Πέτρος Κόκκαλης: "Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία"

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  "Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία" επεσήμανε ο Ε...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

"Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία" επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης σε ερώτηση του "The Columnist" για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του InvestEU στην προσπάθεια της χώρας μας να επενδύσει στην πράσινη οικονομία, στο πλαίσιο μίας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή προς τα ΜΜΕ. Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε νέους κανονισμούς που καθορίζουν ποιες επενδύσεις είναι πράσινες και σε ποιους τομείς ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μετατροπή της ΕΤΕ σε Τράπεζα Κλίματος είναι "πολύ σωστή" γιατί συντείνει στη δημιουργία μίας νέας μεγάλης οικονομικής ευκαιρίας. Μιας οικονομικής ευκαιρίας που, κατά τον ευρωβουλευτή, θα προκύψει από ένα επενδυτικό κύμα με το κράτος πρωταγωνιστή. Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή καθώς τις επόμενες 100 μέρες από την τελική επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθεί το νέο ευρωπαϊκό deal το οποίο σε συνδυασμό με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο.

Στο πλαίσιο της γενικής τοποθέτησής του αλλά και των απαντήσεων του σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Κόκκαλης, υποστήριξε ότι "το επιστημονικό δεδομένο είναι ότι θα πρέπει να μειώσουμε την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι το 2030 να τη μειώσουμε στο μισό και να τη μηδενίσουμε το 2050. Αυτό σημαίνει ένα ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και μια πολύ γρήγορη μετάβαση σε μια οικονομία δίχως άνθρακα. Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ότι σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι κάτι που αφορά μόνο τον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά αφορά όλους τους τομείς της ανθρώπινης κοινωνίας από τη δικαιοσύνη μέχρι την εργασία, την τροφή και την ισότητα".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα και την παράλληλη Σύνοδο υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την GUE, την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Αφού χαρακτήρισε "βασίλισσα των fake news" την άρνηση του ανθρωπογενούς της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μαθητική πορεία που γινόταν εκείνη τη στιγμή στο Σύνταγμα υπογραμμίζοντας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μαζική κινητοποίηση των μαθητών σε όλη την Ευρώπη, έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Νομίζω ότι κανείς δε μπορεί ν’ αντισταθεί σε χιλιάδες νέους που βγαίνουν στο δρόμο και φωνάζουν ότι "είμαστε η γενιά της γης, είμαστε η γενιά της αλλαγής".

Σε ερώτηση σχετική με τη δυσκολία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ανέφερε χαρακτηριστικά "Έμεινες με τον μουντζούρη", εξηγώντας ότι δημιουργείται τώρα ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ούτως ώστε οι Περιφέρειες της Ευρώπης οι οποίες βασίζουν την οικονομία τους στον άνθρακα, να μπορέσουν να περάσουν δίκαια και τακτικά στην επόμενη φάση. Για την αντιμετώπιση των συνολικών θεμάτων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε: "βγήκαμε από τα Μνημόνια, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τη δική μας πολιτική και η δική μας πολιτική, σίγουρα η αναπτυξιακή, θα πρέπει να είναι πράσινη" και συμπλήρωσε "Ο + 1,5 βαθμός (σ.σ. άνοδος της μέσης θερμοκρασίας) μπορεί να σημαίνει μείωση 16% στο αγροτικό εισόδημα έως το 2050. Επομένως είναι πράγματα που πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε."

Τέλος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τις δράσεις "ΟΜΑΔΕΣ του ΚΟΣΜΟΥ", στο πλαίσια της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους με σκοπό τον σχηματισμό 17 ομάδων, για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, "οι οποίες μέσα σε βάθος διετίας μέχρι το 2021 θα έχουν επεξεργαστεί προτάσεις για τη χώρα μας, ώστε να πετύχουμε το 2030 να είμαστε -γιατί όχι;- πρωτοπόροι στον κόσμο στην επίτευξη των στόχων."

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 8585663141412831159

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item