Κ. Κούνεβα: Η κρίση επιδείνωσε το προσδόκιμο ζωής στις χώρες της ΕΕ

Ανησυχητικά σημεία επιβράδυνσης στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη διάρκεια της κρίσης στις χώρες της ΕΕ αποκαλύπτει έρευνα του ...Ανησυχητικά σημεία επιβράδυνσης στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη διάρκεια της κρίσης στις χώρες της ΕΕ αποκαλύπτει έρευνα του ΟΟΣΑ. 

Το θέμα φέρνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει η Κ. Κούνεβα στην ερώτηση, οι ερευνητές του ΟΟΣΑ συνέκριναν την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής την περίοδο 2011-2016 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, 2006-2011, και διαπίστωσαν αξιοσημείωτη επιβράδυνσή του, μαζί με αντίστοιχη επιδείνωση στη θνησιμότητα. Το 2015, μάλιστα, καταγράφηκε καθαρή μείωση του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ για πρώτη φορά μετά πολλές δεκαετίες. 

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της προς την Κομισιόν η Κ. Κούνεβα, η επιβράδυνση στη βελτίωση του προσδόκιμου είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και στους πολίτες άνω των 65 ετών. Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει – κι αυτό ρωτά την Κομισιόν η Κ. Κούνεβα- είναι ποια είναι η επίδραση των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στις δαπάνες υγείας και πρόνοιας στις αρνητικές αυτές εξελίξεις, πράγμα που απασχόλησε και τους ερευνητές του ΟΟΣΑ. 

Το κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Επίδραση της λιτότητας στην επιβράδυνση του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του ΟΟΣΑ [1], την περίοδο της κρίσης στις χώρες της ΕΕ παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη επιβράδυνση στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αντίστοιχη επιδείνωση καταγράφηκε και στη θνησιμότητα. Οι ενδείξεις είναι πιο ανησυχητικές για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, ενώ το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες που καταγράφηκε καθαρή μείωση στο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ. 

Οι επιστήμονες του ΟΟΣΑ συνέκριναν τα στοιχεία της περιόδου 2011-2016 με αυτά της προηγούμενης πενταετίας, 2006-2011. 

Αν και οι μελετητές του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η ανησυχητική εξέλιξη αποδίδεται σε πολλές αιτίες, εξέτασαν ιδιαίτερα την πιθανή επίπτωση της λιτότητας και των περικοπών στις δαπάνες υγείας και πρόνοιας που εφήρμοσαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Έχει υπόψη τα στοιχεία για την επιβράδυνση του προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ και πώς τα αξιολογεί; 

2. Έχει ερευνήσει την επίδραση της λιτότητας στις αρνητικές αυτές εξελίξεις και πώς σκέπτεται να τις αντιμετωπίσει;

Related

ΣΥΡΙΖΑ 3879701679331190215

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item