Απάντηση της Εύας Καϊλή στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αξιοποίηση των αγροτικών κονδυλίων της ΕΕ

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την "ερασιτεχνική ολιγωρία" όπως αναφέρει χαρακτηριστι...



Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την "ερασιτεχνική ολιγωρία" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην αξιοποίηση των αγροτικών κονδυλίων. Πιο συγκεκριμένα: 

Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η απολογητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό κόσμο μετά την αποκάλυψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Εύας Καϊλή ότι εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι Έλληνες αγρότες έμειναν απροστάτευτοι και χωρίς την ασπίδα των κονδυλίων της ΕΕ σε περίπτωση καταστροφής λόγω καιρικών συνθηκών. Τα συγκεκριμένα κονδύλια έμειναν αναξιοποίητα εξαιτίας των ιδεοληπτικών αντιλήψεων.

Αντί να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη στον αγροτικό κόσμο για τον απαράδεκτο ερασιτεχνισμό και την πολιτική τους ακαταλληλότητα που επί μία πενταετία ενώ υπήρχε η μελέτη δεν υλοποίησαν την πολιτική προστασίας στο ΠΑΑ της χώρας, έρχονται να διατυπώσουν δικαιολογίες πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, λες και ήταν παρατηρητές εξουσίας και όχι υπεύθυνοι.

Υπενθυμίζεται ότι, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015, επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε λοιπόν να προβεί είτε το 2015 είτε το 2016, είτε το 2017, είτε το 2018, είτε και το 2019 στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να ενσωματωθούν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν έκαναν όμως τίποτα αφήνοντας την αγροτική πολιτική στον αυτόματο πιλότο.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά "Είναι αυτονόητο ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιεί το σύνολο των χρημάτων που δίνει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας. Βλέπουμε την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση που κάναμε σαν εργαλείο άμεσης βελτίωσης της αγροτικής πολιτικής της χώρας και προσδοκούμε άμεσες λύσεις για τους αγρότες μας που υπέστησαν καταστροφές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια διόρθωσης των κακών κειμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες."

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης με την απάντηση του Επιτρόπου:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-002451/2019 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα: Ενισχύσεις για τους αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν μείωση εισοδημάτων, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του κόστους παραγωγής(ρεύμα, πετρέλαιο, αγροχημικά εφόδια), της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της αστάθειας των χρηματιστηριακών τιμών και των εμπορικών πολέμων.
Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί ο αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από τις κλιματικές μεταβολές, από γεωγραφικούς περιορισμούς και από τις συστημικές ανισορροπίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων.
Επειδή, παράλληλα, οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για τους καταναλωτές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και πληθώρας δραστηριοτήτων που δεν παράγουν εμπορικό κέρδος, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθούν ενισχύσεις από το αποθεματικό κρίσεων που τέθηκε σε ισχύ το 2015, ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσεις που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανομή;
2) Πώς κρίνει η Επιτροπή την ενσωμάτωση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, όπως η ιδιωτική ασφάλιση και τα αμοιβαία κεφάλαια;
3) Θα ενισχυθούν οι πολιτικές αντιστάθμισης εισοδημάτων με θεσμικά εργαλεία της ΚΑΠ, που θα λειτουργούν σαν δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των αγροτών;

EL P-002451/2019 Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.8.2019)

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναλύει την κατάσταση προκειμένου να επιτρέψει υψηλότερα επίπεδα προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο τήρησης της εφαρμοστέας διαδικασίας έγκρισης.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία μπορούν να στηριχθούν  από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηματοδοτική συμμετοχή στα ταμεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών, τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις βαριές οικονομικές ζημίες λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους.  

Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, η πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ.

Related

πολιτική 7490715535844780708

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item