να ξεπεράσουν τα θύματα μίας τρομοκρατικής επίθεσης.

Βλέποντας κανείς με ψυχρό μάτι όλες αυτές τις εικόνες συνειδητοποιεί δύο πράγματα: α) πόσο τυχερός είναι που δεν βρέθηκε σε εκείνο το σημείο και β) ότι η χώρα μας πλέον αρχίζει σιγά-σιγά να ζει μερικά ακραία φαινόμενα, τα οποία κατά το παρελθόν δεν είχαν τόσο μεγάλη συχνότητα.

Θυμόμαστε όλοι τον ακραίο χειμώνα πέρυσι, καθώς και το περσινό καλοκαίρι που η θερμοκρασία ξεπερνούσε σε μόνιμη βάση τους 40 βαθμούς.

Οι επιστήμονες και όλοι οι σχετικοί φορείς συμφωνούν πως η εμφανής αποσταθεροποίηση του κλίματος στον Αρκτικό κύκλο έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Η αλυσίδα της κλιματικής μεταβολής ξεκινά από την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό κύκλο, το λιώσιμο των πάγων και μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες τον επακόλουθο επηρεασμό των καιρικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο.

Επί της ουσίας, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο έντονα και επίμονα τα καιρικά φαινόμενα.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η χώρα μας έχει μπει σε μία άλλη κλιματική κατάσταση η οποία πιθανότατα θα επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι σε όλα τα επίπεδα να συμβιβαστούμε με αυτό και να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τα φαινόμενα που θα έρθουν. Τώρα το κατά πόσο θα συμβεί, είναι άλλου παππά ευαγγέλιο…

Υ.Γ.: Εγώ, πιτσιρικάς, είχα συνηθίσει τη λογική εξέλιξη του καιρού. Το καλοκαίρι ζέστη, το φθινόπωρο ομαλή μετάβαση προς την ψύχρα, το χειμώνα κρύο, την άνοιξη γλύκαινε και ξανά μανά. Αυτά πλέον τελείωσαν. Δεν ξέρεις ποια μέρα θα κάνει τι. Αυτό θα πει "νέα πραγματικότητα".

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 6761894962256427560

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item