Επιστολή 44 ευρωβουλευτών στη Φ. Μογκερίνι για την κατάσταση στη Χιλή

Επιστολή 44 Ευρωβουλευτών από 3 Πολιτικές Ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) προς την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέμ...


Επιστολή 44 Ευρωβουλευτών από 3 Πολιτικές Ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) προς την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την απόφαση του προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, να επιβάλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης σε 10 από τις 16 περιφέρειες της χώρας και να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους, με σκοπό να καταστείλει το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. 

Οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους ζητούν από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ «να μπει ένα τέρμα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και την καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας», εκφράζοντας «την βαθιά τους ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών». 

«Η στρατιωτικοποίηση της χώρας αυξάνεται, όπως και η καταστολή των κινητοποιήσεων» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και καλούν την ΕΕ να πάρει δημόσια θέση για όσα διαδραματίζονται στη Χιλή αλλά, και «στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, να ζητήσει πληροφορίες και εξηγήσεις σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών και των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής αναφορικά με την καταστολή των διαμαρτυριών». 

Επιπλέον, ζητούν από την ΕΕ «να επιβάλει την δημοκρατική ρήτρα της συμφωνίας σύνδεσης που διατηρεί η Ένωση με την Χιλή (συμφωνία οικονομικής σύνδεσης), η οποία θεσπίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δεσμεύει, επίσης, τα μέρη στη χρηστή διακυβέρνηση». «Εάν συνεχιστεί η καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» σημειώνουν οι ευρωβουλευτές τότε «να εφαρμοστεί η ρήτρα αναστολής της συμφωνίας, λόγω παραβίασης της δημοκρατικής ρήτρας». 

«Υπό καθεστώς αβεβαιότητας όσον αφορά το μέλλον της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον λαό της Χιλής, ο οποίος είναι κουρασμένος από την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού» αναφέρουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές. 

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των 44 ευρωβουλευτών (στα ελληνικά): 

Επιστολή στην Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι, για την σοβαρή καταστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών στη Χιλή 

29 Οκτωβρίου 2019 

Αγαπητή Ύπατε Εκπρόσωπε, 

Στις 6 Οκτωβρίου 2019 ήταν να τεθεί σε ισχύ στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, μια αύξηση, κατά 30 πέσος -Χιλής- ανά διαδρομή, στο κόστος του εισιτηρίου του μετρό. Ενάντια σε αυτή την αύξηση, εκατοντάδες μαθητές διοργάνωσαν σε ορισμένους σταθμούς μια σειρά από ειρηνικές διαδηλώσεις. Σε απάντηση αυτών των κινητοποιήσεων, στους σταθμούς στους οποίους λάμβαναν χώρα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες τοποθετήθηκαν ελεγχόμενες προσβάσεις και αστυνομικοί, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες προς την Εισαγγελία για όσους συμμετείχαν σε αυτές τις μορφές διαμαρτυρίας. 

Κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, οι φοιτητές της Χιλής απάντησαν σε αυτές τις πρακτικές με κάλεσμά τους για ‘’μαζικές παραβιάσεις’’ (εισερχόμενοι στους σταθμούς του μετρό χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο) σε ολόκληρο το μετρό του Σαντιάγκο, με αίτημα να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου στις δημόσιες μεταφορές. Σημειώνεται, ότι αυτή η αύξηση καθιστούσε το μετρό της Χιλής -σε ώρες αιχμής- ένα από τα πιο ακριβά στη Λατινική Αμερική: 1,05 ευρώ ανά διαδρομή, σε μια χώρα όπου οι φτωχότερες οικογένειες δαπανούν μέχρι και το 30% του μισθού τους στις μεταφορές. 

Αυτή η διαμαρτυρία, η οποία γεννήθηκε, κυρίως, από το φοιτητικό κίνημα και οδήγησε σε μια γενική δυσαρέσκεια ενός μεγάλου μέρους της Χιλιανής κοινωνίας με διαφορετικά προφίλ και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα -συνταξιούχοι, φοιτητές, γυναίκες και άνδρες στο Σαντιάγκο- επεκτάθηκε στις μεγάλες μητροπόλεις Valparaíso και Concepción και, αργότερα σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, οι διαμαρτυρίες, οι οποίες σε αρχικό στάδιο εκφράστηκαν ως διαμαρτυρία για την αύξηση του κόστους των μεταφορών, επεκτάθηκαν και σε άλλα ζητήματα/θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, η εκπαίδευση, τα πάγια ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο, η τιμή της βενζίνης και το κόστος υγείας. Με λίγα λόγια, η κοινωνική κινητοποίηση καταγγέλλει την κόπωση της κοινωνίας όσον αφορά "ένα οικονομικό μοντέλο που δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα για μια δίκαιη κοινωνία". Από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και, δεδομένης της αύξησης των διαμαρτυριών και της έντασης στους δρόμους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 10 από τις 16 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, εγκαθιστώντας, την ίδια ώρα, στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους του Σαντιάγκο. Εκτός από την Μητροπολιτική περιοχή - όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα-, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας εξακολουθεί να είναι σε ισχύ σε Concepción, Antofagasta, La Serena και το Coquimbo, στο βόρειο τμήμα της χώρας, Rancagua και Talca στο κέντρο και Valdivia στο Νότο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας συνεπάγεται, επίσης, την ανάπτυξη περισσότερων στρατιωτικών μονάδων από το Σάββατο το πρωί. 

