Ο Όλεγκ Σεντσόφ νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2018

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Στον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερί...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Στον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018 για την Ελευθερία της Σκέψης χθες στο Στρασβούργο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli. 

Ο Ουκρανός καλλιτέχνης, ο οποίος και συνελήφθη και φυλακίστηκε ύστερα από δαμαρτυρία για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, απελευθερώθηκε από ρωσική φυλακή στις 7 Σεπτεμβρίου του 2019 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Κατά τη διάρκεια της απονομής ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Sassoli δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "Είναι εμφανές ότι έχετε παραμείνει πιστός στις αρχές και στις πεποιθήσεις σας, κύριε Σεντσόφ, για τις οποίες έχετε ήδη καταβάλει το βαρύτατο τίμημα της ελευθερίας σας. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να τιμωρείται γι’ αυτό". 

Παράλληλα ο Πρόεδρος εξήρε το θάρρος των μαχητών της ελευθερίας που υψώνουν τη φωνή τους όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζοντας πως "Ο κύριος Σεντσόφ έχει απελευθερωθεί, πολλοί άλλοι όμως, συμπεριλαμβανομένων μπλόγκερ και δημοσιογράφων όπως ο Stanislav Aseyev, κρατούνται ακόμα όμηροι στην Ανατολική Ουκρανία. Ζητούμε την απελευθέρωσή τους". 

Από την πλευρά του ο Όλεγκ Σεντσόφ, παραλαμβάνοντας το Βραβείο, δήλωσε ότι "Αποτελεί μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη για εμένα η παραλαβή αυτού του βραβείου. Δέχομαι το βραβείο εξ ονόματος όλων των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων που έχουν φυλακιστεί ή παραμένουν φυλακισμένοι σε ρωσικές φυλακές." Μάλιστα δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τα επιτέυγματα και τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ επικρίνοντας παράλληλα της "στρατοκρατικές" πολιτικές της Ρωσίας. 

Ποιος είναι ο Όλεγκ Σεντσόφ

Ο Όλεγκ Σεντσόφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά των ρωσικών de facto αρχών στην Κριμαία. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δικαστική διαδικασία "άδικη δίκη ενώπιον στρατοδικείου". 

O Ουκρανός κινηματογραφιστής έχει αναδειχθεί σε ισχυρό σύμβολο και για τη μεταχείριση των 70 περίπου Ουκρανών πολιτών που έχουν συλληφθεί παράνομα και καταδικασθεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στη Χερσόνησο της Κριμαίας, μετά την προσάρτησή της. 

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου 2018, ο 43χρονος Σεντσόφ πραγματοποίησε απεργία πείνας, την οποία σταμάτησε για να αποφύγει την καταναγκαστική σίτισή του. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Όλεγκ Σεντσόφ αλλά και για τον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία εδώ

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 6256831990824030094

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item