Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: "Εθνικό στοίχημα η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Η αποδυνάμωση των κραυγών του λαϊκισμού είναι το βασικό διακύβευμα στις προσεχείς ευρωεκλ...
http://www.thecolumnist.gr/2019/05/blog-post_2.html
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Η αποδυνάμωση των κραυγών του λαϊκισμού είναι το βασικό διακύβευμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, όπως επισημαίνει η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε συνέντευξή της στο "The Columnist" τονίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες ψηφίζουν για μια Ελλάδα δυνατή μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη. Χαρακτηρίζει φίλο της Ελλάδας τον Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο της ΝΔ εντός του ΕΛΚ στην υπόθεση Όρμπαν.
Στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, η τέως βουλευτής Β΄ Αθηνών σημειώνει την ανάγκη να ενισχυθεί η "ψηφιακή νοημοσύνη" όλων των πολιτών ενώ ξεχωριστή αναφορά κάνει στην τεχνολογία blockchain η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να οδηγήσει τους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες στο κέντρο της Ψηφιακής Ευρώπης.
Τέλος, με αφορμή την πρωτοβουλία της ΕΕ Women In Digital Declaration προτάσσει την ανάγκη να αρθούν οι ψηφιακοί αποκλεισμοί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
- Τι διακυβεύεται στις προσεχείς ευρωεκλογές και πού πιστεύετε ότι θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα για τη ΝΔ;
Α.Μ.Α.: "Στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε για μια Ελλάδα ασφαλή και δυνατή μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη. Γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Το ευρωπαϊκό διακύβευμα συνδέεται άρρηκτα με το εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα και αφορά στην αποδυνάμωση των κραυγών του λαϊκισμού.
Η ατζέντα είναι κοινή, όπως και οι αποφάσεις. Το να κερδίσουμε παραδείγματος χάριν τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, περνάει μέσα από την Ευρώπη. Οι μάχες που έχει η Ελλάδα μπροστά της, ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, περνούν επίσης μέσα από την Ευρώπη. Το ίδιο και τα θέματα οικονομίας και το μεταναστευτικό.
Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών την ημέρα των εκλογών. Στις επικείμενες Ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή ή χαλαρή ψήφο. Και αυτό διότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων, για να μπορέσει η πατρίδα μας να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και να αποκτήσει ξανά στην Ευρώπη τη θέση που της αξίζει."
- Τί μπορεί να περιμένει η χώρα μας από μία ενδεχόμενη προεδρία Βέμπερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Α.Μ.Α.: "Στην Ευρώπη λαμβάνονται στρατηγικές αποφάσεις και δίνονται κρίσιμες μάχες για τα εθνικά μας συμφέροντα, που επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας όσο και το μέλλον των παιδιών μας. Στη Νέα Δημοκρατία χτίζουμε ήδη συμμαχίες και είμαστε σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συμμεριζόμενοι από κοινού το όραμα για την Ευρώπη της καινοτομίας, της ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών για όλους και της αλληλεγγύης.
Μια από αυτές τις συνεργασίες είναι και με τον κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι φίλος της Ελλάδας. Τάσσεται ανοιχτά υπέρ της προστασίας και της φύλαξης των ελληνικών συνόρων με ευθύνη της Ευρώπης, συμμερίζεται και στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και έχει συνταχθεί με το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι ώστε να υπάρξει δραστική μείωση των φόρων στη χώρα μας.
Η έντιμη και γενναία στήριξη του κ. Βέμπερ στο οικονομικό μας πρόγραμμα είναι πολύ κρίσιμη, γιατί το οικονομικό μας πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το επενδυτικό μας σχέδιο, είναι αυτό που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί γρήγορα και προς όφελος όλων των πολιτών."
- Ποιες είναι οι ευθύνες των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη; Το ΕΛΚ, για παράδειγμα, επί οκτώ χρόνια σιωπούσε απέναντι στην πολιτική του κ. Όρμπαν.
