Ένα μήνυμα για τους ωκεανούς που γιορτάζουν...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ  Η σαφής άνοδος θερμοκρασίας που επίκειται, μιας και καλοκαιριάζει για τα καλά σιγά-σιγά, δίνει την ευκαιρ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ 

Η σαφής άνοδος θερμοκρασίας που επίκειται, μιας και καλοκαιριάζει για τα καλά σιγά-σιγά, δίνει την ευκαιρία -και την ανάγκη- στους Έλληνες να βγουν στις παραλίες και παράλληλα στην ίδια τη χώρα να αξιοποιήσει για άλλη μία χρονιά το μεγάλο της τουριστικό "όπλο": τις εν πολλοίς μαγευτικές θάλασσές της, που έχουν τον δικό τους, ξεχωριστό χαρακτήρα.

Είναι κοινό μυστικό ότι ζούμε σε μία χώρα η οποία διαχρονικά αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της και βάζει τα χεράκια της για να βγάλει τα υπέροχα ματάκια της. Φαίνεται ότι και στην περίπτωση των ελληνικών θαλάσσιων νερών, συμβαίνει ακριβώς αυτό. Και στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως μας πήραν χαμπάρι.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το γνωστό WWF, δημοσίευσε νέα έκθεση η οποία εκθέτει την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός φαινομένου πάντως που αφορά εν γένει τις χώρες τη Μεσογείο και όχι μόνο την ίδια τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο, 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου – είναι, δηλαδή, σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό. Η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050. Φαντάζει αδιανόητο!

Επειδή όμως πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε τη δική μας καμπούρα και μετά να τη γενικεύσουμε, ας δούμε το εξής: Κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ή διαφορετικά, 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν. Εκτιμάται ότι περίπου 11.500 τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ετησίως, ενώ σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές.

Τα νούμερα σοκάρουν και δικαίως. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία συνεχώς επιδεινώνεται και όσο δεν αλλάζει επί της ουσίας κάτι, θα εξακολουθεί να έχει φθίνουσα πορεία. Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά πληρώνει τις γνωστές της παθογένειες: έλλειψη κατάρτισης, πιέσεις από εμπλεκόμενους φορείς και κακή ενημέρωση των πολιτών.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 50% των προϊόντων που υπάρχει στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι εν τέλει επιμολυσμένα με μη ανακυκλώσιμα απόβλητα, επιβαρύνοντας αυτήν τη σπουδαία για το περιβάλλον διαδικασία.

Σε λίγες ημέρες, θα αρχίσουμε πάλι να πλατσουρίζουμε στα ελληνικά θαλάσσια νερά. Θα υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε τις πιο όμορφες θάλασσες και ανέμελοι καθώς είμαστε δεν θα σκεφτόμαστε επ' ουδενί (όχι ότι το καταλάβαμε και ποτέ) ότι οι ελληνικές θάλασσες δεν έχουν συνάψει κανενός είδους συμφωνία με τον Θεό και την τύχη. Δεν θα είναι για πάντα τόσο όμορφες αν δεν πάρουμε ΕΜΕΙΣ την κατάσταση στα χέρια μας.

Και αυτό πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ. Τόσο από εμάς τους Έλληνες όσο και από όλους όσους ζουν στη Μεσόγειο. Το πρόβλημα έχει φτάσει σε επικίνδυνη φάση και πρέπει να παρέμβουμε άμεσα με δραστικά μέτρα. Τόσο η Πολιτεία όσο κι εμείς ως απλοί πολίτες. Εμείς, μαζί με τις δημόσιες αρχές και φυσικά τις βιομηχανίες (που κάλλιο αργά παρά ποτέ αρχίζουν σιγά-σιγά να ευαισθητοποιούνται) μπορούμε κι επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διαχειριστούμε σωστά τα πλαστικά απόβλητα και να σώσουμε τις θάλασσες από μία καταστροφή που έρχεται.

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό μήνυμα ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Μάριος Μάντζος

Related

WWF 3200903281934167306

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item