Μία ολοκληρωτική και καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα λίγες μόλις ώρες μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα λίγες μόλις ώρες μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν προκάλεσε δα και τόση έκπληξη στους Έλληνες ψηφοφόρους. Ήταν κοινό μυστικό ότι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, εκτός από τον δικό της αυτοτελή χαρακτήρα, αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο έναν "αγώνα προετοιμασίας" ενόψει των εθνικών αρχαιρεσιών που θες τώρα, θες τον Οκτώβρη, βρίσκονταν ούτως ή άλλως καθ' οδόν.

Η διαφορά με την οποία επικράτησε η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και μαρτυρά επί της ουσίας το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε έναν μήνα (και κάτι μέρες δεδομένου ότι πάμε για τις 7 Ιούλη) φαντάζει πέρα έως πέρα αφύσικο να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας το χαμένο έδαφος. Ένα έδαφος που απώλεσε η ίδια του η κυβέρνηση, με τις δικές της πρακτικές και τη δική της συμπεριφορά.

Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να συγκρατούν τον ενθουσιασμό τους, προσέχοντας να μην πέσουν στην παγίδα της αλαζονείας η οποία χαρακτήριζε πολλά στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά πλέον ότι το παιχνίδι παίζεται πια από εκείνους. Το ζήτημα ωστόσο είναι εάν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που λογικά θα σημάνει και το αποτέλεσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών, αποτελεί όντως μία νίκη της ΝΔ κι όχι απλά μία καθαρή και ταπεινωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι διαφορετικό το ένα με το άλλο. Πάρα πολύς κόσμος δεν ήθελε τίποτα λιγότερο από το να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί από αυτούς δεν νοιάστηκαν καν για το ποιος είναι ο αντίπαλός του και ποιο είναι το δικό του σχέδιο για το μέλλον. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν "να φύγουν αυτοί". Αρκετοί ψηφοφόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη έπραξαν με βάση αυτό το σκεπτικό. Και διερωτώμαι, εάν αυτό μπορεί όντως να χαρακτηριστεί σαν μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Εν πάσει περιπτώσει, η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε. Πεντακάθαρα και με ηχηρό τρόπο. Απογοήτευσε τον κόσμο, τον προκάλεσε εν πολλοίς, κι εκείνος τον τιμώρησε την Κυριακή. Η διαφορά των 10 μονάδων είναι ξεκάθαρα δικό του "επίτευγμα". Το σκηνικό πλέον είναι τρομακτικά δύσκολο να αλλάξει, ειδικά από τη στιγμή που πολύς κόσμος το μόνο που θέλει είναι να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Τσίπρα. Μία κυβέρνηση η οποία εν τέλει δεν είχε πρόβλημα μονάχα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξ αιτίας του "Μακεδονικού", αλλά έχασε τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα όσο κυρίως την υποστήριξη των νέων, που αποτελούσαν βασική δεξαμενή ψηφοφόρων για το κυβερνών κόμμα.

Από όλη αυτή την τακτική του Έλληνα ψηφοφόρου "να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ" χαμένο ίσως βγει το ΚΙΝΑΛ, καθώς, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό αυτήν τη στιγμή κόμμα που μπορεί να διώξει την κυβέρνηση Τσίπρα, πολλοί θα επιλέξουν να ρίξουν την ψήφο τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά στη Φώφη Γεννηματά. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, που λένε. Παρόλα αυτά όμως το ΚΙΝΑΛ έχει αρκετό δρόμο να διαβεί. Μπορεί να καθιερώνεται σαν τρίτη πολιτική δύναμη, την ώρα που τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποχώρησαν (με την άνοδο Βελόπουλου, βέβαια), ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει τις επιδόσεις των Ευρωεκλογών του 2014.

Εν κατακλείδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει έχοντας τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ σαν έναν από τους... καλύτερους παίκτες του. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, ο οποίος φαντάζει πλέον εφικτός έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, αν δεν συμβεί αυτό, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Ίδωμεν. Λίγη υπομονή ακόμη...

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 458204615526125360

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item