Α.Μ.Α.: "Η Νέα Δημοκρατία ήταν το πρώτο από τα μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που δημόσια ζήτησε να ληφθούν μέτρα και να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις στο κόμμα του κ. Όρμπαν. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, ζήτησε να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η πρότασή μας έγινε δεκτή και αυτή η απόφαση επικυρώθηκε επίσημα από το ΕΛΚ. Αποδεικνύουμε, έτσι, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση σε ζητήματα που αφορούν σε αρχές και αξίες, στην επιβολή του κράτους δικαίου και στη διάκριση των εξουσιών. Δίνουμε ταυτόχρονα άλλη μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επιχειρούν να ταυτίσουν τη Νέα Δημοκρατία με τα άκρα."
- Έχετε δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να εισέλθει στη νέα ψηφιακή εποχή με μια συνολική αναδιάταξη της ψηφιακής στρατηγικής της. Ποιο είναι το περιεχόμενό της και πώς συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη;
Α.Μ.Α.: "Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η εξέλιξη των τεχνολογιών αιχμής, προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες στην οικονομία και την κοινωνία. Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας είναι η ταχεία αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων του έμψυχου υλικού και των υποδομών που υπάρχουν, για να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η οποία θα συμβάλει στη γενική ευημερία της πατρίδας μας, αλλά και της Ένωσης στην οποία ανήκουμε.
Μέσω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αναδεικνύεται μια νέα οικονομία και ως εκ τούτου, ένας νέος κόσμος εργασίας. Αυτόν τον νέο κόσμο δεν έχουμε, ως χώρα, το περιθώριο να τον αγνοήσουμε, αλλά πρέπει να συνοδεύσουμε τον μετασχηματισμό που συντελείται, με τις κατάλληλες πολιτικές που θα μετριάσουν τυχόν αρνητικές του συνέπειες και θα πολλαπλασιάσουν τις θετικές. Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η μεταφορά τεχνολογίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στη χώρα μας, παραμένει περιορισμένη.
Γι' αυτό προτεραιότητές μας στη Νέα Δημοκρατία είναι να αρθούν πολύ γρήγορα τα εμπόδια και να οικοδομηθεί ένα καλά οργανωμένο, ευνοϊκό ρυθμιστικό και θεσμικό πλαίσιο, με κίνητρα για την καινοτομία, τους επενδυτές και το ανθρώπινο δυναμικό, με δεξιότητες ευθυγραμμισμένες στις ανάγκες της αγοράς, καθώς και να γίνει στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και να διασυνδεθούν οι ακαδημαϊκοί φορείς με τον πραγματικό κόσμο και ιδίως με το χώρο της τεχνολογίας. Στη μελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας, θα γίνει στη βάση μιας κεντρικής και οριζόντιας πλατφόρμας, η οποία θα καθορίζει όλες τις επιμέρους πολιτικές και αιχμή του δόρατος της ψηφιακής πολιτικής θα είναι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός. Η μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή είναι εθνικό στοίχημα επιβίωσης."
- Στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες από τις βασικές είναι 31% ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο μερίδιο είναι 22%. Ποια είναι η σημασία της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος;
Α.Μ.Α.: "Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η προετοιμασία της κοινωνίας για τις μείζονες αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, παραμένει περιορισμένη όπως καταδεικνύουν όλοι οι σχετικοί δείκτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2018, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 27η στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ και συνεχίζει να ανήκει στην ομάδα των χωρών με χαμηλές επιδόσεις.
Η συζήτηση σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για την καλύτερη διαχείριση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα έπρεπε να μονοπωλεί σήμερα τον δημόσιο βίο. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, απέναντι στις προκλήσεις αυτές απέχει αδικαιολόγητα, λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας, τη στιγμή που σημειώνεται σημαντική κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Νέα Δημοκρατία σε πλήρη ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα του ΕΛΚ για την "Ψηφιακή Κοινωνία", έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αναδιάταξης της ψηφιακής στρατηγικής για την οικονομία, την κοινωνία και τη βιομηχανία. Προτείνει ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα, όπως: την καλλιέργεια ήπιων (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική δουλειά) και ψηφιακών δεξιοτήτων (χρήση υπολογιστών, ψηφιακή επικοινωνία, ασφαλής χρήση διαδικτύου), την απόκτηση πιστοποιητικού βασικών γνώσεων Πληροφορικής μέχρι την Α’ Λυκείου, την ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού και την καθιέρωσή του από το Γυμνάσιο, με στόχο την ανάδειξη των κλίσεων και των δεξιοτήτων όλων των μαθητών, τη διασύνδεση των Ανώτατων Ιδρυμάτων με την αγορά και την επιχειρηματικότητα, καθώς και πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια άνεργους, κάτω των 35 ετών. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ενίσχυση της «ψηφιακής νοημοσύνης» όλων των πολιτών, όλων των ηλικιών."
