Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Οι εμπειρίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των προοδευτικών κομμάτων στην ψη...


Οι εμπειρίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των προοδευτικών κομμάτων στην ψηφιακή εποχή, η συνεργασία Αριστεράς - Σοσιαλιστών, η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης απέναντι στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και το ψηφιακό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά πλούσια συζήτηση, στην ανοιχτή, διαδραστική εκδήλωση για το μέλλον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που διοργάνωσε o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συζήτηση, που παρακολούθησε πλήθος επισκεπτών, συμμετείχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου και οι ευρωβουλευτές Τζούλι Γουόρντ (Εργατικό Κόμμα, Βρετανία), Ιντόια Βιλανουέβα Ρούις (Podemos, Ισπανία) και Χοσέ Γκουσμάο (Bloco, Πορτογαλία)

Η συζήτηση ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, και την ευρωβουλευτή Τζούλι Γουόρντ, η οποία μίλησε για το εθνικό φόρουμ πολιτικής των Εργατικών, στο οποίο για να συμμετάσχει κανείς δεν χρειάζεται να είναι μέλος του κόμματος, αλλά ένας απλός πολίτης. “Το θέμα του Βrexit, είναι ένα καλό παράδειγμα», είπε η Τζούλι Γουόρντ, καθώς οι περισσότεροι πολίτες εκφράστηκαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. “Είμαστε υπέρ της Ευρώπης και θέλουμε να μείνουμε εδώ για να δώσουμε μάχη για μια δίκαιη και Αριστερή Ευρώπη”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, προβλήθηκε το βίντεο “How does Labour’s National Policy Forum Work?” που περιγράφει ακριβώς τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες - ένα βασικό εργαλείο των Εργατικών. Η Τζούλι Γουόρντ υπογράμμισε τη σημασία της ευρύτερης συμμετοχής του κόσμου στη χάραξη πολιτικής και όχι μόνο τη συμμετοχή μελών του κόμματος, τεχνοκρατών, ή εμπειρογνωμόνων. 

Aπό την πλευρά της, η ευρωβουλευτής των Podemos, Ιντόια Βιλανουέβα Ρούις ανέφερε ότι το βασικό εργαλείο για την εκκίνηση των Podemos ήταν το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως παράδειγμα, προβλήθηκε στο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα βίντεο για το “Consul”, την πλατφόρμα συμμετοχής των πολιτών, πάνω στην οποία οι Podemos «έχτισαν» την επαφή τους με τον κόσμο. «Τέτοιου είδους εργαλεία είναι απαραίτητα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα», σημείωσε η Βιλανουέβα Ρούις. Ερωτηθείσα για την αποτυχημένη προσπάθεια συμμαχίας Podemos – Σοσιαλιστών, η ίδια εξήγησε ότι η εποχή της πολυκομματικότητας στην Ισπανία έχει τελειώσει και σημείωσε πως η εμπειρία από παλαιότερη συνεργασία με τους σοσιαλιστές δεν τους επέτρεπε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις τους. Η ΒΙλανουέβα Ρούις εξήγησε ότι στην Ισπανία είναι μεγάλη η υποστήριξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Το Podemos είναι ένα φιλοευρωπαικό κόμμα, γνωρίζουμε ποιά είναι τα όρια και οι περιορισμοί της Ευρώπης, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι για να επιτύχουμε φιλόδοξους στόχους, ο μόνος τρόπος είναι να προχωρήσουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Πορτογάλος Ευρωβουλευτής του Bloco, Χοσέ Γκουσμάο περιέγραψε την εμπειρία από τη συμμαχία Αριστεράς και Σοσιαλιστών στη χώρα του, μετά το πρόγραμμα προσαρμογής που εφάρμοσε η δεξιά κυβέρνηση. Είπε ότι σε κάποιο βαθμό η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Αριστεράς κατάφερε να ανατρέψει κάποιες από τις πολιτικές λιτότητας και τα αντιλαϊκά μέτρα που είχε επιβάλει η Τρόικα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό στα ζητήματα που αφορούσαν το εργατικό δίκαιο. «Για πρώτη φορά είδε ο κόσμος την Αριστερά να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις κοινωνικές πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «αυτό που μάθαμε από αυτήν την εμπειρία είναι ότι σε οποιαδήποτε πολιτική συγκυρία, είναι σημαντικό η Αριστερά να καθορίσει ποιά είναι τα όρια - οι κόκκινες γραμμές της σε κάθε θέμα και μετά να συμφωνήσεί ότι θα προχωρήσει σε συμμαχία». 

Μεταφέροντας τη συζήτηση στην Ελλάδα, ο Σ. Κούλογλου είπε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στέκονται εχθρικά απέναντι στην Αριστερά. «Μετά την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα έχει αυξηθεί το ερωτικό λίμπιντο. Αυτό ακριβώς είναι επίσημο ρεπορτάζ ραδιοφωνικού σταθμού!», ανέφερε χαρακτηριστικά και για του λόγου το αληθές, το κοινό απόλαυσε ένα σατιρικό βίντεο για το πώς τα ελληνικά ΜΜΕ προβάλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Λαμβάνοντας το λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα με τα ΜΜΕ είναι «τραγική». «Έχει διαμορφωθεί μια υγειονομική ζώνη. Είναι αδύνατο να φτάσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, πέρα του πόσο υπέροχη είναι η κυβέρνηση της Δεξιάς», ανέφερε η πρώην Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο είναι να απευθύνει ένα δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλο τον προοδευτικό κόσμο για τρεις λόγους: Πρώτον, όπως είπε, «είναι προφανές ότι μόνο με τη άμεση επαφή με τους πολίτες μπορούμε να χτίσουμε ξανά μια δυναμική για να έχει η προοδευτική δύναμη ξανά τη δυνατότητα της διακυβέρνησης». Δεύτερον, «για να αντιστοιχήσουμε την εκλογική δύναμη με την οργανωτική. Είμαστε μικρό κόμμα οργανωτικά. Δεν έχει να κάνει αυτό με κάποια εμμονή μας, αλλά με τις προτεραιότητες του κοινωνικού προγράμματος που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ». Τρίτον, «είναι αναγκαίο να οργανωθούμε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε κοινωνικές κατακτήσεις. Με την κυβέρνηση της ΝΔ κινδυνεύει να ξηλωθεί ό,τι χτίσαμε σε επίπεδο δικαιωμάτων, κοινωνικών διαπραγματεύσεων, προστασίας εργαζομένων, προστασία από τις απολύσεις κλπ.», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου. 

