Επίσκεψη κορυφαίων ευρωβουλευτών στη Σερβία και το Κόσοβο

Αποστολή του ΕΚ θα μεταβεί στο Βελιγράδι και την Πρίστινα από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου για να επιθεωρήσει την πολιτική κ...


Αποστολή του ΕΚ θα μεταβεί στο Βελιγράδι και την Πρίστινα από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου για να επιθεωρήσει την πολιτική κατάσταση και να εξετάσει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Σερβία και το Κόσοβο. 

Η επταμελής αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εισηγητή για τη Σερβία David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία) θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, καθώς και βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Σκοπός της επίσκεψης είναι η εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης από κοντά και η επιθεώρηση των σχέσεων της Σερβίας και του Κοσόβου με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαία συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στον οποίο συνδράμει η ΕΕ. 

Στις 29 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, το ΕΚ υιοθέτησε δύο ψηφίσματα σχετικά με τη Σερβία και το Κόσοβο. Σε αυτά, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη σταθερή προσήλωση της Σερβίας στην κατεύθυνση της ένταξής της στην ΕΕ, παρότρυναν ωστόσο τις αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά το κράτος δικαίου, να εντείνουν τη μάχη κατά της διαφθορά και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. 

Σχετικά με το Κόσοβο, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη διακομματικής συναίνεσης και τη συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες για βιώσιμες μεταρρυθμίσεις. Απαίτησαν επίσης μεγαλύτερη προσήλωση στην καταπολέμηση των διαδεδομένων φαινομένων διαφθοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν η άλωση στοιχείων του κράτους, η αθέμιτη πολιτική επιρροή και τα συνεχιζόμενα προβλήματα αναφορικά με την απονομή δικαιοσύνης. 

Και στα δύο ψηφίσματα, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το διάλογο στον οποίο συνδράμει η ΕΕ ως το πλαίσιο για μια συνολική συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Στρέφοντας την προσοχή τους στις πρόσφατες συζητήσεις για μια πιθανή ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η εθνική ομοιογένεια δε θα πρέπει να αποτελεί στόχο στην περιοχή, αλλά και ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα είναι αποδεκτή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας και του Κοσόβου και με προϋπόθεση το σεβασμό της σταθερότητας στην περιοχή και του διεθνούς δικαίου. 

Κατά την επερχόμενη επίσκεψη αναμένεται να συζητηθούν κάποια από τα θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ το Νοέμβριο του 2018 και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. 

Εν αναμονή της επίσκεψης, ο κ. McAllister είπε: "Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ στέλνει δύο αποστολές στα Δυτικά Βαλκάνια - οι οποίες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι τελευταίες για αυτή τη νομοθετική περίοδο. Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να στηρίξουμε τη Σερβία και το Κόσοβο ώστε να χτίσουν ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς οι οποίοι θα τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου και θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας ακμάζουσας κοινωνίας των πολιτών. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να επιτύχουμε σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ όλων των χωρών στην περιοχή, χτίζοντας πάνω στην πρόσφατη επιτυχία όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία. Για εμάς, έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις στη Σερβία και το Κόσοβο, όπως και οι προσδοκίες των πολιτών τους, για αυτό και ερχόμαστε να συναντήσουμε τόσο πολιτικούς ηγέτες όσο και την κοινωνία των πολιτών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο". 

Εκτός από τον David McAllister, η αποστολή του ΕΚ θα αποτελείται από άλλους έξι ευρωβουλευτές: Elmar Brok (ΕΛΚ, Γερμανία), Neena Gill (Σοσιαλιστές, Βρετανία), Arne Lietz (Σοσιαλιστές, Γερμανία), Ryszard Czarnecki (Συντηρητικοί, Πολωνία), Igor Šoltes (Πράσινοι, Σλοβενία - εισηγητής για το Κόσοβο) και Jaromir Kohlicek (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Τσεχία). 

Συνεντεύξεις Τύπου 

Ο πρόεδρος της αποστολής κ. McAllister θα παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις Τύπου: μία στο Βελιγράδι στις 28 Φεβρουαρίου και μία στην Πρίστινα στις 2 Μαρτίου. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εν ευθέτω.

Related

What's hot? 1534735399490251788

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item