Το ΕΚ εγκρίνει βοήθεια 4,5 εκ. ευρώ για τις καταστροφές στην Κρήτη

Την Τετάρτη, τo EK έδωσε «πράσινο φως» για την εκταμίευση 4,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τ...


Την Τετάρτη, τo EK έδωσε «πράσινο φως» για την εκταμίευση 4,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου στη δυτική Κρήτη. 

Μεταξύ 23 και 26 Φεβρουαρίου 2019, εξαιρετικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν την Κρήτη, ειδικά το δυτικό τμήμα του νησιού. Οι πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τους δρόμους και τη γεωργία. 

Μετά την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (σημ.: 8 Νοεμβρίου), η Ελλάδα θα λάβει 4.552.517 ευρώ σε συνολική οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής ύψους 10% (455.252 ευρώ) που έχει ήδη καταβληθεί, με κύριο στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αποκατάστασης του οδικού δικτύου και των επιχειρήσεων καθαρισμού. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία αυτή στο κείμενο της πρότασης της Επιτροπής ή στο σχέδιο έκθεσης της εισηγήτριας Εύας Καϊλή (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), το οποίο εγκρίθηκε με 669 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές. 


Σχετικές πληροφορίες 

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ συστάθηκε το 2002 ως απάντηση στις καταστροφικές πλημμύρες της κεντρικής Ευρώπης το καλοκαίρι του ίδιου έτους με την πλήρη λίστα των παρεμβάσεων του Ταμείου ως σήμερα να είναι ενδεικτική του έργου που συντελείται. 

Τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ζημιών και την κάλυψη μέρους του κόστους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της προσωρινής στέγασης, του καθαρισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι εθνικές αρχές μετά από φυσικές καταστροφές.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η Εύα Καϊλή δήλωσε: 

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε την αλληλεγγύη του στη Κρήτη με αυτή την τόσο ευρεία πλειοψηφία. Πιστεύω ότι η οικονομική βοήθεια θα ενισχύσει την Περιφέρεια Κρήτης στο έργο της ώστε να αποκαταστήσει τα προβλήματα. Πρέπει να υπογραμμίσουμε όμως ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία απόδοσης των οικονομικών ενισχύσεων, η ταχύτητα καταβολής, καθώς και το ύψος τους. Ελπίζω με τις παρεμβάσεις μας αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς και άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Θάσος.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε με την ομάδα μου στις Βρυξέλλες τη συστηματική προσπάθεια μεταφοράς κονδυλίων στις ελληνικές περιφέρειες, όχι μόνο για την αποκατάσταση ζημιών αλλά κυρίως για τη δημιουργία νέων υποδομών και αναπτυξιακών έργων".

Related

What's hot? 4302380585922983543

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item