Συνεχίζοντας, η πρώην Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τα ΜΜΕ, μπορεί να υπερκεραστεί με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Την ίδια πόλωση είχαν τα ΜΜΕ και την περίοδο πριν το 2015 και την περίοδο του δημοψηφίσματος Αυτό δεν απέτρεψε τον ελληνικό λαό να κάνει μια άλλη επιλογή. Άρα μπορούμε να εμπιστευόμαστε την ελληνική κοινωνία και θα φανεί ότι τα αντανακλαστικά της είναι προοδευτικά», πρόσθεσε. 

«Συμφωνώ με την Έφη», είπε, λαμβάνοντας το λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Έχει δίκιο, αν και μόνο αν, η Αριστερά βάζει τα σωστά διακυβεύματα, στο σωστό χρόνο. Το δημοψήφισμα ήταν το σωστό ερώτημα, στη σωστή στιγμή”, σημείωσε. Ο Ευ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι η η Αριστερά στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση στα ΜΜΕ, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το ίντερνετ κτλ, αλλά τόνισε ότι το σημαντικό είναι “να βρούμε τις διαχωριστικές γραμμές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κόσμου”. Εξήγησε ότι αυτές οι “διαχωριστικές γραμμές”, αφορούν πρώτον, τις κοινωνικές ανισότητες όλων των ειδών, την πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, την πρόσβαση σε ανισότητα πλούτου και εισοδήματος. Δεύτερον, αφορούν το προσφυγικό, πώς αντιμετωπίζεται και ποιά δικαιώματα προκύπτουν από αυτό. Και τρίτον, πώς αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή, ως συστατικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδίου, που θα περάσει σε όλο το φάσμα της πολιτικής, αγροτικής, ενεργειακής, τουριστικής κτλ. “Αυτό έχει τεράστια σημασία. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ό,τι και να κάνουν οι άνθρωποι των ΜΜΕ δεν θα έχουμε την άμεση επαφή με τον κόσμο”, υποστήριξε ο Ευκλείδηςη Τσακαλώτος. 

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ιδέα του “iSYRIZA” , την ψηφιακή πλατφόρμα εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Κούλογλου είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς πώς αυτό θα λειτουργεί και αν κάποιος θα μπορεί να γράφεται στο κόμμα, απλώς και μόνο μέσω του internet. 

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι «ένα κόμμα που θέλει να λέγεται Αριστερό οφείλει να είναι μαζικό» και πρόσθεσε ότι «ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο να εκφράζει τις δυνάμεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, η αναφορά του είναι η πλατιά κοινωνική βάση». Πρόσθεσε, ότι είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τα λάθη του, αλλά εκτίμησε ότι δεν τίθεται ζήτημα ταυτότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αν ανοίξει θα γίνει ίδιος με το ΠΑΣΟΚ. «Για μένα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και προβληματισμός. Ένα κόμμα της Αριστεράς αποζητά αυτή την επαφή με τον κόσμο και για να αλλάξει», είπε. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νέα καμπάνια του iSyriza, η Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή και προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο. «Το διακύβευμα είναι πώς εμείς θα κάνουμε στο σημερινό κόσμο, πιο θελκτική την ενασχόλησή του με τη κομματική ζωή», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μέσο γι’ αυτό το σκοπό είναι το iSyriza. Όπως εξήγησε, είναι ένα μέσο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να εγγραφεί, να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και η άμεση επαφή με τον άνθρωπο που θα γίνει μέλος του κόμματος. 

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσπαθήσει σε πολλά πράγματα. «Κανείς δεν έχει τη λύση εκ των προτέρων, πώς να φτιάξει ένα σύγχρονο ελκυστικό κόμμα», είπε και πρόσθεσε: «Το ψηφιακό κομμάτι είναι μέρος της λύσης. Να έρχεται ο κόσμος να συζητάει και να αποφασίζει. Αλλά είναι σημαντικό να προσελκύσουμε κι εμείς οι ίδιοι τους ανθρώπους, να μην είμαστε μόνο παθητικοί δέκτες... Πρέπει να γίνουν πράγματα σε πολλές κατευθύνσεις. Δεν θα εμπνεύσεις τον κόσμο αν δεν τον εμπνεύσει το πρόγραμμα, δεν θα εμπνεύσεις τον κόσμο αν δεν έχει κάτι να κάνει». Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός» σε όλες τις ιδέες που μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση του κομματικού φαινομένου. « Ο κόσμος πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και τις μικρές και τις μεγάλες αποφάσεις», σημείωσε.

Related

What's hot? 2048333588333890385

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item