Το ΕΚ ζητά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές καταλογίζουν ευθέως ευθύνες σ...


Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι ευρωβουλευτές καταλογίζουν ευθέως ευθύνες στο Nicolás Maduro, ενώ στρέφονται κατά και των «ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών που υπηρετούν το παράνομο καθεστώς του, για την χωρίς διακρίσεις χρήση βίας με σκοπό την καταστολή της διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης και της αποκατάστασης του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα».

Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 455 ψήφους έναντι 85 και 105 αποχές, επαναλαμβάνουν την πλήρη στήριξή τους προς τον «νόμιμο προσωρινό πρόεδρο Juan Guaidó».

Πρόσθετες κυρώσεις

Οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον των κρατικών αρχών που ευθύνονται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή. Οι αρχές της ΕΕ πρέπει να περιστείλουν τις μετακινήσεις των ατόμων αυτών και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις θεωρήσεις διαβατηρίων τους, όπως και των στενότερων συγγενών τους.

Το ΕΚ στηρίζει την υπό εξέλιξη διαδικασία διευκόλυνσης υπό την αιγίδα της Νορβηγίας για να βρεθεί διέξοδος από το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο και χαιρετίζει τη συμφωνία και των δύο πλευρών να ξεκινήσουν διάλογο που θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες προεδρικές εκλογές.

Στη δήλωσή της για τη Βενεζουέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα επεκτείνει τα στοχευμένα μέτρα της εναντίον των υπεύθυνων αρχών εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Αυθαίρετες κρατήσεις, βασανισμοί και εκτελέσεις χωρίς δίκη

Τα μέλη του ΕΚ καταγγέλλουν την κακοποίηση από τα όργανα επιβολής του νόμου και τη βάναυση καταστολή που ασκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Καταδικάζουν επίσης τη χρήση αυθαίρετων κρατήσεων, βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων και στηρίζουν τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εκτεταμένα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση

Το ΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες στη Βενεζουέλα: περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, 94% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και 70% των παιδιών δεν πηγαίνουν σχολείο. Εφιστά επίσης την προσοχή στη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή, καθώς, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ εξαίρει τις προσπάθειες και την αλληλεγγύη των γειτονικών χωρών, ιδίως της Κολομβίας, του Ισημερινού και του Περού, ζητώντας από την Επιτροπή να συνεχίσει να συνεργάζεται με αυτές τις χώρες.

Related

What's hot? 5412122432851839853

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item