"Η νεολαία που καινοτομεί": Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κίνδυνων

Συζήτηση στο πλαίσιο του Κύκλου "Η νεολαία που καινοτομεί" - Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας, συνδιοργανώνουν το Γ...


Συζήτηση στο πλαίσιο του Κύκλου "Η νεολαία που καινοτομεί" - Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας, συνδιοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 10 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο "Α. Τσιούμης" του ΑΠΘ.

Η ασφάλεια, ως εγγενής διάσταση της ευημερίας, αποτελεί τη δεύτερη θεμελιώδη ανάγκη της πυραμίδας του Maslow. Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο Άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, ο οποίος εντείνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. 

Ωστόσο, σε καταστάσεις κινδύνου, ο Άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή. 

> Ποιες είναι οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών φαινομένων στη ζωή μας; 
> Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα κινδύνων και ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030; 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και αυτό της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, μια πανοραμική παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων και με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γάλλοι και Έλληνες πρωτοπόροι στις καινοτομίες θα μοιραστούν τις ιδέες και τα έργα τους, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια. 

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζήτηση προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των κινδύνων, πρωτίστως να αναλογιστούμε τους κινδύνους έως το 2030, την ένταση και την επανάληψή τους, στη συνέχεια, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων. 

Πρόγραμμα: 

Συντονισμός: Γιώργος Τούλας, Δημοσιογράφος-εκδότης του free press "Παράλλαξη" & Γιώργος Γονιάδης, Διεθνολόγο με ειδίκευση στις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης. 

18.30│Εισαγωγή 


19.00│Παρουσιάσεις: «Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων» 

«Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» 
>> Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κοστάκη, Υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός. 

«Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού» 
>> Στυλιανός Κωτσόπουλος, project manager, Draxis. 

«Πρόβλεψη των κινδύνων μέσω προγνωστικών μοντέλων» 
>>Ιωάννης Γήτας, ερευνητής στο Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών του ΑΠΘ. 

«Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές-πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» >>Samuel Auclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM). 

«Ανάλυση των κινδύνων μέσω της επιτήρησης των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών-drones» >>Κυριάκος Υάκινθος – Διευθ. Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών, Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ . 
«Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών» 
>>Gaël Musquet, Hackers Against Natural Disasters (HANDS). 

20.15│ Συζήτηση: «Ποια μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κινδύνων;» Είσοδος ελεύθερη. 

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Related

What's hot? 2341837994182781127

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item