Κανείς δεν θα αντισταθεί στο μεθυστικό άρωμα του «Perfume»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  Όπως πάει η κατάσταση, το Netflix έχει αποφασίσει να μας περιορίσει… δραστικά τις βραδινές εξόδους, ώστ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ 

Όπως πάει η κατάσταση, το Netflix έχει αποφασίσει να μας περιορίσει… δραστικά τις βραδινές εξόδους, ώστε να παρακολουθούμε κάθε «διαμαντάκι» που σταδιακά βγάζει. Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει για τα καλά, δεν θέλει και πολύ για να το πετύχει…

Μετά λοιπόν από τις παραγωγές των Dark, La Casa de Papel και The Haunting of Hill House, έρχεται το «Perfume» να μας κάνει να ασχοληθούμε σοβαρά μαζί του. Και δεδομένου ότι η δεύτερη σεζόν του Dark πάει για το δεύτερο μισό του 2019, αλλά έκανε πάταγο τον περασμένο χειμώνα (και βάσει των επιτυχιών που είχαν εξίσου τα «Babyllon Berlin» και «Dogs of Berlin»), στο Νetfilx σκέφτηκαν – όχι παράλογα - να επενδύσουν εκ νέου σε νέα γερμανόφωνη σειρά μυστηρίου, με ολίγον τι από θρίλερ και δράμα.

Το «Perfume» είναι βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα τρόμου «'Perfume: The Story of a Murderer', του Πάτρικ Ζίσκιντ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1985. Ουσιαστικά πραγματεύεται την ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου στη Γαλλία του 18ου αιώνα, του Ζαν-Μπατίστ Γκρενουίγ, ο οποίος δολοφονεί γυναίκες και χρησιμοποιεί τη μυρωδιά του σώματός τους προκειμένου να δημιουργήσει το απόλυτο ερωτικό άρωμα που σαγηνεύει όσους το μυρίσουν.

Η σειρά ωστόσο ακολουθεί έναν criminal profiler που ερευνώντας μια σειρά από βίαιους φόνους, φτάνει σε μια παρέα ενός ιδιωτικού σχολείου που πειραματίζεται με το πώς μπορούν να χειραγωγούν τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ανθρώπινες μυρωδιές. Ο θάνατος ενός από αυτών βέβαια θα είναι το «κλειδί» στην υπόθεση, ώστε να αρχίσει η αστυνομία να ερευνά τον καθένα ξεχωριστά. Ξαφνικά, η υπόθεση πως είναι μια ακόμα τυπική περίπτωση δολοφονίας, παύει σταδιακά να υπάρχει. Ολοένα και έρχονται στην επιφάνεια σκοτεινές σκέψεις, στοιχεία που κάνουν την έρευνα όχι έναν απλό εγκληματικό γρίφο, αλλά κάτι που μοιάζει να ξεφεύγει από τον ανθρώπινο νου…

Αν πάντως το όλο story νομίζεις πως σου θυμίζει κάτι, τότε δεν πέφτεις και πολύ έξω. Ήδη από το 2006, ο Τομ Τίκβερ είχε επιχειρήσει να σκηνοθετήσει την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, με τίτλο «Perfume: The Story of a Murderer», με κύριους πρωταγωνιστές τους Άλαν Ρίκμαν και Μπεν Γουίσο.

Ο συμπατριώτης του Τίκβερ, Φίλιπ Κάντελμπαχ, προσπαθεί βέβαια να δώσει μια πιο εκσυγχρονισμένη – και πιο ελεύθερη – μεταφορά της ιστορίας στο τώρα, στην Γερμανία. Όσο και αν ξενίζει, ναι, τα γερμανικά δεν είναι και η πλέον ευχάριστη στο άκουσμα τους γλώσσα, είναι τέτοια η φύση, η δομή και η προφορά τους που αν μη τι άλλο, «κουμπώνουν» τέλεια με ιστορίες μυστηρίου, δίνοντας έναν λίγο πιο βαρύ τόνο στο όλο σκηνικό. 

Aπό το καστ (Γερμανών και Αυστριακών κατά κύριο λόγο ηθοποιών), ξεχωρίζουν ως ονόματα οι Άουγκουστ Ντιλ, Κεν Ντούκεν (αμφότεροι έχουν παίξει στο «Inglorious Basterds»), ο τίμιος Κρίστιαν Φρίντελ (13 minutes, Babylon Berlin) και η άκρως ταλαντούχα Φριντερίκε Μπεχτ (Hannah Arendt, The Reader).

Αποτελούμενη από μόλις έξι επεισόδια, η σειρά ντεμπουτάρει στο Netflix στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ με τις μέχρι στιγμής – ανεπιβεβαίωτες επίσημα– πληροφορίες, θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος της, με τον ίδιο αριθμό επεισοδίων.

Εν αναμονή λοιπόν λίγο καιρό ακόμα…

Μέχρι τότε: μπορείτε να δείτε το τρέιλερ για μια καλή πρώτη «γεύση»:


Χρήστος Γραβιάς

Related

What's hot? 5681428203544176075

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item