Αγαπητέ πελάτη, έχεις γράμμα από τον barista της καρδιάς σου…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ  Έρχονται Άγιες μέρες και δεν ξέρεις τι καλή πράξη να κάνεις για να εξιλεώσεις τον αμαρτωλό εαυτό σου;...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 

Έρχονται Άγιες μέρες και δεν ξέρεις τι καλή πράξη να κάνεις για να εξιλεώσεις τον αμαρτωλό εαυτό σου; Ψάχνεις να βρεις τον τρόπο να αποκτήσεις μια θέση στον Παράδεισο; Είμαι εδώ για σένα. Ο μπουφετζής της καρδιάς σου. Ένας άνθρωπος που κάθε μέρα συναντάς, ενδεχομένως και ο πρώτος που θα πεις καλημέρα (ή και όχι) και καλό θα ήταν, να μάθεις λίγο και τι γίνεται στον δικό του κόσμο πριν αποφασίσεις να συμπεριφερθείς όπως συνήθως κάνεις. Ξεκινάμε:

1. Καλημέρα. Πες την κι ας πέσει χάμω

Παλικάρι μου όμορφο ή κοπέλα μου σικάτη. Σε καταλαβαίνω. Έχεις ασπαστεί τη λογική «αν δεν πιω καφέ μη μου μιλάτε». Ναι αυτό το καφετί πικρό υγρό είναι η κηροζίνη που κινεί τον οργανισμό σου και αν δε στάξει μέσα σου (απαπά πρόστυχος), από το στόμα σου βγαίνουν μόνο άναρθρες κραυγές. Επειδή λοιπόν αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του να επικοινωνήσεις στην αρχή της ημέρας σου, διάβασε την αλήθεια. Από τη στιγμή που μπορείς να συνδυάσεις τις λέξεις «φρέντο», «εσπρέσο» και «μέτριο», σίγουρα μπορείς να πεις και μια καλημέρα πιο πριν. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι ευγένεια. Εφάρμοσέ τη μπας και κινηθεί καλύτερα ετούτος ο ντουνιάς. 

2. Μάθε να ζητάς ό, τι πίνεις σωστά. 

Υπάρχει μια αλληλουχία σε αυτόν τον κόσμο. Κάποιες προτεραιότητες και σωστοί συνδυασμοί. Πως τα γεμιστά ταιριάζουν με τη φέτα, ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά και οι μπάμιες με τίποτα γιατί είναι αηδία; Ε, έτσι ακριβώς (ούτε καν) χρειάζεται και μια σωστή σειρά στο πως ζητάς τον καφέ σου. Ξεκάθαρα ο εσπρέσο μέτριος φρέντο είναι ο ίδιος με τον φρέντο εσπρέσο μέτριο, αλλά σκέψου με ποια εκ των δύο σειρά δεν έπαθες ανεύρισμα διαβάζοντάς την… Σεβάσου πέντε πράγματα και μάθε επιτέλους να ζητάς σωστά ό, τι πίνεις. Φαντάζομαι, όταν πας στον ψήστη του σουβλατζίδικου δε ζητάς μια ντομάτα τυλιχτή με μέσα πίτα, γύρο, τζατζίκι και αλάδωτη…; Συμμορφώσου. 

3. Αποφάσισε γρήγορα. 

Ξεκάθαρα εκ διαμέτρου αντίθετη κατηγορία με την πρώτη. Είναι ο τύπος-τύπισσα που θα σου βγάλει την ψυχή μέχρι να σου πει τι θέλει. Οκ, ενδεχομένως να παίρνεις πρώτη φορά καφέ (WTF), ίσως και να διάβασες κάποιο βιβλίο αυτοβελτίωσης (έλεος) και να θες να κάνεις τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΛΑΓΗ (ΠΑΣΟΚάρα δυνατή) στη ζωή σου. Αποφάσισε όμως σε ικετεύω. Το να κοιτιόμαστε μεταξύ μας για κανένα δίλεπτο με το χέρι στο πιγούνι σα να ετοιμαζόμαστε για ματ ή ροκέ στο σκάκι, μόνο εκνευρισμό προσθέτει σε μένα και σε σένα σίγουρα λίγα παραπάνω αρνητικά vibes απ’ όσα μπορείς να αντέξεις. 

4. Μη βιάζεσαι. 

Αγαπητέ πελάτη, πρέπει να αντιληφθείς ένα βασικό πράγμα. Οτιδήποτε ζητήσεις και δεν είναι έτοιμο στο ψυγείο να το πιάσω και να στο δώσω στο χέρι, έχει μια διαδικασία παρασκευής. Δεν είναι δυνατόν 10 δευτερόλεπτα μετά την παραγγελία σου να με ρωτάς με ύφος χιλίων καρδιναλίων «έτοιμο;». Το γάλα πρέπει να βράσει ή να παγώσει, η μηχανή να βγάλει τον καφέ και αυτός με τη σειρά του να ανακατευθεί ή να χτυπηθεί. Αυτά δεν γίνονται μόνα τους, μάντεψε ποιος τα κάνει. Επομένως κάτσε ήσυχος στη σειρά σου και, πίστεψέ με, θα σε εξυπηρετήσω όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί γι’ αυτό πληρώνομαι. 

