Πρόεδρος Αναστασιάδης: "Να ενώσουμε δυνάμεις για μια ευημερούσα Ευρώπη"

Την έναρξη μιας διαδικασίας αναδιάταξης της ΕΕ πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης μιλώντας στην ολομέλεια το...


Την έναρξη μιας διαδικασίας αναδιάταξης της ΕΕ πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η ομιλία του κ. Αναστασιάδη και η συζήτηση που ακολούθησε με τους ευρωβουλευτές εντάσσεται στη σειρά των ομιλιών των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ένωσης στην ολομέλεια, με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης. 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στο χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο χαρακτηρίζοντας το ως επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και τόνισε ότι η δύναμη της ελευθερίας και της δημοκρατίας κερδίζει τη βία του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. "Θα συνεχίσουμε το έργο μας για λογαριασμό των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, καθώς συζητάμε για την Ευρώπη. Φυσικά, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν μπορούμε να την καταστρέψουμε" υπέδειξε. 

Απευθυνόμενους στους ευρωβουλευτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού καταδίκασε κι αυτός με τη σειρά του το τρομοκρατικό χτύπημα, υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης αλλά και ενίσχυσης του αξιόλογου μοντέλου ειρήνης που προσφέρει εδώ και δεκαετίες η ΕΕ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι όλοι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για μια ευημερούσα ΕΕ. 

Απαριθμώντας τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ΕΕ τόνισε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διαφυλαχθεί το μοντέλο ειρήνης και ευημερίας που αποτελεί η ίδια η ΕΕ και να προστατευτεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια. "Είναι ανάγκη να ακούσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούμε τα βαθύτερα αίτια της απαξίωσης που εκφράζεται μέσα από το μεγάλο ποσοστό αποχής στις Ευρωεκλογές και να αντιληφθούμε τους λόγους του χάσματος και της κρίσης εμπιστοσύνης" συνέχισε παραθέτοντας αναλυτικά τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. 

Σε αιχμή του δόρατος αυτής της νέας προσπάθειας αναδιάταξης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021 – 2027 το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τις αναγκαίες εκείνες δαπάνες για αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινών προκλήσεων, όπως είναι η μετάβαση στη ψηφιακή ολοκλήρωση, η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η μετανάστευση, η άνοδος του ακραίου εθνικισμού, οι ασύμμετρες απειλές και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Την ίδια στιγμή, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τον Ευρωπαίο πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του", ανέφερε. 

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις θέσεις του σε καίριας σημασίας ζητήματα όπως αυτό της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος της Τραπεζικής Ένωσης, της προσαρμογής της Κοινής Αγοράς στα νέα δεδομένα, το κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και των κλιματικών αλλαγών, την κοινή αμυντική θωράκισή της Ένωσης μέσα σε κλίμα συναίνεσης, λέγοντας πως «η Κύπρος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ολοένα αυξανόμενης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών». 

Ειδική αναφορά έκανε στο Κυπριακό σημειώνοντας πως "η Ευρώπη , που ορθώς ενεργά συμμετέχει ή αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για επίλυση διεθνών προβλημάτων έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος κράτους μέλους. Ενός προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα". Ευχαριστώντας το ΕΚ για την στήριξη των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα του να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τέλος, είπε πως η Κύπρος, στο πλαίσιο του ευρύτερου περιφερειακού ρόλου που αναπτύσσει μέσω των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής της, έχει ως στόχο την ενίσχυση της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδιωκόμενη ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρόμων της Ένωσης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος Γιούρκι Κατάινεν λέγοντας πως όπως η Κύπρος δείχνει πάντοτε μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, έτσι και η Ευρώπη θα είναι αλληλέγγυα με την Κύπρο ειδικά στην προσπάθεια για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού. "Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε προσπάθεια και θα απαντήσει επίσης στην έκκλησή σας για υποστήριξη κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση" σημείωσε ενώ εξήρε τη σκληρή δουλειά του Κυπριακού λαού στο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. 

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων 

Τη θέση ότι η ΕΕ μπορεί να αντλήσει μαθήματα από την Κύπρο ανέπτυξε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας πως το 72% των Κύπριων δηλώνουν περήφανα Ευρωπαίοι πολίτες, κάτι που είναι σημαντικό αν ληφθεί υπόψη η κρίση του 2013. Σε σχέση με την Τουρκία και το Κυπριακό είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι όσον αφορά την Τουρκία «είμαστε όλοι Κύπριοι». 

Εκ μέρους της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μίλησε ο αντιπρόεδρος Βίκτορ Μποστινάρου ο οποίος αφού χαρακτήρισε την Κύπρο πολύ σημαντικό μέλος της ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναπτύξει το όραμα του. Ο κ. Μποστινάρου εξέφρασε ανησυχία και για το πρόγραμμα εξασφάλισης Ευρωπαϊκής ιθαγένειας από πολίτες τρίτων χωρών που εφαρμόζει η Κύπρος. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Η κα Θεοχάρους διερωτήθηκε για το ποιο μέλλον μπορεί να έχει η ΕΕ αν αφήσει ένα κράτος μέλος της να γίνει τουρκικό προτεκτοράτο και υπέδειξε ότι κομμάτι της Κύπρου βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. Έθεσε δε σειρά ερωτημάτων για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη όσον αφορά το Κυπριακό και τη στάση του έναντι της Τουρκίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Διερωτήθηκε επίσης και για την πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας λέγοντας χαρακτηριστεί πως γίνεται η ΕΕ να συνομιλεί με μια χώρα που κατέχει έδαφος της. 

Στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Χαβιέρ Ναρτ έκανε λόγο, εκ μέρους της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, για μια παθογενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες μέσα από τη διαίρεση και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου να αντιληφθεί ότι το κράτος είναι ανώτερο από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. 

Ο Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, υπέδειξε μεταξύ άλλων ότι η Ένωση έχει ευθύνη αντί να συζητά την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα να απαιτεί την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας συμπεριλαμβανομένων και των κυπρογενών υποχρεώσεων της. Άσκησε επίσης κριτική εναντίον της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας πως στην ίδια γραμμή κινείται και η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ αφού υπέδειξε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο του παγκόσμιου χάρτη ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους λόγους μη επίτευξης προόδου στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. 

Ο Ευρωβουλευτής από την ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Νίκολας Μπέι, έκανε λόγο για μια σκανδαλώδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο από το 1974 και μετά, λέγοντας πως πλέον κανείς δεν συγκινείται στην ΕΕ αλλά αντιθέτως δίδονται πιστώσεις στην Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζεται ως ένα κακομαθημένο παιδί. 

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Επιτήδειος (Μη εγγεγραμμένος) κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απολογηθεί για σειρά αποφάσεων του και πολιτικών όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. 

Ολόκληρη η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στην ολομέλεια του ΕΚ εδώ

Σύνδεσμοι

Φωτογραφικό υλικό από τη συζήτηση στην ολομέλεια
Οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης 
Βιογραφικό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

Related

What's hot? 8639758775923306381

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item