Τα όμορφα κλισέ του Δεκέμβρη, όμορφα καίγονται το Φλεβάρη

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ "Κλήρωση-λουκόυμι". "Αντίπαλος στα μέτρα του". "Ο σοβαρός Ολυμπιακός περνάει&quo...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

"Κλήρωση-λουκόυμι". "Αντίπαλος στα μέτρα του". "Ο σοβαρός Ολυμπιακός περνάει". «Αν δεν την υποτιμήσει, έχει περάσει ήδη». Σχόλια-κλισέ που έχουν ακουστεί πολύ τις τελευταίες μέρες και θα ακουστούν σίγουρα και για τους επόμενους δυο μήνες σίγουρα… 

Πιθανώς η μεγαλύτερη ποδοσφαιρικά παγίδα, να είναι η ανάλυση/πρόβλεψη/εκτίμηση των κληρώσεων του Δεκέμβρη, για παιχνίδια τα οποία θα διεξαχθούν δυο μήνες μετά, στα μέσα Φλεβάρη. Δεν είναι να πεις για παράδειγμα κλήρωση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ τέλη Αυγούστου, με τα παιχνίδια να ακολουθούν μόλις 15-20 μέρες μετά, οπότε το αγωνιστικό δείγμα είναι πολύ φρέσκο. Εδώ, εν προκειμένω, μεσολαβούν δυο μήνες γεμάτοι, με αγωνιστικά διαλλείματα, με μεταγραφική περίοδο (του Ιανουαρίου), με αρκετό καιρό στον ορίζοντα ώστε να μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για δυο ομάδες που μπορούν να έχουν αλλάξει αρκετά… 

Με τα τωρινά δεδομένα πάντως, αν θέλουμε να την κρίνουμε σε μια πρώτη βάση, η κλήρωση του Ολυμπιακού με την Ντινάμο Κιέβου για τους "32" του Γιουρόπα Λιγκ, μπορεί να κριθεί αρκετά καλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, και ιδίως όταν μπαίνεις στην κληρωτίδα ως αδύναμος, κοιτάς πρώτον ποιους θες να αποφύγεις, και δεύτερον ποιος σου "κάθεται" δεδομένου το πώς κυλάει η κλήρωση. Όταν λοιπόν μπορείς να αποφεύγεις τις Άρσεναλ, Τσέλσι, Σεβίλη, Βαλένθια, Μπενφίκα, Ζενίτ παραδείγματος χάριν, είναι λογικό η Ντινάμο να φαντάζει… αρκετά καλό ματσάρισμα για τα νοκ-αουτ παιχνίδια του Φεβρουαρίου. 

Ζώντας εδώ και χρόνια υπό τη σκιά των επιτυχιών της Σαχτάρ σε Ουκρανία και Ευρώπη, η ομάδα του Κιέβου προσπαθεί να ορθοποδήσει αγωνιστικά και να σημειώσει πρόοδο. Η φανέλα της βέβαια παραμένει βαριά, ωστόσο δεν ζούμε στην εποχή που στον πάγκο της μεσουρανούσε ο Βαλερί Λομπανόφσκι και στο ρόστερ της βρίσκονταν παίκτες όπως ο Χουσίν, ο Ρεμπρόφ και ο Σεβτσένκο: η πιο φτωχή ποιοτικά της σημερινή έκδοση, την είδαμε και πέρυσι, πάλι για τους "32" του θεσμού, όταν απόκλεισε με μεγάλα ζόρια (χάρη στα εκτός έδρας γκολ, 1-1 στην Αθήνα και 0-0 στο Κίεβο) την ΑΕΚ. 

Aπό το ρόστερ της ξεχωρίζουν ο μέσος Ντένις Χάρμας, ο γκολκίπερ Ντένις Μπόικο, ο μπακ Γίοζιπ Πίβαριτς, με το μεγάλο αστέρι των Ουκρανών να είναι ο 21χρονος εξτρέμ Βίκτορ Τσιχάνκοφ, που αν συνεχίσει να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του, σίγουρα πολύ σύντομα θα αφήσει την Ουκρανία για πιο μεγάλες ποδοσφαιρικά πολιτείες. 

Σημαντικό ατού για τον Ολυμπιακό, παραμένει η περίοδος που θα διεξαχθούν τα παιχνίδια (14 και 21 Φεβρουαρίου), περίοδος που η Ντινάμο δεν θα έχει επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις, καθότι το ουκρανικό πρωτάθλημα ξεκινάει εκ νέου στα τέλη του μήνα. Για έναν Ολυμπιακό που θα βρίσκεται σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, και πιθανώς να έχει ενισχυθεί σε κάποιες καίριες θέσεις στο μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, θα είναι μια καλή ευκαιρία, μετά τη Μίλαν, να κάνει ένα ακόμα βήμα εμπρός στην Ευρώπη. 

Τα ταξίδια στην Ουκρανία (ή και στη Ρωσία) έχουν πάντα συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες: μακρύ ταξίδι, κρύο, κακός αγωνιστικός χώρος ή συνθετικός τάπητας. Βασικό ζήτημα ωστόσο, ακόμα και αν τα αφήσουμε όλα αυτά σε δεύτερη βάση, είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους οι "ερυθρόλευκοι" και πώς δεν θα αψηφήσουν τη δυναμική τους. Να αντιμετωπίσουν δηλαδή τη Ντινάμο σαν άλλη… Μίλαν, Μπέτις ή Μπέρνλι, για να μην βρεθούν προ (δυσάρεστης) εκπλήξεως, εκεί που γεννιούνται προσδοκίες και όνειρα για πρόκριση στους "16". 

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά άλλωστε. Μπορεί να μην ανήκουν στο πρώτο ποδοσφαιρικά ράφι της Ευρώπης, αλλά οι ουκρανικές ομάδες πάντα ζορίζουν τις ελληνικές όταν τις συναντούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα: σε επίπεδο νοκ-αουτ τουλάχιστον, η Μέταλιστ του 2012 και η Ντνίπρο του 2015 πρέπει να είναι οδηγός για τα παιχνίδια του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε ωστόσο, υπομονή…

 Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 1579061590263460149

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item