Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε αυστηρή δήλωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και το λεγόμενο "Μνημόνιο Συνεννόησης" μεταξύ Τουρκίας κ...


Σε αυστηρή δήλωση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και το λεγόμενο "Μνημόνιο Συνεννόησης" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια της ΕΕ, στηρίζοντας παράλληλα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πιο αναλυτικά ο εκπρόσωπος κ. Peter Stano τόνισε: 


"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, πιο πρόσφατα δε τον Ιούνιο 2019. 

Το διμερές «Μνημόνιο Συνεννόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, της 27ης Νοεμβρίου 2019, για τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καθυστέρηση. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια." 

Related

What's hot? 1459662221733046628

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item