Από το Ευρωκοινοβούλιο μπορούμε να διαπραγματευθούμε κονδύλια που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια, κατά την κ. Ασημακοπούλου |
- Σύμφωνα με τη Eurostat, 4 από τις 20 πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης βρίσκονται στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια;
Α.Μ.Α.: "Για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια, χρειάζεται να αναβαθμιστούν οι υποδομές της, οι δικτυακές υποδομές, οι ενεργειακές υποδομές και οι λιμενικές υποδομές (πάσης φύσεως terminals). Επίσης, χρειάζεται να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία-κτηνοτροφία και τη μεταποίηση. Η Ευρώπη έχει ήδη αποφασίσει τη «στροφή στην ποιότητα», που είναι και η μεγάλη ελπίδα της ελληνικής περιφέρειας στους τομείς αυτούς. Από το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούμε να προτείνουμε, να διαπραγματευθούμε και να προωθήσουμε κονδύλια που πηγαίνουν σε τομείς μεγάλης προστιθέμενης αξίας, στις υποδομές, στη γεωργία –κτηνοτροφία και στη μεταποίηση, ώστε να μη χάνονται ευκαιρίες για τη χώρα μας, όπως συμβαίνει σήμερα. Για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους, ικανούς ανθρώπους και να προχωράμε μεθοδικά, βήμα-βήμα από την αρχή ως το τέλος. "
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει, μέχρι στιγμής, 141 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα σχετιζόμενα με την τεχνολογία του Blockchain. Ποιες ευκαιρίες αλλά και ποιους κινδύνους διαβλέπετε σε αυτόν τον τομέα;
Α.Μ.Α.: "Η τεχνολογία blockchain είναι μια πραγματική ευκαιρία για το μέλλον της Ευρώπης. Δημιουργεί συνθήκες που μπορούν να ωφελήσουν την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Μπορεί να είναι μια λύση που πολλαπλασιάζει τα οφέλη παραγωγικών τομέων όπως η γεωργία, η αλιεία και η ναυτιλία. Τομείς, οι οποίοι παραδοσιακά συνδράμουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μπορεί, επίσης, να είναι μια λύση για να μετασχηματίσουμε ψηφιακά διαδικασίες χρονοβόρες για τους Έλληνες, όπως το κτηματολόγιο, η σύναψη συμβολαίων και οι δημόσιες υπηρεσίες. Είναι μια μορφή τεχνολογίας που με σωστό συντονισμό και επαρκείς επενδύσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να οδηγήσει τους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες στο κέντρο της Ψηφιακής Ευρώπης."
- Πρόσφατα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μία κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία, γνωστή ως Women In Digital Declaration. Ποια είναι η άποψή σας για τη θέση των γυναικών στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, με δεδομένο ότι αποτελούν μόλις το 17,2% των εργαζομένων του κλάδου στην ΕΕ;
Α.Μ.Α.: "Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το χάσμα των φύλων ξεκινάει νωρίς στο σύστημα εκπαίδευσης, αναφορικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Το χάσμα διογκώνεται και βαθαίνει ακόμα περισσότερο στην ανώτατη εκπαίδευση και βεβαίως, είναι εμφανέστατο στον επαγγελματικό στίβο, ο οποίος ανδροκρατείται.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκαλύπτει ότι οι χώρες που αποτελούν πρότυπα για τον ισότιμο καταμερισμό των πόρων μεταξύ γυναικών και ανδρών, ανεξαρτήτως του επιπέδου των πόρων τους, αποδίδουν καλύτερα από εκείνες που δεν ενεργούν ανάλογα.
Θεωρώ ότι καθώς τα επαγγέλματα απαιτούν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του ανενεργού πληθυσμού, ειδικότερα των γυναικών. Ειδικά στην Ελλάδα, της μεγάλης ανεργίας, όπου οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας που απαιτούν επιστημονικές και τεχνικές δεξιότητες, έφτασε η ώρα για να δώσουμε περισσότερο χώρο και να αφιερώσουμε περισσότερους πόρους για την άρση των ψηφιακών αποκλεισμών προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας μας."