Ομιλία Δ. Παπαδημούλη στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μιλώντας εκ μέρους της ...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σχετικά με την κατάσταση εφαρμογής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Νομίζω ότι όλες οι Πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζουν τις προσπάθειες σας αλλά, και απ’ ότι άκουσα μέχρι τώρα από τους προηγηθέντες ομιλητές, κανείς μας δεν είναι ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα που έχουμε δείξει μέχρι τώρα στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Γιατί η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι ένα κομμάτι του οικονομικού εγκλήματος. Και αυτό είναι ολοφάνερο, χωρίς να είναι κανείς ειδικός όταν μερικές δεκάδες ερευνητών δημοσιογράφων ανακαλύπτουν και φέρνουν στη δημοσιότητα σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα μαύρου χρήματος και από εγκληματικές δραστηριότητες που δεν μπορούν να τα ανακαλύψουν και να τα καταπολεμήσουν οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε παραπάνω. Και επειδή τέθηκαν τα θέματα εγώ θα ήθελα να ρωτήσω την εκπρόσωπο της Κομισιόν και τον κ. Κάμπα:
Τί νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να ανεβάσουμε την αποτελεσματικότητα των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών;
Τί πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία;
Τί πρέπει να ενισχυθεί σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους;
Πόσο και πώς πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία των εθνικών κρατών με τα κράτη μέλη;
Και, πώς θα μπορέσουμε να παρακάμψουμε τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών μελών, τα οποία κρατούν καθυστέρηση και βάζουν εμπόδια;
Γιατί είναι μελανό σημείο στην προηγούμενη θητεία η άρνηση του Συμβουλίου να εγκρίνει την περίφημη “μαύρη λίστα”. Αλλιώς, θα καθόμαστε, εδώ, θα συζητάμε και θα συμφωνούμε μεταξύ μας αλλά, τα πράγματα δεν θα προχωρούν.
Τί πρέπει να αλλάξει;
Από εσάς περιμένουμε και προτάσεις και ενέργειες».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Για μένα, το πρώτο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε και, εδώ επανέρχομαι στον τρόπο με τον οποίο συζητήσαμε σήμερα το πρωί είναι η σωστή ενημέρωση. Να υπάρχει ένα πλαίσιο, και υπάρχει ίσως αυτό, αλλά, δυστυχώς δεν υλοποιείται. Πράγματι, τα κράτη μέλη φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη. Τα κράτη μέλη οφείλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Όμως, βέβαια, είναι ένα σημαντικό βήμα να δούμε τι έχει γίνει κατά το παρελθόν. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις. Και αυτά αφορούν όχι μόνο τη νομική εφαρμογή αλλά, και την πρακτική εφαρμογή. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εν μία νυκτί. Χρειάζεται πόρους. Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε επ’ αυτού. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν περάσουμε στον επόμενο γύρο και πριν έχουμε μία σαφή εικόνα. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι αυτό που έχει σημασία αυτή την στιγμή είναι να υπάρξει σωστή εφαρμογή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαδραματίσει τον ρόλο της».

Δείτε το σχετικό βίντεο στο ακόλουθο link: https://youtu.be/4wg6VzpMdJs

Related

What's hot? 2497853356503617115

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item