Η ειδοποιός διαφορά ταξιδιώτη και τουρίστα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Ολοκληρώνοντας ένα πολύ όμορφο ταξίδι στην Πάρο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αισθάνομαι πλήρης κα...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Ολοκληρώνοντας ένα πολύ όμορφο ταξίδι στην Πάρο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αισθάνομαι πλήρης και χορτάτος. Όχι απλά διότι ξέφυγα από τη ρουτίνα, τα προβλήματα της καθημερινότητας, όχι επειδή διασκέδασα, αλλά επειδή έκανα τις διακοπές μου όπως ακριβώς τις ήθελα, όπως ακριβώς τις είχα ανάγκη, όπως ακριβώς με εκφράζουν.

Περπατώντας και χαζεύοντας τον κόσμο γύρω μου συνειδητοποίησα για ακόμη μία φορά ότι οι επισκέπτες σε ένα μέρος μπορούν ευρέως να χωριστούν σε δύο ξεχωριστές μεγάλες κατηγορίες: τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κανείς, μόνο κατακριτέο δεν είναι. Το να περνάς τις διακοπές σου με τον τρόπο που εσύ αισθάνεσαι ότι σε κάνει καλά, είναι αρκετό για να επιλέξεις τον δρόμο που επιθυμείς. Εξάλλου, ουκ ολίγοι όπως ο γράφων έχουν περάσει από διαφορετικά στάδια προσέγγισης ενός ταξιδιού.

Η βασική διαφορά που εντοπίζεται είναι κυρίως ως προς την διάθεση για εξερεύνηση. Το να βρεθείς σε ένα εντελώς καινούργιο μέρος, το οποίο ποτέ σου δεν έχεις επισκεφθεί, κρύβει πολλούς θησαυρούς. Αρκεί να τους ψάξεις. Ο ταξιδιώτης παίρνει ενεργητικό ρόλο, διαβάζει καλά την περιοχή και στη συνέχεια την ξεψαχνίζει για να ζήσει την απόλυτη εμπειρία, χωρίς να περιορίζεται απλά στη λήψη φωτογραφιών. Ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου τα social media και οι vloggers έχουν την τιμητική τους, πολλοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν σε ένα μέρος απλά και μόνο για να φωτογραφηθούν πλάι σε δημοφιλή σημεία, έχοντας επί της ουσίας παθητική στάση. Αυτοί είναι εν πολλοίς οι λεγόμενοι τουρίστες.

Για τους ντόπιους μίας περιοχής, οι τουρίστες δεν είναι και η καλύτερη παρέα για εκείνους. Τουναντίον, οι ταξιδιώτες έχουν πάντα διαφορετική αντιμετώπιση. Διότι για εκείνους, η περιοχή δεν είναι χώρος διασκέδασης κι εκμετάλλευσης, παρά χώρος εξερεύνησης και αληθινού ενδιαφέροντος, με παράλληλη διάθεση για υιοθέτηση της τοπικής κουλτούρας στο διάστημα του ταξιδιού. Ο ταξιδιώτης θέλει να μάθει πώς ζουν οι Παριανοί. Ο τουρίστας θέλει απλά να ανεβάσει το story του στην Πούντα.

Η παγίδα στην κατηγοριοποίηση αυτή είναι σαφώς μεγάλη. Μπορεί ο ταξιδιώτης να έχει τη δική του αίγλη, αλλά ίσως δεν έχει ζήσει ορισμένες σπουδαίες εμπειρίες ενός τουρίστα. Η κουβέντα είναι μεγάλη και οδηγεί σε αδιέξοδο, ωστόσο έχοντας πλέον περάσει και από τα δύο αυτά στάδια, κατανοώ πως ένας τουρίστας βγαίνει σε βάθος χρόνου ηττημένος.

Όπως προανέφερα, ο καθένας ζει το ταξίδι του με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και δεν καλύπτονται από τα ίδια πράγματα. Επιτρέψτε μου όμως να επισημάνω την προσωπική μου γνώμη: η εξερεύνηση ενός μέρους είναι μία διαδικασία μαγευτική και άκρως δημιουργική. Γυρνώντας στη βάση σου με σπουδαίες νέες εικόνες στο μυαλό σου, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι τελικά είχες δίκιο που θυσίασες ένα κοκτέιλ για να ανέβεις στα κατσάβραχα και να απολαύσεις μία μοναδική θέα μέσα στην ησυχία. Για να το ζήσεις, χρειάζεται να το ψάξεις. Γνώμη μου: μην αργείς!

Μάριος Μάντζος

Related

What's hot? 1532191204610176307

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item