Η στρατιωτικοποίηση της χώρας αυξάνεται, όπως και η καταστολή των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής ανέφερε ότι 37 άτομα τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και, τουλάχιστον 1.333 συνελήφθησαν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Οι εικόνες και τα βίντεο που διαδίδονται μέσω κοινωνικών δικτύων καταδεικνύουν την υπερβολική χρήση βίας από τον στρατό και την αστυνομία. Επιβεβαιώνουν, επίσης, τους ισχυρισμούς για τουλάχιστον 500 αγνοουμένους και την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αν και ο πρόεδρος Sebastián Piñera, αρχικά, δεν έδωσε, νομιμότητα στους ισχυρισμούς, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 21ης Οκτωβρίου ότι θα ανοίξει τις επόμενες μέρες ένα διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ότι θα ακούσει τις απαιτήσεις του κόσμου. Ωστόσο, η Χιλή βρίσκεται σήμερα στην πέμπτη ημέρα καταστολής των κοινωνικών κινητοποιήσεων, χωρίς καμία σαφήνεια και υπό καθεστώς αβεβαιότητας όσον αφορά το μέλλον της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που άρχισε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. 

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι υπογράφοντες ευρωβουλευτές εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε, επίσης, να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την έλλειψη δημόσιας θέσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε, επίσης, να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον λαό της Χιλής, ο οποίος είναι κουρασμένος από την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού. 

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε επειγόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση: 

1. Να δηλώσει δημόσια και, με σαφή τρόπο, την αλληλεγγύη της στον λαό της Χιλής 
2. Να ζητήσει από τις Χιλιανές αρχές να θέσουν ένα τέρμα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Αυτό απαιτεί, επίσης, οι εν λόγω αρχές να επιδείξουν απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της έκφρασης και της διαμαρτυρίας 
3. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, η ΕΕ να ζητήσει πληροφορίες και εξηγήσεις σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών και των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής αναφορικά με την καταστολή των διαμαρτυριών 
4. Να ζητήσει επείγουσα συνάντηση με την πρεσβεία της Χιλής στην ΕΕ 
5. Η ΕΕ να επιβάλει την δημοκρατική ρήτρα της συμφωνίας σύνδεσης που διατηρεί η Ένωση με την Χιλή (συμφωνία οικονομικής σύνδεσης), η οποία θεσπίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δεσμεύει, επίσης, τα μέρη στη χρηστή διακυβέρνηση 
6. Εάν δεν συνεχιστεί αυτή η ρήτρα και συνεχιστεί η καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, να εφαρμοστεί η ρήτρα αναστολής της συμφωνίας, λόγω παραβίασης της δημοκρατικής ρήτρας 
7. Μέχρι να αποσυρθεί ο στρατός και να τερματιστεί η καταστολή, να μην διεξαχθεί καμία διεθνής συνάντηση στη Χιλή, όπως η COP25 που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2019. 

Με εκτίμηση, 

Miguel Urbán Crespo Ισπανία - GUE/NGL, María Eugenia Rodríguez Palop Ισπανία - GUE/NGL, Idoia Villanueva Ruiz Ισπανία - GUE/NGL, Clare Daly Ιρλανδία - GUE/NGL, Mick Wallace Ιρλανδία - GUE/NGL, Marisa Matias Πορτογαλία - GUE/NGL, Leila Chaibi Γαλλία - GUE/NGL, Martina Anderson Ηνωμένο Βασίλειο - GUE/NGL, Matt Carthy Ιρλανδία - GUE/NGL, Stelios Kouloglou Ελλάδα - GUE/NGL, Manon Aubry Γαλλία - GUE/NGL, Helmut Scholz Γερμανία - GUE/NGL, Konstantinos Arvanitis Ελλάδα - GUE/NGL, Manu Pineda Ισπανία - GUE/NGL, Sira Rego Ισπανία - GUE/NGL, Dimitrios Papadimoulis Ελλάδα - GUE/NGL, Martin Buschmann Γερμανία - GUE/NGL, Marc Botenga Βέλγιο - GUE/NGL, Pernando Barrena Ισπανία - GUE/NGL, Maria Arena Βέλγιο - S&D, Julie Ward Ηνωμένο Βασίλειο - S&D, Diana Riba i Giner Ισπανία - Greens/EFA, Monika Vana Αυστρία - Greens/EFA, Saskia Bricmont Βέλγιο - Greens/EFA, David Cormand Γαλλία - Greens/EFA, Petra De Sutter Βέλγιο - Greens/EFA, Molly Scott Cato Ηνωμένο Βασίλειο - Greens/EFA, Anna Cavazzini Γερμανία - Greens/EFA, Ellie Chowns Ηνωμένο Βασίλειο - Greens/EFA, Ernest Urtasun Ισπανία - Greens/EFA, Benoît Biteau Γαλλία - Greens/EFA, Alice Kuhnke Σουηδία - Greens/EFA, Pär Holmgren Σουηδία - Greens/EFA, Tilly Metz Λουξεμβούργο - Greens/EFA, Damien Carême Γαλλία - Greens/EFA, François Alfonsi Γαλλία - Greens/EFA, Gwendoline Delbos Corfield Γαλλία - Greens/EFA, Karima Delli Γαλλία - Greens/EFA, Yannick Jadot Γαλλία - Greens/EFA, Michèle Rivasi Γαλλία - Greens/EFA, Caroline Roose Γαλλία - Greens/EFA, Mounir Satouri Γαλλία - Greens/EFA, Marie Toussaint Γαλλία - Greens/EFA, Salima Yenbou Γαλλία - Greens/EFA.

Related

What's hot? 2951990843292020738

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item