Όταν το βιβλίο με "χαστούκισε" δημιουργικά...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Στη ζωή μου βιβλιοφάγος δεν υπήρξα ποτέ. Δεν είχα την τρέλα να καθίσω στον ελεύθερό μου χρόνο να πάρω ένα...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Στη ζωή μου βιβλιοφάγος δεν υπήρξα ποτέ. Δεν είχα την τρέλα να καθίσω στον ελεύθερό μου χρόνο να πάρω ένα βιβλίο και να το διαβάσω. Άσε που δεν συγκεντρωνόμουν κι εύκολα. Όχι ότι το κάνω εύκολα σήμερα, αλλά ήμουν και παραμένω ένας τύπος που για να κάτσει να διαβάσει μία μάζα από σελίδες με κείμενο πρέπει ή να είναι κάτι που θα μιλήσει στην ψυχή του και θα τον κρατήσει εξ ολοκλήρου ή θα πρέπει κάποιος να τον καταπιέσει.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ψαχουλεύοντας κάτι έγγραφα χωμένα κάπου στη βιβλιοθήκη μου, αντίκρισα πολλά βιβλία τα οποία βρίσκονται χρόνια εκεί, είτε από δώρα είτε από ένθετα εφημερίδων είτε από αγορές των δικών μου ανθρώπων, και τα οποία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Από τότε, το πρώτο βιβλίο το έχω πάντοτε στην τσάντα μου για να το διαβάζω στις ανιαρές διαδρομές του ηλεκτρικού, στο κρεβάτι λίγο πριν κοιμηθώ και όποτε βρω ευκαιρία και όρεξη.

Η ανάγνωση είναι μία διαδικασία ολίγον τι τελετουργική. Διότι απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να μπορέσεις να διαβάσεις και να παραμείνεις προσηλωμένος στο γραπτό. Χρειάζεσαι ησυχία, ή έστω ήχους που να μπορέσουν να μη σε αποσπούν (βάζω τη δική μου μουσική με ακουστικά στο τρένο), σε μέρος που να σε εμπνέει και να μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να έχεις όλα όσα σου προσφέρει το βιβλίο.

Δεν θα εμβαθύνω σε έννοιες όπως τα μηνύματα, τα κοινωνικά μαθήματα κι άλλα τέτοια τα οποία μπορεί να σου χαρίσει ένα βιβλίο. Και γενικούρες είναι και τα γνωρίζουμε πάνω-κάτω, ακόμη κι εμείς που δεν είμαστε βιβλιοφάγοι. Θα εμμείνω όμως στην προσωπική μου εμπειρία, η οποία θα αγγίξει πολλούς μη αναγνώστες σε περίπτωση που επιχειρήσουν να διαβάσουν το πρώτο τους βιβλίο μετά από καιρό.

Εκ των πραγμάτων, η οθόνη μας έχει φάει την καθημερινότητα. Η δουλειά των περισσοτέρων είναι σε έναν υπολογιστή, η επικοινωνία με τους ανθρώπους μας βρίσκεται πλέον σε μία οθόνη και αρχίζει πια να εδραιώνεται πολύ ενεργά η τεχνολογία ακόμη και στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία μας. Οι στιγμές που είμαστε ξύπνιοι και δεν χρησιμοποιούμε internet και ηλεκτρονικές συσκευές έχουν ελαχιστοποιηθεί και μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα κόπωσης, υγείας αλλά κυρίως: μειώνουν αισθητά την σκέψη και την κριτική μας ικανότητα.

Σε αυτήν την πραγματικότητα, η ανάγνωση ενός βιβλίου έρχεται να κάνει μεγάλο "μπαμ" αλλαγής, υπογραμμίζει την δημιουργική του σημασία και δίνει πολύ μεγάλα κίνητρα στο να συνεχίσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και να αποκοπείς αρκετά από την τεχνολογία. Ο ελεύθερος χρόνος είναι υπερπολύτιμος και το βιβλίο αποδεικνύεται υπέροχος τρόπος αξιοποίησής του.

Και σας το λέει αυτό ένας άνθρωπος που μέχρι πριν λίγο καιρό δήλωνε πως "εγώ δεν διαβάζω βιβλία". Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει "δεν διαβάζω βιβλία". Υπάρχει μόνο "δεν ψάχνω βιβλία που με ενδιαφέρουν". Αν έψαχνα, θα έβρισκα. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί βρέθηκαν μπροστά μου χωρίς να τα αναζητήσω. Διαφορετικά, πολύ πιθανό ακόμη να μην είχα νιώσει αυτήν τη μαγεία.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 5125686111641679298

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item