Ευρωεκλογές 2019: Ρεκόρ συμμετοχής με κινητήρια δύναμη τους νέους

Τα αποτελέσματα της μετεκλογικής δημοσκοπικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία είναι από τις πληρέστερες ποσοτικές έρευνες για τι...


Τα αποτελέσματα της μετεκλογικής δημοσκοπικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία είναι από τις πληρέστερες ποσοτικές έρευνες για τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Εκλογές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην προσέλευση της νέας γενιάς στις κάλπες σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερος αριθμός από νέες και νέους πολίτες κάτω των 25 ετών (αύξηση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες) καθώς και από την ηλικιακή ομάδα 25–39 (κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες) προσήλθε στις κάλπες σε σύγκριση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η συνολική συμμετοχή έφτασε το 50,6%, το οποίο είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό από το 1994. Σε 19 κράτη μέλη παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες σε σύγκριση με το 2014, ειδικά στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία, καθώς και στη Σλοβακία και στην Τσεχία, όπου η συμμετοχή κυμαίνεται παραδοσιακά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, πτώση του ποσοστού συμμετοχής παρατηρήθηκε μόνο σε οκτώ χώρες, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξεπέρασε τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική σε πέντε κράτη μέλη: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

"Η σημαντικότατη αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου δείχνει ότι οι πολίτες, ειδικά η νέα γενιά, ενδιαφέρονται για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο δυνατή όταν ενεργεί ενωμένη για να απαντήσει στις ανησυχίες τους", σχολίασε ο Πρόεδρος του νεοεκλεγέντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Το Brexit έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς 22% των ερωτηθέντων το ανέφεραν μεταξύ των παραμέτρων που επηρέασαν την απόφασή τους να ψηφίσουν, "τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό".
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019 παρακινήθηκαν επίσης από το αίσθημα δημοκρατικού καθήκοντός τους, την ολοένα και ισχυρότερη πεποίθηση ότι η ψήφος τους μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, καθώς και την αυξημένη στήριξή τους για την ΕΕ. Κατά μέσο όρο (σε επίπεδο ΕΕ) η έρευνα καταδεικνύει την οικονομία και την ανάπτυξη (44%) και την κλιματική αλλαγή (37%) ως τις κύριες παράμετροι τις αποφάσεις των ψηφοφόρων. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία (37%), ο τρόπος που η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργεί στο μέλλον (36%) και η μετανάστευση (34%). Αν και η οικονομία ήταν το πιο σημαντικό θέμα για τους ψηφοφόρους σε 16 κράτη μέλη, η κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σε οκτώ συνολικά χώρες.

"Σε αυτές τις εκλογές είδαμε αυξημένους αριθμούς νεότερων, πιο φιλικών προς την ΕΕ και πολιτικά ενεργών ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Το φαινόμενο αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ισχυροποιεί τη θέση των βουλευτών του κατά τη διαδικασία έγκρισης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και για τον έλεγχο του έργου της τα επόμενα πέντε χρόνια", είπε ο David Sassoli.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) συνολικά στις 28 χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, αριθμός ο οποίος δεν είχε καταγραφεί από το 1983. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%) συμφωνούν επίσης ότι η φωνή τους "μετράει" στην ΕΕ, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση επτά μονάδων σε σύγκριση με το διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019, ενώ αποτελεί και το θετικότερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο δείκτη από το 2002.

Όσον αφορά το πόσο ενήμεροι είναι οι πολίτες για τις φετινές εκλογές, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θυμάται να βλέπει ή να ακούει μηνύματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ όσων τελικά ψήφισαν (50%), ωστόσο 39% όσων απείχαν δήλωσαν ότι υπέπεσαν στην αντίληψή τους τα καλέσματα του Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή στις εκλογές. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι αυξήθηκε στις εκλογές του 2019 ο αριθμός των πολιτών που ψήφισαν μεταξύ αυτών που δεν ψήφιζαν πάντα ή δεν το συνήθιζαν, καθώς η σχετική αναλογία των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι "ψηφίζουν πάντα" μειώθηκε κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει άμεση συνάρτηση μεταξύ της πεποίθησης των πολιτών ότι η φωνή τους ακούγεται στην ΕΕ και της σημασίας που αποδίδουν στη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές. 

* Η μετεκλογική δημοσκοπική έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε χώρα ως Ευρωβαρόμετρο 91.5, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν 27.464 πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις από την Kantar στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ερωτηθέντες προήλθαν από το γενικότερο πληθυσμό ηλικίας άνω των 15 ετών, ενώ για τις ερωτήσεις που αφορούν τις εκλογές επιλέχθηκαν οι ερωτηθέντες σε ηλικία που μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα (δηλ. 18+, πλην Αυστρίας και Μάλτας όπου το όριο είναι τα 16 έτη και Ελλάδας όπου το όριο είναι τα 17). Τα δεδομένα συνελέγησαν το διάστημα 7 - 26 Ιουνίου2019.

** Για την πλήρη έκθεση, τα αποτελέσματα και τους πίνακες δεδομένων πατήστε εδώ.

Related

What's hot? 3504993208415574599

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item