5. Κάνεις δίαιτα ή όχι;

Αχ… Πονεμένο κεφάλαιο. Ειλικρινά εσύ που ανήκεις σε αυτή την κατηγορία (ξέρεις ποιος είσαι) είσαι σαν τον «οικονόμο» άνθρωπο που ξοδεύει σε ένα κάρο άχρηστα πράγματα τα λεφτά του και είναι «σφικτός» στο να δώσει 10 cents παραπάνω για να πάρει μια πιο γευστική μάρκα μακαρόνια και τη βγάζει ζυμαρικά τελευταίας διαλογής. Μάντεψε. Το να σου βάζω 8 κουταλιές κρέμα ή μισό μπουκάλι σαντιγί στον καφέ, δεν τον κάνει «διαίτης» επειδή βάζεις μέσα στέβια ή ζαχαρίνη ή αφρολέξ. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, υποτιμάς τη νοημοσύνη μου και στην τελική γελάει ο κόσμος. Αν δε σε πειράζει, keep walking…

6. Η απλότητα είναι ευτυχία

Μινιμαλισμός. Less is more, simplicity is the best και άλλα όμορφα τσιτάτα που χρησιμοποιούν όλοι στο χωρίο μου (νοτ). Απλά υπολόγισε πόσα προβλήματα έχεις στο κεφάλι σου κάθε μέρα που φεύγεις από το σπίτι σου. Είμαι σίγουρος πολλά. Ε, επειδή κι εγώ άνθρωπος είμαι έχω τόσα συν ένα ακόμα όμως κάθε… πολύ συχνά. Να θυμάμαι έναν καφέ σιδηρόδρομο που μου παρήγγειλες. Το να πίνεις διπλό καπουτσίνο ντεκάφ, με το αφρόγαλα χωρίς αφρό και χλιαρό, με 3.5 κουταλιές μαύρη ζάχαρη και μισή εσάνς κανέλλας πριν την τριμμένη καρύδα που θα τον «σβήσεις», δε σε κάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ξέρουμε τι σε κάνει, αλλά δεν μου επιτρέπεται να το γράψω. Όταν το αγαπημένο σου ρόφημα θα το εκφράζεις μέσα σε 3 έως 4 λέξεις, θα έχεις κερδίσει έναν φίλο και σίγουρα πολλή θετική ενέργεια για να συνεχίσεις την ημέρα σου (καρδούλα). 

7. Πριν παραγγείλεις, δες τι καιρό κάνει έξω. 

Κυρίως χειμερινό tip. Αλλά οι καλοί τρόποι και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι παντός καιρού. Είσαι στη δουλειά ή στο σπίτι και σου κάνει κέφι να πιείς τον καφέ σου. Είμαι σίγουρος πως είναι πολύ δύσκολο να βράζεις λίγο νερό και να ανακατέψεις κόκκους στιγμιαίου με λίγη ζάχαρη ώστε να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου. Πρέπει να τον παραγγείλεις απ’ έξω. Αφού θα το κάνεις και δεν μπορεί καμία δύναμη να σε σταματήσει, άνοιξε το παράθυρο και δες αν βρέχει. Ή ακόμα χειρότερα, αν σε ειδοποιήσει το μαγαζί ότι λόγω κακοκαιρίας είτε θα αργήσει η παραγγελία είτε δε θα ξεκινήσει καν μέχρι να κλείσουν οι ουρανοί, ζήτα ένα συγγνώμη και μην ωρύεσαι επειδή δε θα απολαύσεις τις υπερπολύτιμες  γουλιές σου. Η «πάπια» που θα στον έφερνε με κίνδυνο της ζωής της, έχει δικαίωμα στην σωματική της ακεραιότητα. 

Επτάλογος σωστής συμπεριφοράς λοιπόν προς τον χώρο του καφέ, αριθμός ίσος με τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας κατά την οποία πολλοί νηστεύουν αλλά δυστυχώς μόνο από τροφές. Όταν αρχίσουν να στερούνται και συμπεριφορές που ξεκάθαρα δεν οδηγούν σε κάτι ιδανικό και παραδεισένιο, θα πάει ένα βήμα μπροστά η ανθρωπότητα. 

Καλές Γιορτές σε όλους. 

Γιώργος Αναγνώστυ

Related

What's hot? 368816221952229885

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item