Μήνυμα της Έλενας Κουντουρά για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη, που ξεπερνά τα σύνορα, αγγίζει όλους τους λαούς και δημιουργεί...


Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη, που ξεπερνά τα σύνορα, αγγίζει όλους τους λαούς και δημιουργεί συνθήκες προόδου και ευημερίας για τις εθνικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες. Ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει σήμερα το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και πάνω από το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας. 

Ο τουρισμός είναι η γέφυρα που συμπαρασύρει στην ανάπτυξη όλους τους κλάδους -όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι κατασκευές-αποφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι ισχυρό: η σχέση του τουρισμού και της εργασίας συμβάλλει καθοριστικά ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. 

Στη θητεία μου, ως Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, με συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο αυξήσαμε πάνω από 35% τον εισερχόμενο τουρισμό, με συνεχή ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Κινητοποιήσαμε σειρά νέων επενδύσεων και εξασφαλίσαμε τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. 

Από το νέα μου θέση ως Ευρωβουλευτής , εργάζομαι για τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του τουρισμού στην απασχόληση. Επεξεργάζομαι συγκεκριμένο σχέδιο λύσεων και προτάσεων ώστε μέσα από τον τουρισμό να καταπολεμήσουμε την ανεργία πιο δραστικά, και να δημιουργήσουμε νέες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας, με υψηλότερες αμοιβές. Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, και συνολικά να βελτιώσουμε τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην ανεργία και παράλληλα να εξελιχθεί σε επιταχυντή της ισορροπημένης ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας. 

Ήδη, με σειρά παρεμβάσεών μου διεκδίκησα ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών-μελών, να συμπεριληφθεί δυναμικά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και να χαραχθεί η πρώτη ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. Πιέζω ώστε να δημιουργηθεί άμεσα ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα καίρια ζητήματα -όπως η κλιματική αλλαγή, τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές, η ασφάλεια στα ταξίδια- αλλά και έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία από την πτώχευση κορυφαίου ταξιδιωτικού οργανισμού. 

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, οφείλουμε πάνω από όλα να τιμήσουμε τους εργαζομένους για την πολύτιμη προσφορά τους. Mέσα σε απαιτητικές συνθήκες, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αποτελούν πρεσβευτές των προορισμών. 

Είναι ευθύνη όλων μας, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι η ψυχή του τουρισμού και της φιλοξενίας, με πιο στοχευμένες πολιτικές και δυναμικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για όλους, για τους νέους και τις νέες και τις επόμενες γενιές.

Related

What's hot? 2704023632418604168

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item