Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της ΕΕ Galileo έφτασε το 1 δισεκατομμύριο χρήστες

Ενόψει της ειδικής εκδήλωσης στην έδρα του GSA στην Πράγα, η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, ...


Ενόψει της ειδικής εκδήλωσης στην έδρα του GSA στην Πράγα, η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Το Galileo παρέχει πλέον υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χρονισμού και πλοήγησης σε 1 δισεκατομμύριο χρήστες έξυπνων τηλεφώνων παγκοσμίως. Το επίτευγμα αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή προσπάθεια για την οικοδόμηση του πλέον επακριβούς συστήματος πλοήγησης στον κόσμο, με τη στήριξη και την προσήλωση του GSA. Είμαι πεπεισμένη ότι η διαστημική μας βιομηχανία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με περισσότερη δουλειά και περισσότερες ιδέες και επενδύσεις στο πλαίσιο του νέου διαστημικού προγράμματος της ΕΕ.».

Από τον Δεκέμβριο του 2016, το Galileo παρέχει τις λεγόμενες «αρχικές υπηρεσίες», οι οποίες ήδη βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων με επακριβή σήματα εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού.

Σήμερα το 95 % των εταιρειών που παράγουν τσιπ δορυφορικής πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τσιπ που υποστηρίζουν το Galileo. Το ορόσημο του «1 δισεκατομμυρίου χρηστών» βασίζεται στον αριθμό των έξυπνων τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το Galileo και πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πραγματικός αριθμός των χρηστών του Galileo είναι υψηλότερος. Στην Ευρώπη, όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν εγκριθεί για την αγορά είναι εξοπλισμένα με το σύστημα eCall, το οποίο χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo για να γνωστοποιεί την τοποθεσία του οχήματος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Από το τρέχον έτος, το Galileo ενσωματώνεται στον ψηφιακό ταχογράφο των φορτηγών, μια συσκευή καταγραφής της ταχύτητας και της απόστασης, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων για τον χρόνο οδήγησης και να βελτιώνεται η οδική ασφάλεια.

Το Galileo παρέχει επίσης τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), η οποία μειώνει σε λιγότερο από 10 λεπτά τον χρόνο που απαιτείται για τον εντοπισμό ατόμου εφοδιασμένου με ραδιοφάρο κινδύνου στη θάλασσα, σε ορεινές περιοχές ή στην έρημο. Με το Galileo, η ακρίβεια του εντοπισμού έχει βελτιωθεί από 10 km σε λιγότερο από 2 km. Στο μέλλον, το σύστημα θα πληροφορεί επίσης το άτομο ότι έρχεται βοήθεια.

Τέλος, το Galileo στηρίζει τις δημόσιες αρχές με την κυβερνητική του υπηρεσία για χρήση σε ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας. Παρέχει μια αξιόπιστη και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία προοριζόμενη για κρατικούς χρήστες κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών ή κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των υπηρεσιών.

Η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως από πλευράς αξίας, είναι ισχυρή και ανταγωνιστική. Για να συμβάλει στη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στο διάστημα, η Επιτροπή πρότεινε ένα διαστημικό πρόγραμμα ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το Galileo είναι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της ΕΕ. Πρόκειται για ένα σύστημα πολιτικής προστασίας, υπό μη στρατιωτικό έλεγχο, το οποίο παρέχει ακριβείς πληροφορίες εντοπισμού θέσης και χρονισμού. Το Galileo έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ευρώπης από άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και τη στρατηγική της αυτονομία ως προς τη δορυφορική πλοήγηση. Η αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα αυτόν θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, θα βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της ως παρόχου ασφάλειας και άμυνας και θα ενισχύσει τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η αυτοματοποιημένη κινητικότητα και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

Το Galileo παρέχει «αρχικές υπηρεσίες» από τον Δεκέμβριο του 2016. Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής «πιλοτικής» φάσης, που προηγείται της «πλήρους επιχειρησιακής» φάσης, τα σήματα του Galileo χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης. Στην πλήρη επιχειρησιακή φάση, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα σήματα του Galileo ανεξάρτητα από άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.

Άλλες διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Copernicus (δωρεάν και ανοικτά δεδομένα γεωσκόπησης της ξηράς, της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής, και για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας), το EGNOS (περιφερειακό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης) και την επιτήρηση και παρακολούθηση του διαστήματος (SST). 

Το νέο διαστημικό πρόγραμμα θα συγκεντρώσει όλες τις υφιστάμενες και νέες διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ σε ένα ενιαίο πρόγραμμα. Θα διατηρήσει τις υπάρχουσες υποδομές και υπηρεσίες και θα εισαγάγει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά για την προώθηση μιας ισχυρής και καινοτόμου διαστημικής βιομηχανίας και τη διατήρηση της αυτόνομης, αξιόπιστης και οικονομικά αποδοτικής πρόσβασης της ΕΕ στο διάστημα.

Το νέο πρόγραμμα εισάγει επίσης ένα ενοποιημένο και απλοποιημένο σύστημα διακυβέρνησης. Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η αύξηση των χρηματοοικονομικών επενδύσεων θα συνοδεύεται από αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε όλες οι διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ να αναπτύσσονται εγκαίρως και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συνολικού προγράμματος. Ο διακυβερνητικός Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) θα εξακολουθήσει, λόγω της απαράμιλλης εμπειρογνωσίας του, να αποτελεί σημαντικό εταίρο για την εγκατάσταση του συστήματος και για την τεχνική υποστήριξη των επιχειρησιακών εργασιών του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ο GSA, ο οποίος θα μετονομαστεί σε «Οργανισμό της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα», θα στηρίζει όλο και περισσότερο τη λειτουργία και την υιοθέτηση των διαστημικών δραστηριοτήτων της ΕΕ από την αγορά και θα διαδραματίζει αυξημένο ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας όλων των συνιστωσών του προγράμματος.

Related

What's hot? 6532450647977136225

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item