Η Επιτροπή συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών σ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, και να εγκρίνει αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Η Επιτροπή συνιστά επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έγκριση της εν λόγω συμφωνίας, κατόπιν σειράς εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τις τελευταίες ημέρες. 

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια δίκαιη συμβιβαστική λύση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδεικνύει τη δέσμευση και την προθυμία αμφότερων των πλευρών να πράξουν το καλύτερο για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτουμε πλέον ένα πρόσφατα συμφωνημένο πρωτόκολλο που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει πλήρως την ενιαία αγορά μας. Ελπίζω σε θετική έκβαση πλέον ώστε να παράσχουμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις μας την ασφάλεια που αξίζουν.» 

Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Είχαμε δύσκολες συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες. Κατορθώσαμε να βρούμε λύσεις που σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων και την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια λύση που λειτουργεί για την ΕΕ, για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.» 

Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο παρέχει νομικά λειτουργική λύση που αποτρέπει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία ολόκληρης της νήσου και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Συμφωνία του Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας με σκοπό την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα, όπως στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018. Πριν από τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο κ. Μπόρις Τζόνσον, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, προέβησαν σε δήλωση στον Τύπο.

Related

What's hot? 6585819565678343614

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item