Ένα στοίχημα αμιγώς γυναικείο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ζώντας σε μία χώρα της Ευρώπης, όπου στη θεωρία το βιοτικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με χώρες τριτοκοσμ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ζώντας σε μία χώρα της Ευρώπης, όπου στη θεωρία το βιοτικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με χώρες τριτοκοσμικές, είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι πολλά από τα φαινόμενα που μαστίζουν αυτήν την κοινωνία προσιδιάζουν με εκείνα των χωρών αυτών. Δεν συμβαίνει μακριά μας, σε άλλη ήπειρο, σε άλλο κόσμο. Συμβαίνει εδώ, στο διπλανό διαμέρισμα, στην ίδια πολυκατοικία, στο ίδιο σου το σπίτι.

Η βία κατά των γυναικών ουδέποτε στο μυαλό μου μπόρεσε να ερμηνευθεί με τη λογική. Ίσως διότι ο πατέρας μου δεν τόλμησε ποτέ να αγγίξει ούτε τρίχα από τα μαλλιά της μητέρας μου και δίδαξε στα παιδιά του (τρεις άνδρες) πως τα δύο φύλα, παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους από τη φύση, ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε το ίδιο: άνθρωποι.

Διότι ουσιαστικά αυτή η κοινωνική ανισότητα (μία από τις πολλές που αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι πολύ λίγοτερο έλλογο ον από όσο νομίζει) είναι η βάση για τη μάστιγα αυτή, που αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στην αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη σήμερον ημέρα. Και αποτελεί ένα από τα φαινόμενα που, παρά την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τον εκσυγχρονισμό, κάθε άλλο παρά εξαλείφετε. Παραμένει εκεί, μόνιμα, αυξάνεται και διαιωνίζεται.

Η πρόσφατη μελέτη της ActionAid που διενεργήθηκε στη χώρα μας επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα το φαινόμενο αυτό, καθώς εκ των πραγμάτων έχει φορτώσει τα νοικοκυριά με μεγαλύτερη πίεση, άγχος που οδηγεί σε εντάσεις. Ωστόσο, το ξέσπασμα σε βάρος των γυναικών δεν είναι "γόνος" της οικονομικής κρίσης. Είναι αποτέλεσμα μίας νοοτροπίας αιώνων που βασιζόταν στην σωματική δύναμη και τις κοινωνικο-οικονομικές δομές εξουσίας, και που περνά από γενιές σε γενιές ως πλέον κάτι... "φυσιολογικό".

Το μεγάλο βήμα με την αλλαγή στην αλληλεπίδραση συμπεριφορών ανάμεσα στα δύο φύλα, με την συμμετοχή των γυναικών και την μερική ενσωμάτωση στην εργασία, την ενεργή πολιτική δράση, τη μόρφωση, τον αθλητισμό και πολλά ακόμη δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει όλο αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο. Τουναντίον, εκείνο συντηρείται και παίρνει ανεξέλεκτες διαστάσεις.

Στους ηθικούς αυτουργούς φυσικά δεν είναι μονάχα οι άνδρες. Θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που υπομένουν κι αποδέχονται όλη αυτήν την κατάσταση, αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους κι επί της ουσίας δεν παλεύουν όχι μόνο για τους ίδιους τους τους εαυτούς, αλλά και για την γενικότερη εξάλειψη του φαινομένου. Γυναίκες που δέχονται βία όχι απλά δεν καταγγέλουν το περιστατικό, αλλά το αποκρύπτουν ακόμη και από οικεία τους πρόσωπα, προκειμένου και να αποφύγουν νέες εντάσεις. Αυτή όμως η αμυντική στάση είναι που κάνει το φαινόμενο να δείχνει σε κάποιους "φυσιολογικό".

Η συντήρηση της βίας σε βάρος των γυναικών αποδεικνύει περίτρανα ότι η λεγόμενη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων έχει καθαρά εικονικό χαρακτήρα και απέχει πολύ από την ουσία του όρου και την εφαρμογή του. Και η σιωπή των γυναικών σε φαινόμενα ντροπής και χυδαιότητας είναι από τα βασικά αίτια που όλο αυτό μένει αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο.

Η αλλαγή νοοτροπίας οφείλει να ξεκινήσει τόσο από το σπίτι όσο και από το σχολείο. Τα παιδιά οφείλουν να διδάσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ και όχι με τον δήθεν τρόπο που εφαρμόζονται. Οι νέοι σήμερα μεγαλώνουν με στερεότυπα "ανδρικής" και "γυναικείας συμπεριφοράς". Διότι αυτό που αναφέρεται πολλές φορές στο μυστήριο του γάμου "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" κάποιοι σύζυγοι το... χάνουν στη μετάφραση και το περνούν και στα παιδιά. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το "τρυπάκι" που λέει ότι "ο άνδρας πρέπει να είναι έτσι, έτσι κι έτσι" και ότι "η γυναίκα πρέπει να κάνει αυτό, αυτό κι αυτό".

Το μεγάλο πάντως βήμα προς την εξάλειψη του φαινομένου είναι να σπάνε οι γυναίκες τη σιωπή τους. Να μιλήσουν ανοιχτά, ελεύθερα και χωρίς κανένα φόβο για όλο αυτό που περνάνε. Να το καταγγείλουν δημόσια και να ανοίξουν τα φτερά τους προς την ελευθερία και το δικάιωμα στη ζωή. Εάν κάποιος σε χαστουκίσει, μπορείς να δώσεις διπλό χαστούκι στο φαινόμενο με το να μιλήσεις γι' αυτό. ΜΗΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ!

Η δύναμη της γυναίκας είναι σπουδαία και η υποτίμησή της είναι ένα μεγάλο λάθος στο οποίο οι ίδιες οι γυναίκες προβαίνουν τις περισσότερες φορές. Η εξάλειψη του φαινομένου της βίας σε βάρος του "ωραίου φύλου" είναι ένα καθαρά γυναικείο στοίχημα το οποίο απαιτεί σεβασμό στον εαυτό σου, εξωτερίκευση και δυναμική αντεπίθεση.

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 8381293031309787254

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item