Η ΕΕ χαρτογραφεί νέα πεδία για την παγκόσμια συνδεσιμότητα

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει το Φόρουμ Europa για τη συνδεσιμότητα — μια καινοτόμο πολυμερή διεθν...


Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει το Φόρουμ Europa για τη συνδεσιμότητα — μια καινοτόμο πολυμερή διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κυβερνήσεων, των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και των φορέων του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Με βάση την ήδη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της στην Ασία και τον Ειρηνικό, η πρώτη διάσκεψη του φόρουμ θα έχει ως θέμα: «Συνδεσιμότητα ΕΕ-Ασίας: Οικοδόμηση γεφυρών για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στην εναρκτήρια σύνοδο της ολομέλειας, δήλωσε: «Αυτό που κάνουμε από πλευράς πολιτικής πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες των πολιτών μας. Η αυξημένη συνδεσιμότητα αποτελεί μέρος αυτής της ανταπόκρισης, διότι ωφελεί τους πολίτες και την οικονομία μας. Διότι δημιουργεί σταθερότητα και ευημερία για όλους.» Προσθέτοντας: «Η ευρωπαϊκή μας προσέγγιση όσον αφορά τη συνδεσιμότητα αποτελεί το επίκεντρο της εταιρικής σχέσης μας με την Ασία και έχουμε ένα σαφές μήνυμα: η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μεγαλύτερη συμμετοχή και ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας με αμοιβαία επωφελή τρόπο.» 

Η ΕΕ και η Ιαπωνία αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη βιώσιμη συνδεσιμότητα 

Μετά από πρόσκληση του προέδρου κ. Γιούνκερ, ο κ. Σίνζο Άμπε, Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, θα είναι ο ειδικός προσκεκλημένος του Φόρουμ και θα εκφωνήσει ομιλία κατά την εναρκτήρια σύνοδο. Ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός κ. Άμπε θα συνάψουν την εταιρική σχέση για τη βιώσιμη συνδεσιμότητα και τις υποδομές ποιότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, την οποία και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τα τελευταία χρόνια. 

Η νέα αυτή εταιρική σχέση είναι η πρώτη του είδους της, επισημαίνοντας τη συνδεσιμότητα ως βασική προτεραιότητα στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιου παράγοντα. Επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία της Ευρώπης να συνεργαστεί με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις για την ολόπλευρη προώθηση της βιώσιμης συνδεσιμότητας — από δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πλευρά. 

Δημιουργία παγκόσμιου διαλόγου για την ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τη συνδεσιμότητα 

Το Φόρουμ Europa για τη συνδεσιμότητα υποστηρίζεται σε πολιτικό επίπεδο από την κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Σύνδεση της Ευρώπης και της Ασίας - Δομικά στοιχεία μιας στρατηγικής της ΕΕ», την οποία δρομολόγησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος τον Σεπτέμβριο του 2018. Στη στρατηγική, η ΕΕ καθορίζει την προσέγγισή της όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτυχούς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Το Φόρουμ, το οποίο θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση, θα αναδείξει τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η ενίσχυση της συνδεσιμότητας και θα εξετάσει τις πολυάριθμες προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν πτυχές της πολυμερούς διακυβέρνησης και τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες — που καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων — έως και τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης αμοιβαία συμφωνημένων, διαλειτουργικών προδιαγραφών και προτύπων για την υποστήριξη της συνδεσιμότητας των μεταφορών και της ενέργειας, καθώς και της ψηφιακής και της ανθρώπινης συνδεσιμότητας στον 21ο αιώνα. 

Προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση, οι ομιλητές από την Ευρώπη και πέραν αυτής θα συζητήσουν για γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα, για τα πρότυπα και τους κανόνες, καθώς και για τη χρηματοδότηση της συνδεσιμότητας. Στο ξεκίνημα της συζήτησης, ο κ. Παράγκ Κανά, συγγραφέας των «Connectography: Mapping the Future of Global Civilization» και «The Future is Asian: Commerce, Conflict, and Culture in the 21st Century» θα σχολιάσει τη συνδεσιμότητα ως παγκόσμια μεγατάση. 

Πολιτικοί ηγέτες και προσωπικότητες υψηλού επιπέδου, όπως ο ομότιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Κροατίας, και υπουργοί, μεταξύ άλλων, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Καζακστάν, του Αφγανιστάν και της Δημοκρατίας της Κορέας θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ. Επίσης, θα συμμετέχουν οι πρόεδροι ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων , μεταξύ των οποίων ο κ. Βέρνερ Χόγιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο κ. Σούμα Τσακραμπάρτι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και ο κ. Τακεχίκο Νακάο, πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, καθώς και ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και οικονομικών από την Ευρώπη και την Ασία.

Related

What's hot? 3878035561171894292

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item